kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünyanın ilk fuar treni sefere hazır
Dünyanın ilk fuar treni sefere hazır
İpekyolu Treni'nin Güzergahı
Kimler Katılıyor?

Dünyanın ilk fuar treni sefere hazır


İstanbul'dan 24 Nisan'da çok özel bir tren kalkacak. Vagonlarında Türkiye'yi taşıyacak olan tren tarihi İpekyolu'nda 10 bin 500 kilometre yol alıp 6 ülkede 9 şehri ziyaret edecek.

Türkiye, demiryolu taşımacılığını teşvik etmek, Orta Asya ülkeleriyle ticareti geliştirmek ve o ülkelerdeki Türk firmalarına destek olmak amacıyla dünyada benzeri olmayan bir proje hazırladı. "İpekyolu Treni" adını taşıyan proje kapsamında özel olarak tasarlanmış 19 vagondan oluşan bir fuar treni oluşturuldu. Her vagonu, ülkemizin önde gelen firma ve kuruluşları tarafından kiralanan fuar treni 24 Nisan'da, 6 ülkede 9 ili kapsayan ve 38 gün sürecek bir yolculuğa çıkacak. İran, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'ın başkentleri ile önemli şehirlerinde Türkiye'yi, Türk markalarını ve Türk kültürünü tanıtacak. Fuar treninde Arçelik, Vestel, Ülker, Paşabahçe, Efes Pilsen, İpek Kağıt, Öztiryakiler gibi ülkemizin önde gelen markalarının yanı sıra çeşitli meslek kuruluşları da vagon kiraladı. Fuar treninin geçeceği ülke başkentlerinde, bölgede çalışan Türk firmalarının sorunlarını çözmeye yönelik ticaret heyetleri toplantıları, ikili iş görüşmeleri organize edilecek. Her ülkede Türkiye, turizm, kültür, sanat ve teknolojisiyle bir bütün olarak tanıtılacak. Etkinliklerde, halk dansları, sema gösterilerinin yanı sıra Türkiye'nin en ünlü şarkıcılarının konserleri de olacak.

RUSYA'NIN GÖZÜ TRENDE
Proje, hem biçim hem de güzergah olarak dünyada gerçekleştirilecek ilk fuar olması nedeniyle başta Rusya olmak üzere Orta Asya ülkeleri tarafından merakla takip ediliyor. İpekyolu Treni projesiyle tarihi İpekyolu'nun yeniden canlandırılması planlanıyor. İstanbul'dan yola çıkacak olan tren, Kazakistan'ın Astana şehrine kadar gidecek. Tren yolun büyük kısımını, 1900'lü yılların başında Osmanlı İmparatorluğu'nun 4 milyon altın harcayarak yaptırdığı demiryolu üzerinde gerçekleştirecek. Şu anda İstanbul-Almaata arasında çalışan ve haftada bir gün sefer yapan yük treni var ancak bundan birçok kişinin haberi yok. İpekyolu Treni, Orta Asya ülkelerinde fuarlar düzenleyen Forum Fuarcılık'ın bir projesi. 12 yıl önce kurulan ve İran, Irak, Suriye, Lübnan, Türki cumhuriyetler Mısır, Tunus ve Çin gibi ülkelerde 200'den fazla fuar organize eden Forum Fuarcılık'ın yönetim kurulu başkanı Bilgin Aygül, bu projenin Türkiye'ye büyük faydaları olacağını söylüyor. Projenin üç amacı olduğunu belirten Bilgin Aygül, "İstanbul'dan Kazakistan'a demiryolu ile yük taşımacılığı, karayolu taşımacılığına oranla üçte bir daha düşük maliyetle gerçekleştiriliyor. Üstelik demiryolu ile daha kısa zamanda ve daha güvenli taşınıyor. Dolayısıyla bu projeyle demiryolu taşımacılığını popüler hale getirmek istiyoruz. Diğer yandan söz konusu ülkelerle birçok ortak yanımız olmasına rağmen yeterince ticaret yapamıyoruz. İpekyolu Treni bu ülkelerle ticaretimizi de arttıracaktır. Bir başka amacı da, o coğrafyada bulunan ülkelerdeki birçok Türk firmasına, Türk devletinin arkalarında olduğunu hissettirmek" diyor.

RESTORANI BİLE VAR
Bilgin Aygül, İpekyolu Treni'ni 250 milyon kişinin televizyonlardan izleyeceğini belirterek şöyle devam ediyor: "Başta trenin gideceği ülkeler olmak üzere Rusya ve birçok ülke projeyi ilgiyle takip ediyor. Gittiğimiz ülkelerde televizyon kanalları canlı bağlantılar yapacak. Avrupa'dan bir haber ajansı treni baştan sona takip edip tüm dünyaya haber geçecek. Bu yüzden vagonların üzeri projeyi anlatan ortak imgelerle giydirilecek. Trenin geçeceği her ülkenin çok iyi bildiği Nasrettin Hoca da vagonları süsleyecek. Uzaktan bakıldığı tren rengarenk bir görüntü sergileyecek." Özel olarak üretilen vagonlar kiralayan firmalara gönderildi. Firmalar vagonların içini istedikleri gibi tasarlayıp hazırlayacaklar. Trende bir restoran, bir VIP iki de yataklı vagon da bulunuyor. Forum Fuarcılık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül'e İpekyolu Treni projesinin maliyetini soruyoruz; "Bu proje toplam 2 milyon 600 bin dolara malolacak. Sponsorlar ve katılımcı firmalardan maliyetin ancak 1 milyon 600 bin dolarını karşılayabildik. Bu konuda Türk Tanıtma Fonu'ndan yardım istedik." Bu arada Bilgin Aygül'den yeni porjeleri daha olduğunu öğreniyoruz; " sefer Çin'den Almanya'ya kadar gidecek olan tren, geçtiği ülkelerin el sanatları, halk dansları, yiyecekleri, içecekleriyle kültürlerini Avrupa'ya taşıyacak."

PROJEDEN AYRINTILAR
* Fuar treninde, teşhir için özel tasarlanmış 19 sergi vagonu, 2 yataklı vagon, 1 VIP salon ve bir yemekli vagon yer alacak.
* İç dizaynı fuarda sergilenecek ürünlere göre yapılacak olan vagonların dış yüzeyi fuarı, Türkiye'yi, ürünlerimizi ve dayanışmayı simgeleyecek özel tasarımlarla giydirilecek.
* Sponsor TV'ler ve TRT trenden canlı yayınlan yapacak. Ayrıca haber ajansları treni sürekli takip edip haber geçecekler.
* Trenin uğrayacağı her şehirde, trenin varışından üç gün önce, gidilen ülke yetkilileri ve oradaki büyükelçiliklerimizle birlikte basın toplantıları yapılacak.
* Trenin uğrayacağı ülke ve şehirlerde Türkiye turizm, kültür, sanat ve mutfağıyla bir bütün olarak tanıtılacak.
* Her istasyonda ünlü şarkıcılarımızın konserleri olacak.
* Başkentlerde ticaret heyetleri toplantıları organize edilecek. Bu toplantılara Türkiye'den işadamları için özel uçak seferleri konulacak.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Hak etmediğim kadar şımartıldım
 Mirası 'seks tartışmaları'
 Çip sayesinde kavuştu
 Kedilerin "Darül Mırmır"ı var
 Hayallerle başlayan yolculuk
 Gençlerden kan bağışı
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Azize'nin hayatı ABD'de oyun oldu
 'Kapılar' New York'ta açıldı
 Denizci kedi Şiba okyanusu geçti
 Hayvan barınakları ilgi bekliyor
 Siyah, sarman ve kırçıllı
 Kartalkaya'da kayakla reality şov
 Mangamania Avrupa'yı salladı
 Sağlıklı zayıflamanın sırları
 İranlı yönetmenin tabu yıkan filmi
 Annesi bir kaplumbağa
 Yüz kedili eve acil yardım
 Onlar için bir imza da siz atın
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kaybolma hadisesini içimizde çözmüşüz
Çok acayip şeyler...
FİLİZ AKIN
Çok yaşamak mı iyi yaşamak mı?
Geçenlerde annem "Hayata...
Hakikat şarapta gizlidir
Eski meyhaneler küflü şarap kokardı, buram buram... Bu küflü şarap kokusunda,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.