kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uygun görülürse yaşayacak
'Tedavi edecek diye bir şey yok'
'Bağ-Kur zevk alıyor'

İzin verin, biraz daha yaşayayım

Bağ-Kur 2.5 yıldır kolon kanseriyle savaşan Salih Atasoy'un yaşamını uzatan ilacın parasını gereksiz diye ödemiyor.

SÜREYİ BAĞ-KUR BİÇİYOR
Kanserle savaşan Atasoy, en son tümörünü küçülten "Erbitux" adlı ilacı 9 ay kullandı. Heyet raporuna rağmen Bağ-Kur 120 bin YTL'lik ilaç bedelini ödemedi. Gerekçe "Bu ilaç deneniyor, tedavi etmez" oldu.
Doktoru "İlacı kullanmazsa ölebilirdi" derken, genç baba "Oğlumun büyüdüğünü görmek istiyorum" diye haykırıyor.


Uygun görülürse yaşayacak

Hasan Salih Atasoy 2.5 yıldan bu yana bedenini kasıp kavuran, her zayıf anında diğer organlara sıçrayan kansere karşı mücadele veriyor Ama bu ilaç destekli mücadeleyi sürdürebilmek için başvuru yaptığı Bağ-Kur, ilaçları "deneysel" diye niteleyerek ödeme yapmayı reddediyor.

İnsan hayatı kaç YTL eder? Bir yıllık değeri nedir? Ya da bir insan ömrüne, ömür bir yana, bir "an"lık bile olsa insanın yaşam hakkına değer biçilebilir mi? Tüm bu soruların nedeni iki buçuk yıl önce kolon kanseri teşhisiyle tedavisine başlanan, cerrahi müdahale yanı sıra ilaç ve kemoterapi desteğiyle bugüne gelebilen ama bedenen değilse bile artık maddi olarak tükenmiş olan Hasan Salih Atasoy'un yardım çığlığı.

İLK İLAÇ SORUNSUZDU
38 yaşındaki Hasan Salih Atasoy, 2.5 yıl önce kolon kanserine yakalandı. Teşhisin ardından 2002 eylülünde ameliyatla bağırsaklarının dörtte üçü alındı. Bu sırada kanserin karaciğere de sıçradığı ortaya çıktı. İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi sırasında önce Türkiye'de bulunan bir ilaç uygulandı. Ancak Atasoy'un karaciğerindeki kitle sayısı ikiden dörde çıkınca doktoru yurt dışında bulunan Eloxatin adlı ilaca başlamaları gerektiğini söyledi. Bu ilacın getirtilmesinde de Bağ-Kur sorun çıkarmadı. Atasoy, bu ilaç için 34 milyar lira ödedi. Sekiz ay sonra Bağ-Kur Atasoy'a 24 milyarlık geri ödeme yaptı.

PORTAKAL KADAR
Ancak altı ay sonra çekilen MR'da böbrek üzerinde portakal büyüklüğünde bir tümör daha olduğu ortaya çıktı. Son derece zorlu günler geçiren Atasoy'a doktoru bu kez Erbitux adlı ilacı önerdi. "İyi gelirse devam edilebilir ama gelmezse bırakacağız" dedi. Bunun üzerine Atasoy sağlık kurulundan onaylı reçetelere kadar her türlü prosedürü yerine getirip yeniden Bağ-Kur'a başvurdu. Bu arada da neyi varsa satıp savıp ilacı kullanmaya başladı. 9 ay boyunca kullandığı ilaç için her ay bankaya yaklaşık 7 bin Euro yatırdı. 183 kutu ilaç için 60 bin Euro ödedi. Ardından parasını geri alabilmek için Bağ-Kur'a başvurdu.

HEP REDDEDİLDİ
Ancak Atasoy'un tüm raporları eksiksiz olmasına rağmen her defasında Bağ-Kur'un Sağlık Kurulu'ndan, "Kullandığı ilacın bedellerinin ödenmesi uygun görülmemiştir" kararı çıktı. İki ayda bir MR'a girdiğini söyleyen Atasoy, ilk sonuçların mükemmel olduğunu anlatıyor: "Böbrek üstü bezindeki tümör küçülmüştü. İlacı kullandığım sürece çok kaliteli bir hayat yaşadım. Ağrım olmadı. Kilo aldım. Kanlı canlı bir adam oldum. Bağ-Kur ilacın parasını vermiyordu. Ama yaşamım söz konusuydu. Elimizde avucumuzda ne varsa sattık. Yaşamak için." Atasoy'un ifadesine göre, kendisi tedavi için üç araba ve bir ev sattı. Ablası Fitnat Aydemir de bankadan çektiği 40 milyar kredi dahil olmak üzere çevresindeki insanlara 120 milyar lira borçlandı. Yakalandığı hastalığın tedavisinin çok masraflı olduğunun altını çizen Atasoy, "Sadece ilaç parası değil ki. İlacı Ankara'ya giderek Türk Eczacılar Birliği'nden almak zorundaydık. Kullandığım soğuk zincir ilacıydı. Sıcaklığı 2 derecenin altına düşmeyecek, 8 derecenin üzerine çıkmayacaktı. Işık görmemesi gerekiyordu. Ablam ilacın dönüş yolculuğunda bagaja veremediği için otobüste iki kişilik yer ayırtıyordu. Üzerini örtüyor, havalandırmayı açık tutuyordu. Otobüsteki insanlar rahatsız oluyordu. Bu arada işlerim bozuldu. Alacaklılar parasını istemeye başladı. Yaşadıklarımı kelimelerle ifade etmem çok zor" diye konuşuyor. Ocak'ta çekilen son MR'da kitlelerin büyüdüğünün ortaya çıktığını söyleyen genç adam "Doktorum Avastin adlı yeni bir ilaca başlamamız gerektiğini söyledi. Ama bu ilaç da Türkiye'de yok ve kutusu 5 milyar 200 milyon lira. Vücudumda şişlikler oluştu. Morfin içeren ağrı bantları kullanmaya başladım" diyor.

PINAR ŞENGÜL


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Eşi 'geldiyse' boşayacak
 Bilgi ABD'den sahte kartlar bizden
 Osmanlı ülkesinde ilk Mason mabedi
 Sahte içkiye üç kurban daha
 Metro köprüsüne onay
 Göztepe'de sembolik eylem
 Balıkadamlar öksüz kaldı
 Alo SABAH İstanbul
REHA MUHTAR
Çocuklar gibi şendik...
Her salı öğlen 12.30...
ALTAN TANRIKULU
15 Mart 2035
Ne kadar da soğuk bir gün.. Dışarısı...
MEHMET BARLAS
Durdurun dünyayı, galiba inecek var!
Acaba "Çifte...
MAHMUT ÖVÜR
'İstanbul'u nasıl satmalı?'
İstanbul Büyükşehir Belediye...
SAVAŞ AY
Burhan Ayeri de böyle yazarsa batsın bu...
REFİK DURBAŞ
Hata, okumanın neresinde?
Doğu Akdeniz...
HINCAL ULUÇ
Uyuyan Güzel.. Uyanan dev!..
Bale izlemeye başlayışımın...
EMRE AKÖZ
Anelka güzel yürüyor!
Hatırlıyorum... İlk maçından sonra...
İyi oynamak suç mu?
İyi oynamak suç mu?
Geçen hafta Trabzon Gaziantep'te yenildi teşvik iddiaları öne...
Pierre imzayı attı
Pierre imzayı attı
Fenerbahçe'de artık gün sayan Van Hooijdonk, dün yeni takımı NAC...
ABD resmen uyardı
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet...
MİT'in kulağı kesilmiyor
Hemen her kesim tarafından eleştirilen yeni ceza sisteminin ilk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu