kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Parmak kanayınca

İktidar çevrelerinde tedirginlik belirtileri görülmeye başlandı. Her şeyin iyi gittiğine inandıkları bir dönemde, karamsar bir havanın yayılmasından şaşkınlar.
SABAH yazarlarıyla dün iki saate yakın görüşen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de bu havadan etkilendiğini gözlemledik. Zaten gizlemedi de: "Psikolojik bir şeyler oluyor, her şey yanlış gidiyor havası yayılıyor. Hiç sebepsiz kara bulutlar toplanıyor." Konu anlaşılan AK Parti yönetiminde de ele alındı. Koydukları teşhis: "Ortada elle tutulur neden olmamasına rağmen karamsarlığın giderek daha çok kesimi etkilemesinde bizim de hatamız var. Diyalogu ihmal ettik."
Ve bu açığı hızla kapatmak için seferberlik kararı alındı. SABAH yazarlarıyla randevu, işte bu karşı atağın ilk halkası.
Gül, Kıbrıs'tan AB'ye, IMF'den Erkan Mumcu olayına kadar gündemdeki her konuya değindi. Ancak bizce önemli mesajları, ABD ile ilişkiler ve bu yıl zirve yapacağı anlaşılan Ermeni soykırımı iddialarına karşı izlenecek politikalarda verdi.

Ermenistan hamlesi
"Sözde soykırım"dan başlayalım. Gül'ün ifadesiyle, bu konuda da, Kıbrıs'ta olduğu gibi "Aktif diplomasi" ye geçilecek ve bir dizi adım atılacak. Örneğin Milli Güvenlik Akademisi'yle ortaklaşa, "Birikimli kişiler" den oluşan bir komisyon kurulacak.
Araya girip sorduk: "Peki bu komisyona Prof. Halil Berktay ile Prof. Taner Akçam gibi soykırımın tanınması yanlısı akademisyenleri de davet etmeyi düşünüyor musunuz?" Yanıtı: "Hayır." Devam edelim. En köklü adım, Ermeni diasporası ile Ermenistan'a farklı yaklaşım sergilenmesi olacak . Anlamı: Ermenistan'a bazı jestler yapılacak. Öncelikle ilişkiler Azerbaycan ipoteğinden çıkarılacak. Gül bu yeni açılımı, "Elbette Karabağ sorununa adil çözüm için çaba harcamaya devam edeceğiz ama Azerbaycan'ın da elimizi bağlamasına izin vermeyeceğiz" diye anlattı.
Karabağ ipoteğinin kalkması, Ermenistan sınırının açılması anlamına gelecek? Gül ipucu vermekten kaçındı ama ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'e bakarsanız, "Bu yıl da Kongre'ye gelecek soykırım tezlerine karşı Bush yönetiminin elini güçlendirmek için Türkiye'nin böyle bir adım atması gerekiyor."

İki yıllık düello
ABD ile ilişkilere gelince, durumu Gül'ün bir başka konuda verdiği "Parmak ısırma" oyunu örneğiyle anlatalım. İki kişi iddialaşır, işaret parmaklarını ağızlarına sokup ısırmaya başlarlar, kim acıya dayanamayıp parmağını çekerse kaybeder.
Ankara-Washington ilişkileri de bu oyun gibi. 1 Mart 2003 tezkeresinden bu yana iki taraf parmaklarını ısırıp duruyor ve karşısındakinin pes etmesini bekliyor.
Ancak ABD'nin medya aracılığıyla son hamlesi ölümcül etki yaptı. Wall Street Journal'da Robert Pollock'un analiziyle başlayan bu hamle, Neo-Con'ların etkili düşünce kuruluşu American Enterprise Institute (AEI) uzmanlarından Michael Rubin'in ortaya attığı "AK Parti'yi yeşil sermaye finanse ediyor" iddiasına kadar dayanınca, hükümet parmağını çekip iki yıldır süren oyunu bıraktı. Şimdi önümüzdeki hafta Washington'da, üstelik AEI'de, "Türkiye-ABD ilişkileri kurtarılabilir mi" konulu sempozyumla onarım süreci başlatılacak.
Tam zamanında. Çünkü Hırvatistan'da dolaşan bir "Komplo teorisi" hayli düşündürücü.
Diyorlar ki, "AB'nin üyelik müzakerelerini erteleme kararının arkasında ABD var. İngiltere'yi kullanıp, Irak savaşında onlara destek vermememizin intikamını aldılar."
Yok canım; ABD hiç böyle bir şey yapar mı?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Niyete bağlı   / 18-03-2005
 Sezer ve Esat   / 17-03-2005
 Geçmişin tutsağı olmak   / 16-03-2005
 "İptal"in anlamı   / 15-03-2005
 Arap ilkbaharı   / 14-03-2005
 Eleştiri hakkı   / 13-03-2005
 Açlık ve egemenlik   / 12-03-2005
 Aslanlar   / 11-03-2005
 Domino teorisi   / 10-03-2005
 Berlin-Van hattı   / 09-03-2005
ERDAL ŞAFAK
Parmak kanayınca
İktidar çevrelerinde...
ALİ KIRCA
Bu da geçer
Geri dönüyorlardı. Tarihin en büyük göçünden...
MEHMET ALTAN
Ankara'dan...
İlk bahar güler yüzünü Ankara'da da...
Esad, mayısa kadar 'çekilme sözü' verdi
Suriye'nin mayısa kadar askerlerini çekmesini isteyen Bush amacına...
Dönmemek için hamile kalıyorlar
Amerika'nın Irak'ta geçireceği günler gittikçe zorlaşıyor. Şu an...
Fin Hamamı: 2-0
Fin Hamamı: 2-0
Horoz, Finli yıldızı Miikka ile 2 kere öttü. Kanarya, soğuk terler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu