kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vali Güler: Tahrik var
'Polis ölçüyü kaçırdı'
Vali Güler: Tahrik var

Vali Güler: Tahrik var

İstanbul Valisi Muammer Güler, ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü'' nedeniyle önceki gün Beyazıt Meydanı'nda gerçekleştirilen izinsiz gösteride polisin güç kullanımına ilişkin idari soruşturma başlatıldığını belirterek, ''Eğer orantısız güç kullanımı varsa, onunla ilgili kanunun gereği yapılacaktır'' dedi.

Güler, ''Dünya Kadınlar Günü'' nedeniyle Valilik'te düzenlenen etkinlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı. ''Gösteride polisin orantısız güç kullandığına ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine'' Güler, şunları kaydetti:

''Basında yer alan eleştirileri okuduk. Bu konuyla ilgili idari bir soruşturma da başlatılmıştır. Eğer orantısız güç kullanımı varsa, onunla ilgili kanunun gereği yapılacaktır. Olayın bir başka yönünü de kamuoyunun bilmesini istiyorum. Çünkü kamuoyunda sadece olayla ilgili orantısız güç kullanımına ilişkin görüntüler yer aldı. Olayın gerisindeki gerçeklerin de kamuoyunun bilmesini istiyorum. İstanbul'da 2004 yılı içerisinde 1836 açık, kapalı yer toplantısı ve basın açıklaması yapılmıştır. Bunların 1788'ine hiçbir müdahalede bulunulmamıştır. Sadece kanunsuz olan 48 gösteriye müdahalede bulunulmuştur. Bu da yüzde 97'lik bir oranı ifade etmektedir. Yani sadece yüzde 3'lük olaya polis müdahale etmiştir. Özgürlüklerin en iyi şekilde kullanılmasında polisin aldığı tedbirlerle de yardımcı olunmuştur.''

Güler, 6 Mart Pazar günü Beyazıt ve Saraçhane'de gerçekleştirilmek istenen toplantı ve yürüyüş için, göstericilere bu alanlarda gösteri yürüyüşü yapılamayacağı konusunda kanuni tebligat yapıldığını bildirdi.

Göstericilere aynı gün için Kadıköy Meydanı, Kazlıçeşme ve Çağlayan'ı önerdiklerini vurgulayan Güler, hak ve özgürlükleri en iyi şekilde kullandırtmaktan yana olduklarını belirtti.

''KANUNİ ZORUNLULUKTUR''

Muammer Güler, şöyle devam etti: ''O gün kanunsuz olduğu kendilerine tebliğ edilmesine ve Saraçhane'de basın açıklaması yapmalarına izin verilmesine rağmen anayolu işgal ederek Beyazıt'a kadar yürünmesi için özellikle ısrar edilmiştir. Kendilerine 25 dakika boyunca ihtarda bulunulmuş ve yolun kapatılması ve gösterinin de kanunsuz hale dönüşmesi nedeniyle dağıtılması sağlanmıştır. Bu kanuni bir zorunluluktur. Aynı şekilde Beyazıt Meydanı'nda da basın açıklaması yapılmasına izin verilmiş. Ancak topluluğun gösteri yürüyüşü için anayolu işgal etmesiyle yeniden müdahalede bulunulmuştur.

Bu bizim kanuni zorunluluğumuzdur. Herkes kendi bildiği gibi toplantı ve gösteri yürüyüşü yeri tayin edemez. Bu, yasalarla öngörülmüş bir tespittir. Böyle bir tespit vardır. Ancak ben özellikle belirtiyorum; burada bir provokasyon vardır. Bu olaylarda bir polis aracı tahrip edilmiştir. Bir polis motosikleti tahrip edilmiştir. 6 polis memuru yaralanmıştır, taşlarla saldırılmıştır. Bunun da bir provokasyon olduğunu açıkça belirtmek istiyorum. Gözaltına alınan kişilerin 17'sinin daha önce çeşitli terör örgütleriyle ilgili suçlardan dolayı kayıtlarının bulunduğu, 6 kişinin çeşitli suçlardan, 1 kişinin de terör örgütlerine yardım ve yataklık suçlarından arandığı tespit edilmiştir. Burada güvenlik güçlerinin zor kullanmaya adeta teşvik edildiği, tahrik edildiği belirlenmiştir.

Buna rağmen polisin zor kullanırken, orantılı güç kullanma konusundaki hassasiyetinin devam etmesi için her türlü uyarı ve eğitim çalışması devam ettirilecektir. Varsa bu konuda kanuni bir eksiklik, gereği yerine getirilecektir. Ancak polise de bu konuda anlayışlı davranılması, hak ve özgürlüklerin dilendiği gibi kötüyü kullanılmak amacıyla yerine getirilmemesini istiyorum. Hak ve özgürlükler, kanuni çerçeve içerisinde, Anayasa'nın belirttiği çerçevede yerine getirilebilir. Bu hakların kötüye kullanılması, böylesine sakıncalı durumlar ortaya çıkartabilir.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ortak tavır benimsedik
 Rehn: İşkenceyle mücadele edilmeli
 AKP'de yeni istifa
 Af 'aynen' kabul edildi
 AB: Dopingli veya dopingsiz devam
 Uyum Protokolü için anlaşma sağlandı
 Baykal: Türkiye üye olacak mı açıklayın
 Kıbrıs için aktif olacağız
 Ve Talat resmen cumhurbaşkanı adayı
 Erdoğan, Annan'ı göreve çağıracak
 Arınç'a kırmızı biber verdi...
MUHARREM SARIKAYA
"Mavi Kitap"ın palavrası...
Başbakan Recep...
YAVUZ DONAT
Bir devlet ayıbı
Sanki gök delinmişti, bardaktan...
'Benim de artık bir soyadım var'
1997'de trafik kazasında ölen İhsan Yıldırım aleyhine açılan babalık...
'Aslan' ile 'Kartal' bu nikâhta buluştu
Galatasaray Kulübü eski Futbol Şubesi Sorumlusu Abdurrahim...
'Herkes lütfen aynada kendine baksın'
'Herkes lütfen aynada kendine baksın'
'1 Nisan'da ne olacak?' demek yerine kural dışı yaşama...
Bu cop hepimize
Bu cop hepimize
Avrupa Birliği kapısındaki Türkiye yine şiddet görüntüleriyle dünyaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu