kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ortak tavır benimsedik

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda, ''İddia sahipleri, iddialarında samimiyseler, bizim gibi onlar da arşivlerini açsınlar. Bilim adamları ve tarihçilerden oluşacak heyetler buralarda çalışma yapsınlar. Bu çalışmaları gördükten sonra atılacak adım neyse, bu adımı atmaya Türkiye olarak hazırız'' dedi.
CHP Genel Başkanı Baykal ile TBMM'de biraraya gelen Erdoğan, daha sonra görüşmeyle ilgili olarak gazetecilere açıklamada bulundu.
Baykal ve arkadaşlarıyla birlikte ortak bir çalışma yaptıklarını anlatan Erdoğan, görüşmede Ermeni soykırımı iddialarının ele alındığını bildirdi.
Ermeni soykırımına yönelik kampanyalara karşı ciddi bir hassasiyet ve duyarlılık içinde olduklarına işaret eden Erdoğan, Baykal ile TBMM çatısı altında tüm parlamenterler olarak nasıl bir ortak tavır alınabileceği üzerinde uzun süren bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurguladı.
''Geleceğe yönelik ortak bir tavır benimsedik'' diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Şuna inanıyoruz; çarpıtılmış bir geçmiş üzerine olumlu, barışı kendisine temel alan bir gelecek tesis edilemez. Kin ve nefret üzerine olumlu gelecek inşa edilemez. Türkiye olarak hep bunu savunan, hep bu yönde geleceğe yürüyen bir ilke belirledik. AB sürecinde de maalesef birçok ülkede bu tür konular devamlı önümüze getiriliyor. Ermeni meselesi de bu şekilde siyasallaştırılmak suretiyle bizim devamlı önümüze, artarak giden bir tempoyla getirilmek isteniyor. Son zamanlarda bu kampanyalar sürdürülürken 'Mavi Kitap' adı altında, bundan yaklaşık 85 yıl önce yayımlanmış bir kitap... Şimdi dünyada adeta bir kaynak kitap gibi gösterilmek isteniyor. Burada aslı astarı olmayan, gerçekleri yansıtmayan birçok iddialar var. Bunun o zamanki savaş süreci içinde, hangi niyetlerle hazırlandığı konusunda biz şu anda farklı bir iddiayı ortaya sürmek niyetinde değiliz. Bunu Parlamento'da ortak olarak yaptığımız bir çalışmayla önce inşallah İngiliz Avam Kamarası ve sonra dünyaya duyurmak, açıklamak istiyoruz.''
Erdoğan, CHP Genel Başkanı Baykal'ın bu konuda kendilerine bir taslak sunduğunu belirterek, ''Biz de bu taslak üzerinde çalışıp, bunu olgunlaştırmak suretiyle -şu anda Dışişleri Bakanlığımızın da yapmakta olduğu bir çalışma var- bu çalışmayı daha sonra ortak bir şekilde TBMM Başkanlığı'na sunmak ve böylece Parlamento'da ne gibi bir adım atarız, bunu birlikte belirleyeceğiz'' dedi.

''GEREKİRSE TARİHLE SİYASİ HESAPLAŞMAYA HAZIRIZ''
Erdoğan, konuyla ilgili tavırlarını ise şöyle dile getirdi:
''Tavrımız şudur: Her şeyden önce bu tür aslı astarı olmayan kampanyalar netice vermeyecektir. Samimiyetten uzak kampanyalarla sonuç almak mümkün değil. Bu iddia sahipleri iddialarında samimiyseler, devlet arşivlerimizi biz zaten açmış durumdayız. Onların da arşivleri varsa buyursunlar açsınlar. Kurulacak olan, bilim adamları ve tarihçilerden oluşacak heyetler buralarda çalışmalar yapsınlar. Bu çalışmaları gördükten sonra atılacak adım neyse, bu adımı atmaya Türkiye olarak hazırız. Biz bunda varız. Onlar da bu konuda aynı cesareti gösterebiliyorlarsa, varsa arşivleri açsınlar, bu çalışmaları birlikte yürütelim. Birlikte yürütülecek bu çalışmadan sonra tarihle siyasi hesaplaşma gerekiyorsa, biz iktidarı ve muhalefetiyle bunu da yapmaya hazırız. Ama bu çalışmaları yürüten karşımızdaki heyetlerin de bu noktada insaflı davranmalarını istiyoruz. Çünkü gelecek nesilleri kin ve nefretle, onların yaşamlarını zora sokmak istemiyoruz.''

BAYKAL: İKTİDARLA DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda, Türkiye'ye yönelik bir kampanya tırmandırılmaya çalışıldığını belirterek, ''Bu kampanyanın altında sadece siyasal suçlamalar ve lobi çalışmaları yatıyor. Hiçbir bilimsel temeli ve tarihi gerçekliği yok'' dedi. Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin çok verimli ve yararlı olduğunu ve soruna ortak çözüm noktaları koyduklarını söyledi.
Türkiye'ye yönelik kampanyaların ciddi biçimde ele alınması ve etkin bir çalışmanın iktidar, muhalefet ve Meclis tarafından ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Baykal, ''soykırımın ciddi bir suçlama olduğunu ve tarih ve belgelerle ispat edilmesi gerektiğini'' belirtti. Bu konuda Türkiye'ye karşı yürütülen kampanyada sadece suçlama yapıldığını ve bilgi belge ve soykırımın temel niteliklerinin hiçbir zaman ortaya konulmadığını kaydeden Baykal, ''Bu gerçekleri TBMM'den tüm dünyaya çağrı yaparak duyurmanın uygun olacağı konusunda tam bir anlayış birliği içinde olduğumuzu gördük'' diye konuştu.
TBMM'nin, İngiltere Avam Kamarası'na çağrıda bulunarak ''Mavi Kitap'' ile ilgili parlamentolararası bir çalışma başlatılması için hazırlıkların sürdürüldüğünü belirten Baykal, ''Artık bu konuda iktidarı ve muhalefeti ile bilimsel bir çalışmaya hazır olduğumuzu ilan etmeliyiz'' dedi.
Türk ve Ermeni heyetlerinin UNESCO denetiminde biraraya gelerek ve karşılıklı olarak arşivlerini açarak, ciddi bir çalışma yapmasının tam zamanı olduğunu ifade eden Baykal, ''Açın arşivlerinizi ne varsa görelim ve gereğini yapalım. Biz artık bu konudaki gerçeklerin tüm dünya tarafından görülmesini istiyoruz'' diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Baykal, Türkiye açısından çok büyük önem taşıyan bir konuda, iktidar ile dayanışma ve özgüven içinde olmanın ülke çıkarları açısından çok yerinde olduğunu sözlerine ekledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Rehn: İşkenceyle mücadele edilmeli
 'Polis ölçüyü kaçırdı'
 AKP'de yeni istifa
 Af 'aynen' kabul edildi
 AB: Dopingli veya dopingsiz devam
 Uyum Protokolü için anlaşma sağlandı
 Baykal: Türkiye üye olacak mı açıklayın
 Kıbrıs için aktif olacağız
 Ve Talat resmen cumhurbaşkanı adayı
 Erdoğan, Annan'ı göreve çağıracak
 Arınç'a kırmızı biber verdi...
MUHARREM SARIKAYA
"Mavi Kitap"ın palavrası...
Başbakan Recep...
YAVUZ DONAT
Bir devlet ayıbı
Sanki gök delinmişti, bardaktan...
'Benim de artık bir soyadım var'
1997'de trafik kazasında ölen İhsan Yıldırım aleyhine açılan babalık...
'Aslan' ile 'Kartal' bu nikâhta buluştu
Galatasaray Kulübü eski Futbol Şubesi Sorumlusu Abdurrahim...
'Herkes lütfen aynada kendine baksın'
'Herkes lütfen aynada kendine baksın'
'1 Nisan'da ne olacak?' demek yerine kural dışı yaşama...
Bu cop hepimize
Bu cop hepimize
Avrupa Birliği kapısındaki Türkiye yine şiddet görüntüleriyle dünyaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu