kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kenan Onuk @ SABAH
 

Güzel konserler

Geçen çarşamba akşamı Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde, perşembe akşamı da Lütfi Kırdar Konser Salonu'nda iki güzel konser izledik. Kemancı Robert Mc Duffie, Gürer Aykal yönetimindeki Borusan Filarmoni Orkestrası eşliğinde, Mendelssohn'un Mi Minör op. 64 Keman Konçertosu'nu seslendirdi. Bir bahar günü izlenebilecek en sevimli eserlerden biridir. Orkestranın diğer konuğu Sevin Berk ise İlhan Usmanbaş'ın 1983'te İsmet İnönü Vakfı'nın siparişi üzerine, İsmet İnönü anısına bestelediği "Arp ve Yaylılar için Konser Aryaları" adlı eserini çaldı. Kendi anısına bestelenen bu yapıtı başarıyla yorumlayan Sevin Berk, 1999 yılından bu yana, Borusan İstanbul Senfoni Orkestrası'nın arp sanatçısıdır. Konserin ikinci yarısında ise eşsiz güzellikte bir başka eser daha vardı. Rachmaninov'un 2 numaralı senfonisi. Eser, tam rustik bir beste, hafif karamsar, zengin melodilerle dolu. Robert McDuffie, Amerikalı. 6 yaşında Henrik ve Robert Schwarzenberger'le başladığı keman derslerine dünyanın en önemli müzik okullarından Juilliard School'da Dorothy DeLay ile devam etti. Dünyanın belli başlı konser salonlarının programlarında yer alan sanatçı, New York Filarmoni, Chicago Senfoni, San Francisco Senfoni gibi orkestralarla konserler verdi. Çıktığı turnelerde, Frankfurt Radyo Senfoni, Raipei ve Tokyo Orkestralarıyla konserler verdi. Sanatçı Harle School of Arts'ta yönetim kurulu üyesi ve sanat direktörü olarak görev yapıyor. 1990'da Grammy Ödülü alan Robert McDuffie, İstanbul'da ilk kez konser verdi. Perşembe akşamı da ilginç bir konser vardı. Klasik ispanyol gitarında Stefan Gerritsen ile pan flüt ve elektronik müziklerde Mantthjis Koene'den oluşan ikili, kuruluşundan beri, pek çok önemli salonda konserler verdi, Concertgebouw Amsterdam ve Barcelona tha Camradio gibi yarışmalarda ödüller kazandı. Müzikte ilginç bir sentez yaratmayı amaçlayan ikili, bu iki müzik aleti için, pan flütün ve gitarın sınırlarını zorlayarak yeni besteler bulmaya çalıştı. Bu ikiliye ithaf edilen 40 kadar bestenin arasında Hollanda'nın en önde gelen bestecilerinden Daan Mannake, Ron Ford ve Chiel Meijering'in eserleri de var. Louis Maguirre'nin Hint karnatic müziğini temel alan ritmik modülasyonlardan oluşan müziği, M. Mensingh'in "Drum'n Bass" başlıklı çok hızlı ve tempolu müziği, Verso'nun renk, ses ve özellikle ritm olarak çok değişik boyutlara uzanan yorumlarından bazıları.

***


İş-Sanat, birbirinden yetenekli ve gelecek vaat eden yıldız adaylarını İstanbullu klasik müzik hayranlarıyla buluşturmaya devam ediyor. İkisi de piyano eğitimi alan sanatçılardan Sirel Yakupoğlu da Rayno Popova'da şan sanatçısı. Yakupoğlu ve Cantürk, klasik müziğin barok, klasik ve romantik döneminden eserler sundu.

***


İş-Sanat'ta perşembe ve cuma akşamları da iki ilginç konser var. Pink Martini grubunun konserinin ana başlığı "Hang on Little Tomato". Dünyanın en ünlü ve ilginç topluluklarından biri olan Pink Martini tekrar İstanbul'a geliyor. Yaptıkları müzik bazen "salon müziği" bazen de big band pop veya basen "kozmopolitan rumba" olarak tanımlanıyor. Avrupa'daki ilk performansını Cannes Film Festivali'nde gerçekleştiren ve ardından Fransa, İspanya, Portekiz, Belçika, İsviçre, Yunanistan,Türkiye, Lübnan,Tayvan ve ABD'yi kapsayan geniş bir turneye çıkan orkestra, seçkin festival salonlarından, sigara dumanlı barlara kadar çok çeşitli yerlerde çaldı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Güzel konserler   / 19-03-2005
 Ülkemizin aydınlık yüzü   / 12-03-2005
 'Müzik eğitimi' sorunu   / 05-03-2005
 Bu konseri sakın kaçırmayın   / 26-02-2005
 Viyolonseli sever misiniz?   / 19-02-2005
 West Side Story İstanbul'da   / 12-02-2005
 Ünlü besteciler ve yorumcular   / 05-02-2005
 Mozart'ın 250. doğum yılı   / 29-01-2005
 İnanılmaz müzik öyküleri   / 22-01-2005
 Önemli sanatçılardan anekdotlar   / 15-01-2005
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Şiir İzmir'de "Konak"ladı!..
Paris'te eski hal binasının...
KENAN ONUK
Bir opera, bir senfoni
Bilkent Senfoni Orkestrası, bu...
Filmlerden film beğenin
Filmlerden film beğenin
DVD'de piyasa bu hafta çok hareketli. Bir zamanlar sıkıntı içindeyken...
Canavarların ölümü de bir dramdır
Canavarların ölümü de bir dramdır
Tarihin en büyük soykırımıyla suçlanmanın kompleksiyle Hitler ve...
Hakikat şarapta gizlidir
Eski meyhaneler küflü şarap kokardı, buram buram... Bu küflü şarap...
Hak etmediğim kadar şımartıldım
Yeni albümünün satış rakamlarını ve hatta gelirini bile bütün detaylarıyla...
Mirası 'seks tartışmaları'
Alfred Kinsey 1950'lerde dünyanın sekse bakışını değiştirmişti. Şimdi ise...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.