kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sivas'ta toprak kayması
Arama-kurtarma çalışmaları
Ordu'da toprak kayması
Kurtarma çalışmalarına ara verildi

Sivas'ta toprak kayması

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Sivas'ın Koyulhisar İlçesi Sugözü Köyü Ağnus Mahallesi'ndeki toprak kaymasında 21 evin tamamen toprak altında kaldığını, toplam 16 vatandaşın kayıp olduğunun bildirildiğini açıkladı..

Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce yapılan yazılı açıklamada, bugün saat 10.30'da Sivas'ın Koyulhisar İlçesi Sugözü Köyü Ağnus Mahallesi'nde meydana gelen toprak kaymasının haber alınmasını müteakip, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce; Sivas Valiliği, Koyulhisar Kaymakamlığı, Genelkurmay Başkanlığı Kriz Merkezi, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Kızılay ile koordinasyon kurularak başlatılan çalışmaların, kesintisiz devam ettiği belirtildi.
Olayda 21 evin tamamen toprak altında kaldığı, toplam 16 vatandaşın kayıp olduğunun bildirildiği ifade edilen açıklamada, 9 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığı, 5 yaralı vatandaşın taburcu edildiği kaydedildi.
Açıklamada, halen Koyulhisar ve Suşehri Devlet Hastanelerinde bulunan vatandaşların herhangi bir hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.
Açıklamaya göre, göçük altında kaldığı tahmin edilen vatandaşların isimleri şöyle:
''Hüsnü Demir (80), Dilare Demir (5), Abdullah Demirci (62), Meliha Demirci (51), Ekrem Demirci (62), Recep Demirci (45), Hülya Demirci (23), Hasan Demirci (75), Şaziye Demirci (69), Ziya Demirci (75), Selahattin Demirci (43), Arife Karaduman (59), Arife A. Nur (6), Aliye Özdemir (78), Samiye Özdemir (19), Hanım Çiçek.''
Açıklamada, İpek Özdemir, Şaziye Demirci, Şükran Özdemir, İdris Özdemir ve Hüsnü Pişkin'in ayakta tedavisinin yapıldığı, Mevlude ve İkbal Demirci'nin Koyulhisar DevletHastanesi'nde, Elmas ve Eyüp Aslan'ın ise Suşehri Devlet Hastanesi'nde tedavilerine devam edildiği bildirildi.
Açıklamaya göre, Sivas ve Tokat Sağlık İl Müdürlüklerine ait toplam 13 ambulans, 1 medikal kurtarma aracı ve yeterli sayıda personel hazır bekletiliyor.
Bölgeye Sivas Jandarma'dan 55, Suşehri ve Koyulhisar Jandarmalarından 65, Sivas Sivil Savunma'dan 20 kişi ile 1 kurtarma aracı, Tokat Jandarma'dan 125, Tokat Sivil Savunma'dan 3 kişi ile 1 kurtarma aracı, Tokat Reşadiye Köy Hizmetleri'nden 15; Erzurum Sivil Savunma'dan 20 kişi, 3 kurtarma aracı, 1 vinç ile 1 arama köpeği, Erzincan Sivil Savunma'dan 4 kişi ile 1 kurtarma aracı, Amasya Sivil Savunma'dan 4, Gümüşhane Sivil Savunma'dan 5 kişi ile 1 kurtarma aracı olmak üzere, toplam 316 personel, 7 kurtarma aracı, 1 vinç ve 1 kurtarma köpeği sevk edildi.
Açıklamada, Erzurum İl Sivil Savunma Müdürlüğü'nce sevk edilen 20 kişilik arama kurtarma ekibinden 13 personel ve 1 arama köpeğinin, Genelkurmay Başkanlığı'ndan tahsis ettirilen helikopter ile saat 14.20'de hareket ettiği ve bölgeye ulaştığı; 7 personel ve 3 kurtarma aracının da bölgeye karayoluyla gittiği kaydedilerek, herhangi bir yaralı vatandaşın hastaneye sevki ihtimaline karşı, helikopterin gece boyunca Sivas'ta bekletileceği ifade edildi.
Kızılay tarafından Erzurum'dan 2 personel, 3 jeneratör ve1 araç, Tokat'tan 50 çadır, 300 battaniye ve 50 katalitik soba, Erzincan'dan 3 personel, 75 yatak ve 1 araç olmak üzere, toplam 5 personel, 50 çadır, 300 battaniye, 75 yatak, 3 jeneratör, 50 katalitik soba ve 2 aracın bölgeye sevk edildiği bildirilen açıklamada, ''heyelan sonrası toprak kütlesinin dereyi kapatması nedeniyle oluşan büyük çapta su birikintisinden dolayı, arama kurtarma çalışmalarının güçlükle yürütüldüğü'' duyuruldu.

KURTARMA ÇALIŞMALARI GÜÇLÜKLE YÜRÜTÜLÜYOR
Kurtarma ekiplerinin yer yer devam eden küçük toprak kaymaları nedeniyle ciddi çalışma yapılamadığını belirten Sivas Valisi Hasan Canpolat, "Büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Çalışmalar güçlükle yürütülüyor'' dedi.

Yeni toprak kayması ihtimalini gözönüne alan yetkililerin kurtarma çalışmalarını kazma, kürek gibi küçük aletlerle yaptıkları, büyük iş makinalarını ise kaymanın olduğu bölgeye yaklaştıramadıkları bildirildi.

Sivas, Tokat, Erzincan ve Amasya illerinden çok sayıda kurtarma ekibi ve iş makinasının geldiği bölgede, kurtarma ekiplerinin çalışmaya başladıktan kısa süre sonra küçük toprak kaymaları nedeniyle geri çekildikleri ve sağlıklı çalışma yapamadıkları kaydedildi.

'EVİM TOPRAK ALTINDA KALDI'
Ağnus Mahallesi sakinleri, 1993 yılında da aynı bölgede toprak kayması meydana geldiğini, ancak bu kadar yıkıcı olmadığını söylediler. 2 yıllık köy imamı Hamit Keskin yaşadığı felaketi şöyle anlattı: ''Saat 10.30 sularında büyük bir gürültüduydum. 10-15 tane F 16 savaş uçağının üzerimizden geçtiğini zannettim. Dışarı çıkıp baktığımda büyük korku ile kaçmaya başladım. Dağ üzerime geliyordu. Evim toprak altında kaldı. Ben yükseklere tırmanmaya başladım ve kurtuldum.''

CAMİ VE OKUL TOPRAK ALTINDA
Toprak kayması sonrasında köy cami ve lojmanı ile şu anda kullanılmayan okul toprak altında kaldı. 65 haneli mezradaki öğrencilerin taşımalı eğitimle Koyulhisar'a götürüldüğü için toprak kaymasından etkilenmedikleri öğrenildi. Bu arada mezrada çok sayıda hayvan barınağının da toprak altında kaldığı bildirildi. 300 küçükbaş, 75 büyükbaş olmak üzere toplam 375 hayvanın toprak altında kaldığı ifade edildi.

ÇADIR KENT OLUŞTURULUYOR
Sivas Valisi Hasan Canpolat'ın olay yerinden yönettiği kurtarma çalışmalarına emniyet, jandarma ve komando ekiplerinin de yardımcı olduğu öğrenildi. Bölgenin güvenlik çemberi altına alındığı ve giriş çıkışların kontrollü yapıldığı kaydedildi.

Bu arada toprak kayması sırasında yaralanan anne ile oğlunun Suşehri Devlet Hastanesi'ne sevk edildiği bildirildi. Elmas Arslan'ın (35) ayak bileğinde ezik olduğu, oğlu Eyüp Arslan'ın (6) ise göğsünde ağrısı bulunduğu ve genel sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi. Ayrıca, Sugözü Sağlık Ocağı'na sevk edilen 2'si erkek biri bayan 3 yaralının ise genel durumlarının iyi olduğu, olay sırasında baygınlık geçiren bu kişilere serum takılarak müdahale edildiği bildirildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Erdoğan: Hırvatistan kararı bizi etkilemez
 Öğrenci affına köşkten onay
 Vapur seferleri sisten iptal
 Gazetecilerin TCK protestosu
 İstanbul'da 'Sahra' operasyonu
 Kaplan'ın 33 yandaşına dava açıldı
 Umut bağışladı
 Vali kardeşinin yardımcısı oldu
 Hırvatlar'a erteleme Türkiye'ye mesaj mı?
 6 polis açıkta 2 polis aranıyor
 Locaların şemsiyesi altında devrim
 Da Vinci'den prostat ameliyatı
 İngilizler'in şehit ettiği polisler 85 yıl sonra anıldı
 Erdem'e Ulusal Liyakat Nişanı
 Yayıncı Zarakolu hakim karşısında
 Avukatlar 16 Mart Katliamı'nı kınadı
 Sahte polis yakayı ele verdi
 Makedon liderden patriğe ziyaret
ERDAL ŞAFAK
Sezer ve Esat
Cumhurbaşkanı Sezer'in dün...
ALİ KIRCA
Kaza!
Yeni Türk Ceza Yasası, biraz da iş işten geçtikten...
ÖMER LÜTFİ METE
Erdoğan'ı eleştirmede ihlas ve iflas
İç ve dış basında...
UMUR TALU
Hayal kırıklığı
Hayal ettiğiniz sürece, hayallerin...
16 çocuğun katiline 5 bin kişi önünde infaz
İran'da yine bir idam. Suçlu, 16 çocuğu tecavüz edip öldüren, 5...
İngiliz 'Hannibal'a iki kez müebbet
Üç cinayet işleyen ve kurbanlarını parçalayıp yiyen Peter Bryan iki...
Avrupalıyız
Avrupalıyız
Hakan Şükür: "Başarılar dost kadar düşman da kazandırır. UEFA...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu