kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Göğüsten ve sırttan kıl kökü alınıp baştaki saçsız bölgeye ekiliyor
Doğalından ayırt edilmiyor
Güvenilir kliniği seçmeye özen gösterin
Santimetrekareye 90-120 saç ekiliyor

Göğüsten ve sırttan kıl kökü alınıp baştaki saçsız bölgeye ekiliyor

Göğüsten veya sırttan alınan kıl kökleri ile baştaki saçsız bölgelere saç nakli yapılıyor. Öyle ki, gelişmiş tekniklerle, bir tek uygulamada 7-8 bin saç kökünün ekilmesi mümkün oluyor. Uzman ellerde uygulandığında, gerçeği kadar doğal görünen bu saçlar, kişinin kendine güvenini geri getiriyor

Transmed Kliniği uzmanlarından Dr. Melike Külahçı, saç ekimi tekniklerindeki son gelişmeleri ve uygulamaların başarı oranlarını anlattı...

* Androgenetik dökülme nedir?
Dilimize erkek tipi dökülme şeklinde çevrilen 'Androgenetik alopecia' ergenlikte başlayıp ileri yaşlara kadar devam edebilen, genetik olarak erkeklik hormonlarını zararlı olarak algılayan saç köklerinin varlığı nedeni ile oluşur. Bu dökülme iki kulak arasındaki saç çemberindeki kökleri etkilemez. Başlayışı ve ilerleyişi çok tipik bir yol izler. İlerlemiş tipleri saç çemberi hariç tüm başta kelliğe yol açabilir.

* Herhangi bir cerrahi yöntem kelliğe gerçekten çare olabilir mi?
Saç ekimi yöntemleri androgenetik kelliğin en etkili, kalıcı ve popüler tedavileri konumundadır. Günümüzde kaliteli ve deneyimli bir ekip tarafından uygulanan saç nakli sonrası son derece doğal görünüme sahip, aslından ayırt edilemeyen sonuçlar elde etmek mümkündür. Bugün tüm dünyada erkeklerin en çok tercih ettikleri estetik girişim olarak bilinmektedir.

YÖNTEM SEÇİMİ İYİ YAPILMALI
* Saç naklinin başarısı kanıtlandı mı?
Saç nakli 40 yıldan fazla bir süredir başarıyla uygulanmaktadır. Foliküler ünite tekniğinin kullanımındaki son ilerlemelerle, saç nakli cerrahisinin sonuçları aşama kaydetmiştir. Hiçbir zaman dökülmeyerek varlıklarını nakledildikleri bölgede sürdüren bu saçlar tamamen doğaldır ve özel bir bakım gerektirmezler.

* Kimler saç nakli için en uygun kişilerdir?
Verici alanı yeterli, sağlıklı erişkin erkeklerin çoğu saç nakli için uygundur. Saç ekimi her yaş grubuna uygulanabilir. Bir hasta için hangi yöntemin uygun olup olmadığının belirlenmesinde verici bölgedeki saç yoğunluğu, kafa derisinin gevşekliği, saç dökülme tipi, saç rengi ve dalgalı veya düz olması gibi pek çok faktör rol oynar. Saç ekimi operasyonu için iyi bir aday olup olmadığınıza karar verebilmeniz için uygun bir merkeze gidip, uzman görüşü almanız yeterli olacaktır.

* Sadece erkeklere mi saç ekimi yapılıyor? Kadınlar hangi durumda saç nakline başvuruyor?
Erkekler kadar sık olmasa da kadınlar da saç dökülmesiyle karşılaşabilir. Bazı kadınlarda saç dökülmesi genetik olabilir, bazılarında ise cerrahi girişimler ya da yaralanmalardan sonra görülebilir. Kadınların saç nakli operasyonu için uygun olup olmadıkları, saç dökülme nedenine göre belirlenir. Bu nedenle, kadın ve erkeklerin muayenesinde farklı yönlerden inceleme yapılır.

SEYRELEN SAÇ SIKLAŞTIRILIR
* Saç nakli için uygun yaş var mıdır?
Yaşı 18-21 arasında olan ve saçları dökülen çok genç hastanın bir klinik tarafından dikkatle takibi gerekir. Dökülmenin hızı ve yerleşimi trikoskopi cihazı ile izlendiğinde, gelecekteki saç durumu hakkında ipuçları verebilir. 21-25 yaş arasındaki hastanın saç dökülmesine karşı, doktor gözetiminde ilaçla tedavi bugünkü tıbbi literatüre göre uygun görülüyor. Tıbbi tedaviye başlayan gençlere ek olarak cerrahi girişimle saç nakli önerilebilir. Böylece seyrelen saçlar sıklaştığı gibi, dökülme de kontrol altına alınır. Saç nakli için bir yaşlılık sınırı yoktur. 70 yaşında bile, yeterli verici alan varsa saç naklinin yapılabildiğini gösteren bilgiler var.

* Saç ekimi nasıl gerçekleştiriliyor? Farklı uygulamalar var mı?
Saç ekimi girişimi, 'saç çemberi' dediğimiz iki kulak arasındaki saçlı deriden veya vücudun herhangi bir yerinden sağlıklı köklerin alınarak, saçlanması istenilen alanda açılan kanallar içine yerleştirilmesi işlemidir. FUT yani "Foliküler Ünite Transplantasyonu" tekniği, saç çemberi denilen iki kulak arasındaki sağlıklı saç köklerinin cerrahi yöntemle şerit halinde alınarak, saçlanması istenilen alanda açılan kanallar içine yerleştirilmesi işlemidir. FUE yani "Foliküler Ünite Ekstraksiyonu"nda ise verici alan tabir edilen iki kulak arasındaki saç kökleri tane tane alınarak naklediliyor. Bu işlem vücudun herhangi bir yerinden; göğüsten, sırttan alınan foliküler ünitelerle de yapılabiliyor. İşlemin özelliği, verici alanda iz bırakmaması. Her iki teknik de saçlandırılan alanda hiçbir iz bırakmaz.

* Kişinin hangi bölgesinden kıl alınarak saç oluşturulacağına neye göre karar veriliyor?
İki kulak arasındaki saçlar yeterli ise, birinci tercih kafadan saç kökü alarak operasyonu gerçekleştirmek. Verici alandaki saç kökleri yetersiz olduğunda, göğüs ikinci tercihtir. Ancak, vücudun herhangi bir yerinden, örneğin sırttan alınan foliküler üniteler de saçsız bölgeye nakledilebiliyor. Vücut kıllarının sayısı yeterli olmadığından, kafadaki verici bölgeden alınan saç kökleri ile harmanlamak gerekir.

* Saç ekimi uygulamaları süre olarak toplam ne kadar sürüyor?
FUT operasyonları, bir doktor ve altı, yedi hemşire tarafından yaklaşık dört-beş saatte yapılıyor. Bu tekniğin en büyük avantajı, bir günde daha fazla saç kökünün ekilebilmesi. Bu konuda uzmanlaşmış bir klinik bir oturumda 6 bin-7 bin saç kökünü altı-sekiz asistandan oluşan büyük bir ekiple gerçekleştirebilir. FUE tekniğinde ise, bir doktor tarafından saç kökleri tek tek verici bölgeden alınarak, direkt olarak alıcı bölgeye ekim yapılıyor. Her seansta 500-800 saç kökü olacak şekilde, üç ile dört seansta toplam yaklaşık 1.500- 3 bin saç kökü nakledilebiliyor. Tane tane kök toplama tekniğini dünyada pek az sayıda klinik günlük çalışma programında yapabiliyor.

* Bu işlemler yapılırken acı duyuluyor mu?
Saç nakli, lokal anestezi altında yapılan, ağrısız, güvenli bir operasyondur. Hasta ameliyat süresince gazete okuyabilir ve televizyon izleyebilir, hemen sonra normal hayatına dönebilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Şehirde Yaşayan Herkes 'bahar Sendromu' Riskiyle Karşı...
 Kilo Vermenin Mevsimi Yaklaştı
 Kemik Erimesine Karşı Önleminizi Alın
 İyot Yetersizliği Zekâyı Olumsuz Etkiliyor
 Bilgisayar Ve Klimalı Ortam Gözü Kurutuyor
 Zayıflarda Kolesterol Riski
 Sevmeseniz De Bunları Yiyin
 Ameliyat Öncesi Sigaraya Hayır!
 Sağlıklı Olmak Ve Öyle Kalmak İçin 35 Öneri
 Yaz Telaşı Başladı
 Göğüsten Ve Sırttan Kıl Kökü Alınıp Baştaki Saçsız Bölgeye...
 Kanser Hastasının Dökülen Saçı Eskisinden Daha Güzel Çıkıyor
 Kellik Depresyon Nedeni
 Dayanılmaz Sırt Ve Bel Ağrılarına Deva: Yeşim Taşı
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Zekâ gerilikleri
Dünyaya getirdiğiniz, geleceği için...
Salonlar boş! İyi de suç kimde?
Salonlar boş! İyi de suç kimde?
Tiyatro dünyasında büyük bir tartışma yaşanıyor: Salonlar niye...
İkizler sallansın diye dizlerinden sarsmışlar!
İkizler sallansın diye dizlerinden sarsmışlar!
"Elini yıkadın mı oğlum?" repliğiyle hatırlanan reklam kuşağının...
Laila tarih oldu!
Laila tarih oldu!
İstanbul'un en gözde birkaç kulübünden biri olan ve bir devre...
'Parti kostümlü' dedi kendi kostümsüz geldi
'Parti kostümlü' dedi kendi kostümsüz geldi
Ünlü şovmen Beyazıt Öztürk, geçtiğimiz gece Nişantaşı'ndaki Evo...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.