kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Küçük Doğuş, hastalığa karşı kazandığı zaferin tadını ailesiyle birlikte çıkarıyor.
'Yağmur çocuk' Doğuş otizmi yendi
Otizm Nedir?

Yeniden Doğuş

Öyküsüyle reklam filmine konu olan Doğuş azmiyle hastalığını yenip yaşıtlarına yetişti ve şimdi, otistik çocuklu ailelerin sembolü....

TV'lerde otistik bir çocuğun mücadele öyküsünü anlatan bir reklam filmi yayınlanıyor. Filmdeki çocuk bir başkası ama, öykü dört yaşında ancak "anne" diyebilen Doğuş Özkurt'un gerçek yaşamı. Doğuş bugün sekizinde ve yaşıtlarına yetişti bile.

ÜÇ YAŞINDAN BU YANA SAVAŞIYOR
Teşhis konduğunda Doğuş üç yaşındaydı. Tuvaletini söyleyemiyor, ismine bile tepki vermiyor, hep televizyona bakıyordu. Ama erken teşhis ve eğitimle yaşıtlarıyla birlikte okullu olmayı başardı.

O ŞİMDİ ÖRNEK
Doğuş hastalığıyla bugün de yılmadan boğuşuyor, bu mücadelesiyle çocuğuna otizm teşhisi konmuş bütün aileleri yüreklendiriyor.


'Yağmur çocuk' Doğuş otizmi yendi

Otizme karşı verdiği mücadele televizyon reklamına konu olan Doğuş Özkurt, sonunda hastalığı yenmeyi ve yaşıtlarıyla aynı zamanda okuma yazmayı öğrenmeyi başardı.

Televizyonda yayınlanan bir reklam filmiyle duydu herkes küçük Doğuş'un hikayesini... Bir çamaşır makinesini gözlerini ayırmadan seyreden otistik bir çocuğun oynadığı reklamda gerçek hikayesi anlatılan 8 yaşındaki Doğuş Özkurt, reklamla beraber otistik çocuklu ailelerin idolü, umut ışığı oluverdi. İlk kez 3.5 yaşında zar zor 'anne' diyebilen, tuvaletini yapmasını ve yürümesini yaşıtlarından yıllarca sonra öğrenebilen Doğuş, 5 yıl boyunca hastalığıyla savaşmak için çok çalıştı. Ve en sonunda Doğuş otizme karşı verdiği savaşı kazandı. "Erken tanı eğitim ve tedaviyle otistik bir çocuk yeniden doğabilir" diyen Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı (TOHUM), buna kanıt olarak da otizmi yenen Doğuş'u gösteriyor. Otizmi eğitimle yenmeye çalışan Doğuş ise pek çok benzer durumdaki çocuk için nasıl bir umut ışığı olduğunun farkında dahi olmadan yaşamına ve çalışmaya devam ediyor. Doğuş'un ailesi, bir kaç çizgi film dışında televizyonda yalnızca Tohum Vakfı'nın reklamlarını seyretmesine izin veriyor. Doğuş, "Reklamdaki çocuk ben miyim?" diye sorduğundaysa ailesi, "Evet tatlım, senin adını kullanıyorlar" diyor.

ÜÇ YAŞINDA YAKALANDI
Hastalık teşhisinin konulduğunda Doğuş üç yaşındaydı. Ne konuşabiliyor, ne de tuvaletini söyleyebiliyordu. Dünyaya karşı çok ilgisizdi. İsmine bile tepki vermiyordu. Saatlerce televizyon seyretmeye bayılıyordu. Çamaşır makinesinin başından kalkmadan gözlerini dikip durabiliyordu. Yaşıtlarıyla oynamıyordu. Hırçın ve huysuzdu... Anne Nezaket Özkurt ikinci çocuğu olan Doğuş'un bu tepkilerine en başlarda bir hastalık yakıştırmak istemediklerini itiraf ederek ekliyor: "Gerçeği öğrenince depresyona girdim. Çocuğum hasta olamaz dedim. Sonra toparlandım ve ailece savaşmaya karar verdik." Tuvalet eğitiminin haftalar aldığını söyleyen Nezaket Özkurt, "Anne diyebilmesi için aylarca uğraştık, ancak 4 yaşında bunu başarabildi. Elimizde yap bozlar onun yeteneklerini geliştirmesine çalıştık. Televizyon seyretmesi yıllarca yasaklandı. Evde televizyon açmadık. Sonra tedaviye olumlu yanıt vermeye başladı" diyor.

'ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ'
Tohum Vakfı'nda görevli olan Doğuş'un özel eğitmeni Yeşim Kaygusuz, "Otizmde ne kadar erken teşhis konulursa, tedavi de o kadar başarılı olabiliyor. Doğuş artık yaşıtları gibi hayatını sürdürebilecek. O artık tamamen iyileşti" diyor. Tohum Vakfı Başkanı Mine Narin ise reklam için bir çok çocuk arasından Doğuş'u seçtiklerini anlatırken, Doğuş gibi binlerce çocuğun erken teşhisle hastalıktan kurtulabileceğinin altını çiziyor.

DOKTOR ONAYIYLA OKULA GİTTİ
Yaşıtlarıyla birlikte mahallerindeki Orhangazi Atatürk İlköğretim Okulu'na gidebilmesi için İstanbul Tıp Fakültesi'nden tam beş profesörün onayını alması gereken Doğuş, 'Okula gitmesinde hiçbir mahsur yoktur' yazısını alabilmek için 5 yıl boyunca günde 10 saat hiç durmadan çalışmış. Bu çalışmalarının karşılığını da bu yıl tüm arkadaşlarıyla aynı zamanda okuma yazmayı öğrenerek almış.

Esra TÜZÜN - HABER MERKEZİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Rambo'nun bomba atarını kullandılar
 Diyanet: O çocuklar bizim!
 3 motorlu polise şok soruşturma
 Bu da intikam gaspı
 Yedizler 7 santim
 Sahtecilere müebbet istemi
 'Yüz Fırça Darbesi'ni Türkiye'ye anlatacak
 Sis gidiyor, yağmur geliyor
 Sarıyer ilçesinin kılavuzu Gül...
 Alo SABAH İstanbul
 İyi ki doğdun
 Başımız Sağolsun
 Düzeltme ve Cevap
ALTAN TANRIKULU
Pardon Galilei!
Çarşamba günü İran'da bir idam...
MEHMET BARLAS
Gölge boksu yönetim boşluğu doğurmaz ki..
Çocuk...
MAHMUT ÖVÜR
Sana hayırlı işler hemşerim
İstanbul Büyükşehir...
SAVAŞ AY
Öğrenciler jandarmaları neden öptü?
Sadi...
REFİK DURBAŞ
Ülkeyi gezerek yönetmek
Vatandaşlar, sorunlarını...
HINCAL ULUÇ
İstanbul'u eşkiyaya teslim etmeyin!..
Metin...
EMRE AKÖZ
Düğmeme kim bastı?
Son günlerde, "Düğmeye kim...
Malzeme vermeyin
Malzeme vermeyin
F.Bahçe'nin hocası Daum, takımını uyardı: "Denizli'yi yenmeliyiz.
Kanarya'da Alex alarmı
Kanarya'da Alex alarmı
F.Bahçe'de dün yapılan son idmanda Alex sakatlandı. Gürhan ile...
Başbakan da 'Cumhurbaşkanı gitmeli' dedi
Başbakan Tayyip Erdoğan, tartışmalara neden olan Cumhurbaşkanı...
Mumcu ve 3 arkadaşı ANAP'a geçti
Ak Parti'den istifa eden Erkan Mumcu, Mehmet Sait Armağan,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu