kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özelleştirme yasası değişiyor

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, yeni özelleştirme yasa taslağı ile birlikte kamu payı yüzde 15'in altındaki iştirak hisselerinde birden fazla teklif şartının aranmayacağını açıkladı.

Metin Kilci, gazetecilerin yeni özelleştirme yasa taslağı ve özelleştirme uygulamalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Yeni özelleştirme kanunu taslağına değinen Kilci, düzenleme ile öncelikle kanunun adının değiştirildiğini, yeni kanunun adının ''Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'' olacağını söyledi.

Metin Kilci, mevcut Özelleştirme Kanunu'nunda günün gereklerine göre değişiklik gerektiğini, mevcut kanunda bir takım tekrarlar bulunduğunu ve bunun kavram karışıklığına neden olduğunu kaydetti. Yeni düzenlemede çok büyük değişikler olmadığını, düzenlemenin özelleştirmenin önünü açmak gibi bir amacı bulunmadığını da vurgulayan Kilci, özelleştirmede ciddi bir yasal sorun olmadığını, dava açılıyor diye ciddi bir yasal sorun var izlenimi yaratmanın yanlış olduğunu kaydetti.

İŞTİRAK HİSSELERİNİN SATIŞI

Özelleştirme yöntemleri, değer tespiti ve ihale yöntemlerini düzenleyen maddede birden fazla teklif alınması şartı olduğunu hatırlatan Kilci, yeni düzenleme ile kamu payı yüzde 15'in altındaki iştirak hisselerinde birden fazla teklif aranmayacağını söyledi.

Kamunun yüzde 3-5 gibi payı olan yerlerde ihaleye çıktığında tek alıcının genellikle çoğunluk hissesine sahip olan ortağın olduğunu belirten Kilci, mevcut düzenlemede birden fazla teklif alınmadığında ihale iptal edileceği için bunların satışında karşılaşılan güçlüğü dikkat çekti.

Kilci, yeni düzenleme ile değer tespiti üzende olması durumunda tek teklifle satışa imkan tanındığını belirtti ve ''Zaten bunların hepsini satsak 100 bin dolar etmez'' dedi.

BELİRLİ İSTEKLİLER ARASINDA İHALE USULÜ

ÖİB Başkanı Kilci, düzenleme ile mevcut durumunda belirli istekliler arasında ihale usulünde en az iki ihaleden sonuç alınamama şartını 1 ihaleye düşürdüklerini anlattı. Kilci, mevcut yasada da fiyat alınma zorunluluğu bulunmadığını, belirterek, şöyle devam etti:

''(İsteklilerden yatırım, üretim, istihdam ve özellikle teknoloji üretimine ilişkin proje ve taahhütlerine ilişkin taahhütleri alınır) diyor eski halinde, biz onu ifade ediyoruz, (Tekliflerde fiyat unsuru ve diğer ihale unsurlarına ilişkin şartlar aranmaz) diyoruz. Yani zaten var olan ifadeleri düzeltip, prosedürü biraz daha açıklığa kavuşturmuş oluyoruz, farklı bir şey değil.''

ÖZELLEŞTİRMEDE PATİNAJIN ÖNÜNE GEÇECEK

Bazı kuruluşlarda 6-7 kez ihaleye çıkıldığını hatırlatan Kilci, düzenleme ile bir ihaleden sonuç alınamaması durumunda belirli istekliler arasında ihale usulüne geçileceğini ve bunun da özelleştirmede ''patinaj yaşanmasının'' önüne geçeceğini ifade etti.

Büyük özelleştirmelerde pratik olarak bunun uygulanamayacağını da dile getiren Kilci, burada üretim yapmadan fiyatı olmayan, yapacağı yatırım ve üretimle bir değer ifade edecek kuruluşların söz konusu olduğunu, yoksa fiyatı olan kuruluşlar için böyle bir yöntemin kullanılmayacağını kaydetti.

ŞİRKET KURULUŞU

Şirket kuruluşuna ilişkin maddeye de değinen ÖİB Başkanı Kilci, mevcut kanuna göre şirket kurabildiklerini, nitekim TEKEL özelleştirmesinde bunun gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kilci, burada sıkıntının eskiden müessese olan kuruluşlarda şef, müdür gibi pozisyonda olanların, yeni kurulan şirkette aynı pozisyona geldiklerinde özlük haklarında görülen kayıplar olduğunu söyledi. Bunun çeşitli davalara konu olduğunu anlatan Kilci, ''Burada, sağladığımız şu, yeni bir şirket halinde birleşmelerine veya tasfiyesiz infisah suretiyle birleşmelerine hükmü getiriliyor, bu eskisinde yoktu'' diye konuştu.

Düzenlemenin tüzel kişiliğin sona erdirilmesini kolaylaştırıldığını kaydeden Kilci, yeni şirket kurulması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını, yeni şirket kuruluşunun mevcut yasada zaten bulunduğunu vurguladı.

İŞTEN ÇIKARMALARDA ENGELLİLERİN DURUMU

Yeni düzenleme ile özellikle engellilerin statüsündeki bazı hükümlere de açıklık getirildiğini de anlatan Kilci, şöyle konuştu: ''Engellilerin işten çıkarılmasına ilişkin engelleyici bir hüküm yoktu, işten çıkardıklarında ne olacağına ilişkin açıklık yoktu, bunu getiriyoruz. ''Asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası
uygulanır'' diye ilave bir imkan. Yoksa bir işyerinin kapatılmasında sakatların çıkarılmaması gibi bir durum söz konusu değil... İlave bir
şey koyuyoruz ki sosyal travmayı bir ölçüde telafi edebilelim diye.''

NAKLE TABİ PERSONELİN DURUMU


Nakle tabi personelin özlük haklarına ilişkin maddenin yeni tasarının en geniş maddelerinden biri olduğunu vurgulayan Kilci, bu maddede yapılacak değişikliğin Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerinin alınmasının ardından netleşeceğini vurguladı.

Mevcut yasada, emekli ikramiyeleri, kıdem tazminatlarının hesaplanması, kimler tarafından ödeneceği gibi konularda bir belirsizlik olduğunu kaydeden Kilci, bunlara ilişkin genel düzenlemelerin yapıldığını kaydetti.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ DE VERGİ VE HARÇTAN MUAF

Mevcut kanunda özelleştirme uygulamalarına ilişkin her türlü işlemin vergi ve harçtan muaf olduğunun belirtildiğini hatırlatan Kilci, ancak uygulamada bazı sorunların çıktığını kaydetti. Burada yapılan düzenleme ile konuya açıklık getirileceğini anlatan Kilci, ''Danışmanlık sözleşmeleri de özelleştirme
uygulamasının bir unsurudur diyoruz. Özelleştirme uygulamasının içine danışmanlık hizmetlerini de dahil ediyoruz'' dedi.

TAPU TESCİLİ İÇİN 20 GÜNLÜK SÜRE

Kanuna konan ek bir madde ile ÖİB'nin yaptığı imar planlarının tapuda tescili için 20 gün içinde tescil zorunluluğu getirildiğini de anlatan Kilci, mevcut durumda bunun zaman alabildiğine dikkat çekti. Bir diğer madde ile de kanundaki tekrarların hepsinin ortadan kaldırıldığını anlatan Kilci, süresi dolan 16 geçici maddenin de yeni yasada yer almayacağını vurguladı. Kilci, Başbakanlık ve diğer bakanlıklardan gelecek görüşler çerçevesinde tasarının şekilleneceğini de ifade etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 IMF Nisan'da geliyor
 SSK emeklilerine müjde
 Borsada % 3.09'luk düşüş
 Doların yükselişi sürüyor
 Serdengeçti'den reform uyarısı
 Babacan: Çok sayıda Avrupalı banka, Türk bankalarıyla...
 Japonya'nın dış ticaret fazlasına petrol darbesi
 Üç bin sahte dişçiye ceza indirimi geliyor!
 Düşük enflasyon ortamında yönlendirilen kur yararlı olur
 Bankacılık Yasası'nda IMF'nin istediği oldu
 BDDK, kredi kartında gelir limitini esnetiyor
 Nişastadan şeker üretmek isteyene örtülü izin geliyor
 BDDK'nın iki üyesi değişiyor
 Almanya istedi bütçe kuralları esnetildi
 42 bal çeşidinden 22'si sahte çıktı
 Korkulan olmadı Fed faizi ölçülü artırdı: % 0.25
 'Telsim'in satışı ancak şirketin borcunu karşılar
 BJK'nin hisseleri 3 ayda % 120 arttı
 Endüstri davasında 34 kişi adliyeye sevk edildi
 İSO'da yeni yönetim belirleniyor
 Dolar kuru yıl sonu beklentisi 1.43 YTL
 İki şirkete 2.3 milyar dolar borç
 Mobil bilgisayar kullanımı artıyor
 Trabzonspor'un arz fiyatı 5.25 YTL
 Annan Derviş'i aday gösterdi
 LPG ve otogaza yüzde 3 zam
 TOKİ tapu harcını iade edecek
YAVUZ SEMERCİ
Borcunu ödemeyene hapis cezası verin!
Fon'a devredilen...
GÜNTAY ŞİMŞEK
'İTO şeffaf olacak'
İstanbul Ticaret Odası...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bu yılın bir farklılığı da petrolden
Dün 2005'in ilk...
Bir annenin çöküşü
Geçen yıl öldürülen Barış Dönmez'in annesi Ayla Dönmez'in mücadelesi...
Başından geçenlerden habersiz gülümsüyor
Henüz anne karnındayken Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir...
Bayrak Asla Sahipsiz Değil
Bayrak Asla Sahipsiz Değil
Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği dün bir açıklama yaparak,...
Bayrağımıza Laf Ettirmeyiz
Bayrağımıza Laf Ettirmeyiz
Brüksel'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'deki Nevruz...
IMKB
E: 24.439 D:% -3,09
DOLAR
S: 1,367 D:% 2,744
EURO
S: 1,778 D:% 1,224
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu