kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Trend hamdolsun sürüyor
Denktaş bizi bahene etmişse üzülürüm

Erdoğan: Trend hamdolsun sürüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17 Aralık'tan sonra hükümetin rehavete kapıldığı iddialarını değerlendirirken, ''17 Aralık öncesinde AB sürecine nasıl dört elle sarıldıysak şu anda da aynı şekilde dört elle sarılmış vaziyette bu süreci devam ettiriyoruz'' dedi.

Erdoğan, her yıl 500-700 bin civarında insanın istihdam ortamı içinde yer aldığını bildirdi. Bu insanlara istihdam ortamı sağlayabilmek için de çok ciddi anlamda yatırım yapılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, bu konuda da yatırımların sürdüğünü söyledi.

Erdoğan, istihdamın artırılması konusunda da ciddi mesafeler kaydedildiğini belirterek, geldiklerinde 10.7 olan işsizlik oranının bugün yüzde 10'un altına düşürüldüğünü ifade etti.

Ekonomik göstergelerde pek çok tehdide rağmen iyileşme sağlandığını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İhracatımız 2004 yılı sonu itibariyle 64 milyar dolara ulaştı. İthalatımızdaki artış... Ve buradan doğan cari açık olayı ki bunu tehdit olarak gösterme durumunda olanlar var. Şüphesiz ki bu bir sıkıntıdır, ama hiçbir zaman tehdit oluşturacak bir sıkıntı durumunda değildir. Çünkü şu anda bizler duruma hakim ve bu konudaki gelişmeleri kontrol altına almış bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ekonominin diğer bir çok göstergesine baktığımızda borçlanma verilerinden bütçe, faiz, turizm gelirlerinde, yatırımlarda, uluslararası sermaye girişlerinde tarihi seviyelere yükseldiğimizi görüyoruz. Faizde düştüğümüz oran ortadadır. Bir gecede yüzde 7 binlerde faizler ödeniyordu. Biz geldiğimizde yüzde 70'di ama şu anda yüzde 16 civarında. Bakın nereden nereye geldik. Bunlar hayal edilemeyen rakamlardı. Bu sıkıntıları yaşayan bir ülke nereden nereye geldi. Ve hala bu trend hamdolsun sürüyor. Sürmeye de devam edecektir. Çünkü bu konudaki kararlılık ortadadır. Yapısal bir değişimi Türkiye yaşıyor. Ekonomiden tutunuz diğer sektörlerde bu yapısal değişimi aynen devam ettiriyoruz. Eğer bunları yapamazsak dünyadaki değişime, gelişime, dönüşüme ayak uyduramayız ve olduğumuz yerde saymaya mahkum oluruz. Bu bakımdan bunları aşmaya mecburuz ve bunda kararlı olan bir yönetim işbaşındadır.''

AB SÜRECİ

Türkiye'nin bir AB süreci yaşadığını ifade eden Erdoğan, bu süreçle ilgili olarak pek çok dedikodunun üretildiğini söyledi. Bunlara itibar edilmemesi gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''17 Aralık öncesinde AB sürecine nasıl dört elle sarıldıysak şu anda da aynı şekilde dört elle sarılmış vaziyette bu süreci devam ettiriyoruz. Şunu çok açık ifade etmek durumundayım; Bakınız 17 Aralık öncesi sürecin atmosferi ile 17 Aralık sonrası sürecin atmosferi aynı değildir. Bunlar farklı süreçlerdir. O zaman ki yol haritasıyla şu andaki yol haritası aynı değildir. Dolayısıyla şu ana kadar benim görüştüğüm AB üyesi ülkelerindeki muhataplarımın hiç birisinden ben bu tür bir şey duymuyorum. Ama nedense böyle bir havayı birileri pompalamaya gayret ediyor. Bunlar özellikle ekonomik piyasalarımızı olumsuz istikamette etkileyebilir. Bu konuda dayanışma içerisinde olunması lazım. Bu ülkenin geleceğine yönelik olumsuzluklara neden olabilir. Bakın AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Oli Rehn kısa bir süre önce buradaydı. Yaptığı açıklamada böyle bir rehavetin olmadığını, planlandığı şekilde sürecin devam ettiğini söylemesine rağmen dedikodular ısrarla sürdürülmek isteniyor. Kesinlikle böyle birşey yoktur.''

Erdoğan, dün Brüksel'de katıldığı Avrupa halk partileri kongresinde pek çok liderle bir araya geldiğini anımsatarak, ''(Hayır bizde böyle bir anlayış yok) dediler. Türkiye süreci aynı şekilde devam ettiriyor'' dedi.

Türkiye'nin yapacağı şeylerin artık uygulamaya dönük olduğunu anlatan Erdoğan, müzakereye yönelik olarak, Türkiye'nin, uzmanların yapacağı çalışmaları sürdürdüğünü söyledi.

Bu çalışmaların program çerçevesinde ilerlediğini kaydeden Erdoğan, ''Bu konuda herhangi bir sıkıntımız söz konusu değildir'' dedi.

AB'nin bundan sonraki süreci salt hükümetin sırtlanacağı bir süreç olmadığını ifade eden Erdoğan, ''Bu sürecin içerisinde şüphesiz ki sivil toplum örgütleri, akademisyenler, sermaye ve medya yerini alacaktır. Yani (ben ne verebilirim) derdi olan kim varsa bu sürece katkıda bunabilir. Birlik ve dayanışma içinde inşallah bu süreci en başarılı şekilde tamamlamanın hesabı ve gayreti içinde olacağız'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan Penguen'e dava
 KKTC'de Bakan istifa etti
 MGK'nın 'Beyni' SABAH'a konuştu: 'Özal Kürtçe için kulis...
 Belediyede kadro krizi
 27 Mayıs'ta karanlıkta kalanlar
 Eski başkana suikast girişimi önlendi
 Yasa yürürlüğe girmeden trafik canavarına indirim
 Özkan: Yetki Güneş Taner'deydi
 AİHM Güngör'ü haklı buldu
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Asker neden konuştu?
Dün öğle saatlerinde gelen...
MUHARREM SARIKAYA
Avrupa'ya uyarı...
Geçen üç gün içinde Türkiye'de...
YAVUZ DONAT
Türk Türk'ü nasıl kazıkladı?
Almanya'da, belgesel...
Bir annenin çöküşü
Geçen yıl öldürülen Barış Dönmez'in annesi Ayla Dönmez'in mücadelesi...
Başından geçenlerden habersiz gülümsüyor
Henüz anne karnındayken Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir...
Bayrak Asla Sahipsiz Değil
Bayrak Asla Sahipsiz Değil
Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği dün bir açıklama yaparak,...
Bayrağımıza Laf Ettirmeyiz
Bayrağımıza Laf Ettirmeyiz
Brüksel'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'deki Nevruz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu