kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Diş ojesi çürükten korunmayı sağlıyor
Anne baba bunları bilmeli
Yarın:

Diş ojesi çürükten korunmayı sağlıyor

Çocuklara erken yaşlarda diş bakımı alışkanlığının kazandırılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, anne babaları uyarıyor: 6 yaşından itibaren çocuğunuzda ortodontik bir sorun olup olmadığını kontrol ettirin. Kalıcı dişleri çıktığında, çürük riskine karşı diş ojesi uygulatın

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülin Arun, ortodontik tedavi hakkında bilgi verdi.

Ortodonti nedir?
Dişlere veya çenelere ait düzensizliklerin mevcut olduğu koşullarda, bireye ideal bir profil ve diş dizisi kazandıran bilim dalına 'ortodonti' denir.

Kimlere ortodontik tedavi yapılır?
Ortodontinin hasta grubunu yeni doğan bebeklerden başlayarak, gelişme çağındaki 9-15 yaş grubu bireyler, erişkinler ile çok sayıda dişini kaybetmiş dahi olsa ideal bir protetik restorasyona gereksinim duyan orta yaş üstü bireyler de dahil olmak üzere, çok geniş bir yelpazedeki bireyler oluşturur.

Dişlerdeki çapraşıklığın çürük oluşumunda etkisi nedir?
Çarpık dişlerde, ağız hijyeninin sağlanmasında yaşanan güçlük ve yetersizlik nedeniyle çürük oluşumu söz konusu olur. Ayrıca, diş etinin formu ve yerleşiminde de sorunlar olabilir.

HER YAŞTA TEDAVİ

Ortodontik tedavide ne tip diş telleri kullanılıyor?
Ortodontik tedavide yaş gruplarına göre farklı tipte diş telleri kullanıyoruz. Erken dönemde karşılaştığımız hastalarda takıp çıkartılan hareketli aygıtlardan yararlanabildiğimiz gibi, okul çağındaki çocuklarda özellikle konuşmalarını bozmayacak, spor aktivitelerini kısıtlamayacak ve günlük yaşamlarında rahatlıkla kullanabilecekleri sabit ortodontik telleri kullanıyoruz. Ergenlik dönemini geçen gençler ve erişkinlerde ise görüntüyü en az bozacak şekilde benzer fonksiyonlara sahip porselen braketler kullanıyoruz. Bu braketlerin en önemli özelliği, dişin rengine uyumlu olmaları nedeniyle fark edilmemeleridir. İş hayatında olan biri de rahatlıkla kullanabilir.

Hangi yaşta olunursa olunsun, ortodontik tedavi mümkün mü?
Erken dönemde tedavi şansı bulamamış hastalar, porselen braketler sayesinde ortodontik tedaviye olumlu bakabiliyor. Ayrıca, diş eti problemleri olan ya da dişlerini kaybettiği için diş dizilerinde çapraşıklık ve aralanma gibi problemlerle karşılaşanlarda daha sonraki tedavilerin yapılabilmesi için de ortodontik tedavi gereklidir. Çoğu kez, implant öncesi boşlukların dengelenmesi amacıyla, kısa süreli yapılan ortodontik tedaviler sonucun başarısını çok etkiler. Çocuklarda ortodontik tedavi süreci çocuğun gelişimi dikkate alınarak ideal gelişim performansının yakalanması ve tüm diş dizisinin düzgün bir şekilde sıralanması hedeflerine dayandığı için ortalama iki yılda tamamlanır. Erişkinlerde ise, gelişim tamamlanmış olduğu için süreç altı ay ile bir yıl arasında değişir.

Beslenme diş şeklini etkiler mi?
Beslenmenin diş gelişimi üzerinde sistemik ve lokal etkileri nedeniyle, bebeklik döneminden başlayarak dikkate alınması çok önemlidir. Ağız bakımı eğitimi, iyi fırçalama, öğün aralarında atıştırmanın azaltılması ve çürüğe zemin hazırlayan yapışkan ve şekerli gıdaların en az miktarda tüketilmesi gibi önlemler ve yüzeyel flor uygulamaları ile diş sorunlarından korunma sağlanabilir.

HORLAMA DİŞİ ÇARPITIR

Diş çürükleri bulaşıcı mıdır?
Ailede çürük sıklığının fazla olması diş çürüklerinin bulaşıcı özellik taşıdığının göstergesi olabilir. Ortodontik tedavi yönünden baktığımızda ise, ailede mevcut diş ve çenelere ait bozuklukların çocuğa taşınılması kaçınılmazdır. Yedi yaşına gelen her çocuk bir kere ortodontiste gitse, genetik bir problem taşıyıp taşımadığı, sorunlu olup olmadığı muayene ile anlaşılabilir. Sorun yakalandığında ise, erken dönemde yapılacak tedavilerle olayın şiddeti azaltılabilir, aile bundan sonraki gelişim modeli için uyarılabilir. Ortodontik tedavi için en uygun dönem 9-13 yaş arasıdır.

Hangi durumlar çocuklarda diş çarpıklıklarına neden olur?
Ağız solunumu, uykuda horlama, sıçrama, dudak kenarlarında tükürük iziyle uyanılması, sık sık bademcik enfeksiyonuna yakalanılması gibi nedenler, genetik olarak son derece düzgün bir yapı taşınsa bile çene darlığı, uzun yüz, çökük orta yüz gibi ciddi ortodontik probleme neden olabilir.

Çocukların diş çürükleri engellenebilir mi?
Dişlerin üzerinde yer alan girintili sahaların diş ojesi ile (fissur sealand) kaplanması, lokal olarak gıdaların oraya tutunmasına ve birikip kalmasına mani olarak çürüğe karşı oldukça önemli bir koruyuculuk taşır. Yapılan işlemin yılda bir kontrol edilmesi, uzun seneler ağızda bu dişlerin çürükten korunmasına yardımcı olur. Altı yaş dişlerinin çıkması tamamlandıktan sonra, değişmeyecek olan bu dişlerin en sık çürüyen dişler olduğu dikkate alınarak, diş ojesi uygulanmalıdır. Daha sonra çıkan diğer daimi azı dişleri de aynı şekilde koruyucu ile kaplanabilir. Bu uygulamayı diş hekimi dişin üzerinden hiçbir materyal kaldırmadan, sağlıklı dişin üzerine özel bir fırça ile uygular. Çocuklar böylelikle hem dişçi koltuğunda oturmaya alışır hem de diş sağlığı için önemli bir koruyucu adım atmış olur.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Hızla Kilo Verdiren Diyetler Kadınlarda Kellik Yapıyor
 Kadında Saç Dökülmesinin Baş Sorumlusu Stres Ve Üzüntü
 20 Haftalık Bebek Kürtaj Olur Mu?
 İlaçlar Yetersiz Kalırsa Saç Nakli Sorunu Kökünden Çözüyor
 Stresle Baş Etmek Hiç Zor Değil
 'biyonik İnsan' Hayal Değil!
 Kanayan Dişeti Kalp Hastalığını Davet Ediyor
 Diş Ojesi Çürükten Korunmayı Sağlıyor
 Erkeğe Hindi Eti Kadına Çikolata!
 Yemek Yedirme Savaşına Girmeyin
 Folik Asit Ye,depresyona Girme
 Ayaküstü Yemek Şeker Riskini Artırıyor
 Elmayı 80 Yaşında Bile Isırarak Yiyebilirsiniz
 Kök Hücreden Diş Yapılacak
'Klasikten vazgeçmem'
'Klasikten vazgeçmem'
İstanbul'da pek çok popüler mekanı işleten Doğan Çakıt, eğlence...
Mutfağınızdaki lezzet kareleri
Mutfağınızdaki lezzet kareleri
Geleneksel yuvarlak tencere formundan sıkılan, mutfaklarında...
Acaba ne dilediler?
Acaba ne dilediler?
Önce, bilmeyenleri bilgilendireyim. Unkapanı İMÇ Çarşısı'nın...
Haziranda düğün var!
Haziranda düğün var!
Ediz Elhadef ile iki yıl flört ettiği sevgilisi Nil Bentürk,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.