kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öğrenci affı yürürlükte

Tartışmalara neden olan üniversitelerle ilişiği kesilen öğrencilere yeni haklar getiren kanun yürürlüğe girdi. Kanun, lisans öğrencilerine 3, lisansüstü öğrencilerine 2 sınav hakkı tanıyor. Affın başlangıç tarihini 29 haziran 2000 olarak belirleyen kanunda, başvurular için 2 aylık süre öngörüldü.

''Öğrenci affı'' olarak bilinen ve üniversitelerle ilişiği kesilen öğrencilere yeni haklar getiren 5316 sayılı ''Yükseköğretim Kanununa Geçici Maddeler Eklenmesine Dair Kanun'' Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Kanuna göre, yükseköğretim kurumlarının hazırlık ve diğer bütün sınıflarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilerden 29 Haziran 2000 tarihinden itibaren -kendi isteği ile ilişiği kesilenler dahil- her ne sebeple olursa olsun atılan öğrencilere, ilişiklerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve 3 sınav hakkı verilecek. Öğrenciler, daha önce başarısız oldukları dersler programdan çıkarılmış ise bu derslerin yerine kurumlarınca belirlenecek başka derslerden sınava girecekler. Bu sınavlarda başarılı olmaları halinde öğrenciliğe intibakları
yapılacak. Uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için devam imkanı sağlanacak.

Bu öğrenciler için öngörülen sınav süreci, ilgili yönetmeliklerdeki devam şartını tamamladıktan sonra başlayacak. Sınıf geçme sistemi uygulayan yükseköğretim kurumlarında en çok üç dersten başarısız olup bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere üst sınıfa devam etme ve alt sınıfta başarısız oldukları dersler için 3 sınav hakkı tanınıyor.

Not ortalaması sebebiyle sınıf geçemeyen öğrencilere bir üst sınıfa devam etme ve istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı getirilirken, mezun olamayan öğrencilere de istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı veriliyor.

Yükseköğretim Kanunu'nda öngörülen azami öğrenim sürelerini doldurduktan sonra kurumları ile ilişiği kesilen öğrencilere ise
alamadıkları dersler için bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl devam etme ve sınav hakkı verilecek. Başvuru süreleri içinde askerlik zamanı gelmiş olanlar, kanunun öngördüğü hakları kullandıkları takdirde tecilli sayılacak. Halen askerlik görevini yapmakta olanlar, terhislerinden sonraki 2 ay içinde müracaat edebilecek. Gözlem altında veya tutuklu bulunanlar, bu durumlarının sona ermesini izleyen 2 ay içinde başvurdukları takdirde haklarını kullanabilecek.

Yurtdışındaki fakültelerden diploma alıp denklik için YÖK'ün yaptığı Seviye Tespit Sınavı'nda başarısız olan öğrencilere bir sınav hakkı veriliyor.

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM

Kanun, lisansüstü öğrenim görürken ilişikleri kesinlere de çeşitli haklar getiriyor. Buna göre, 29 Haziran 2000'den kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar her ne nedenle olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilen lisansüstü öğrencilerine, başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için iki sınav hakkı, yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için 2 yıl tez hazırlama süresi verilecek.

Doktora yeterlilik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara da iki sınav hakkı tanınacak. Sanatta yeterlilik ve tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara başarısız oldukları derslerden laboratuar veya uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları koşuluyla iki sınav hakkı tanınacak.

Getirilen düzenlemelerden yararlanmak isteyen öğrenciler, kanunun yayımı tarihinden itibaren 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvuracak. Üniversitelerden 29 Haziran 2000 tarihinden itibaren her ne sebeple olursa olsun atılan veya kendi isteği ile ilişiği kesilenlere yeni haklar getiren 5316 sayılı ''Yükseköğretim Kanununa Geçici Maddeler Eklenmesine Dair Kanun'', Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilmişti. 5316
sayılı ''Yükseköğretim Kanununa Geçici Maddeler Eklenmesine Dair Kanun'', TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanı'nın geri gönderme gerekçesi olan nitelikli oyla aynen kabul edilmişti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 15 kişi toprak altında
 Uzanlar'a dava
 Metoroloji: Sıcaklıklar azalacak
 Dublinliler Türkler'in ateşi ile biçildi
 Özkök: Tehlikeleri gençlere anlatmakta zorluklar çekiyoruz
 Toprağa gömüldüler
 Yanlış teşhise ceza
 'Bir ilimizdeki binaların yüzde 72'si 6'lık depremde yıkılır'
 Siyonizm damgası
 Meğer TSE en baştan kokmuş
 Öğrenci affına Sezer'den onay
 Kürtçe eğitim istemek devlet için tehlike değil
 Nevruz'a bin özel davetli
 Prostat kanserine gen odaklı tedavi müjdesi
 Heper korkuttu
 Sessiz tanık yaşamını yitirdi
 İstediğini yaptırdı
ERDAL ŞAFAK
Niyete bağlı
AB'nin Hırvatistan'la üyelik...
ÖMER LÜTFİ METE
Medyatik Sevr'e bir adım kala
Yabancıların Türkiye'de...
UMUR TALU
İyilik tarihi
Zaman olur, "naif" bakış açısı bile...
Kürtçe Krizi
Irak'ın yeni dönem vekilleri ilk oturumda Arapça yemin ederek göreve...
'Hırvatistan kararının Türkiye ile ilgisi yok'
Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hansjoerg Kretschmer,...
Malzeme vermeyin
Malzeme vermeyin
F.Bahçe'nin hocası Daum, takımını uyardı: "Denizli'yi yenmeliyiz.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu