kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tayyip Erdoğan - Deniz Baykal
Erdoğan: Tarihle hesaplaşmaya hazırız

Erdoğan ve Baykal’ın görüşmesinde tarihçilerin bir araya gelmesi için girişimde bulunulması kararlaştırıldı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden müzakere tarihi almasının ardından tüm dünyada Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin lobi faaliyetlerinin artması ve savaş dönemini anlatan 'Mavi Kitap'ın tartışmaya açılması üzerine hükümet ve muhalefet partisi CHP, ortak bir tavır geliştirme kararı aldı. Karara göre dünyaya "herkes bildiğini ortaya koysun. Biz hesaplaşmaya hazırız" denilerek meydan okunacak. Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal dün Meclis'te bir araya geldiler. Başbakan Erdoğan, Baykal'ı Meclis'teki odasının kapısında karşıladı. Basın mensuplarına bir süre poz veren iki lider, daha sonra görüşmeye geçtiler.

NEŞELİ BAŞLADI
Görüşme çok samimi bir havada başladı. Baykal odaya girip de koltuğa oturunca önündeki sehpada çok sayıda sigara tablası görünce "Ne o, Sayın başbakan siz de mi sigaraya başladınız?" diye sordu. Erdoğan, gülerek "Yok canım, ne münasebet" diyerek tablaları kaldırttı. Başbakan Erdoğan Baykal'a çikolata ikram etti. Çikolatayı yiyen Baykal, bu kez kağıdı atacak yer bulamadı. Bu kez Baykal gülerek, "Tablayı kaldırttık, bunları nereye atacağız" deyince, toplantıya katılan herkes güldü. Baykal, konuşmasına başlarken "Dış politika konuları ile iç politikaları karıştırmayalım. Biz milli meseleleri iç politikaların üzerinde tutuyoruz. Sadece muhalefet olsun diye milli meseleleri sekteye uğratmayız" dedi. Başbakan Erdoğan da Türkiye ile ilgili konularda iktidar ve muhalefetin iş birliği yapmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Erdoğan, "Özellikle AB ve Ermeni konularında desteğinizi bekliyoruz" dedi. Baykal daha sonra Başbakan Erdoğan'a bu konuda hayata geçirilecek eylem planına ilişkin taslak metin sundu. Baykal Erdoğan'a Türkiye'yi sıkıntıya sokan "Mavi Kitap"ı da verdi. Erdoğan ve Baykal, TBMM'deki tüm milletvekillerinin imzasıyla İngiliz Avam Kamarası'na bir mektup yazılması ve bu konudaki arşivlerin açılarak, tarihçilerin bir araya gelmesi için girişimde bulunulmasını kararlaştırdı. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından Erdoğan, CHP ile ortak tavır takınılması konusunda anlaştıklarını belirterek, şunları söyledi: "Ermeni meselesi siyasallaştırılmak suretiyle devamlı artan bir tempoyla getirilmek isteniyor. Aslı astarı olmayan, gerçekleri yansıtmayan birçok iddialar var. İddia sahipleri iddialarında samimiyseler devlet arşivlerini açmış durumdayız. Onların da arşivleri varsa buyursunlar arşivlerini açsınlar ve bilim adımları çalışmalar yapsınlar. Ondan sonra atılacak adım neyse biz Türkiye olarak bu adımı atmaya hazırız. Bir tarihle siyasi hesaplaşma gerekiyorsa biz iktidarıyla, muhalefetiyle bunu da yapmaya hazırız."

TARTIŞMA ÇAĞRISI
CHP Lideri Baykal ise Türkiye'ye karşı kampanyanın Türkiye'nin AB ile ilişkisi gelişmeye yönlenince daha da artmaya başladığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "TBMM olarak İngiliz Avam Kamarası'na bu çalışmalara destek olmasını talep eden bir parlamento girişimi yapmak istiyoruz. Bu bir anlamda iddiaları ortaya koyan kitabı tartışma çağrısıdır. İktidarıyla, muhalefetiyle TBMM'nin tarihi gerçeklerin ortaya çıkması için, bilimsel gerçekler ışığında bir çalışma yapmaya hazır olduğumuzu ilan etmektir. Gerçeklerle yüzleşmeye çalışıyoruz. Yeter ki herkes o gerçeklerle yüzleşmeye hazır olsun."

Şenol ATEŞ -Bülent AYDEMİR / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 İşkenceyi bitirmek için 9 ay var
 Karayalçın: SHP'nin kapısı herkese açık
 AKP'den yeni bir istifa daha
 Bir erkek olarak utanç duydum
 Emine Erdoğan'a türbanlı protesto
 Bakan Yıldırım'ın yengesi kazada öldü
MUHARREM SARIKAYA
Meclis'teki senfonik ses...
Yağız, babayiğit"...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Belgin Doruk değil Fransız formülü
Ali Müfit Gürtuna'nın...
YAVUZ DONAT
Türkiye... Korku Cumhuriyeti...
Sahte Yeni Rakı'dan...
Talihsiz bir tesadüf
Adana'da 10 yaşındaki lkokul öğrencisi Sümeyya Apak okuldaki törene...
Evini terk eden eşini öldürdü
Kahramanmaraş'ta 6 ay önce evini terkeden Meliha Narlı kocası...
Kararlar yargıya açılmalı
Kararlar yargıya açılmalı
'Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, YAŞ'ın ve Cumhurbaşkanı'nın...
Böylesi herkese yakıştı
Böylesi herkese yakıştı
Onlar; annemiz, eşimiz, sevgilimiz... Ve kadınlarımız dün dünyadaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu