kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Osmanlı'nın tartışmalı alanlarına yeni bir bakış
Osmanlı'nın tartışmalı alanlarına yeni bir bakış

Günümüzde Osmanlı dünyasına baktığımızda, Avrupa ve Osmanlı'nın tarihsel açıdan birbirinden ayrılamayacağını görüyoruz. "Artık tarih, halk tarafından anlatılan masallardan ibaret oldu" diyor İbn Haldun. Yıllardır peş peşe yayınladığı Osmanlı araştırmalarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Armağan da bu ikazın peşine düşüp, tarihi masalların elinden kurtararak gerçeğin eşiğine düşürmeye çalışanlardan. Besteleri Londra sokaklarında yankılanan Osmanlı padişahlarını... Fransızların yardım teklifi üzerine ülkeye giden Osmanlı donanmasının nasıl sevinçle karşılandığını ve halkın akın akın deniz gazilerini seyre gelişini... Batı'yı Batı yapan fikri temellerin insanlığın ve İslam'ın ortak hazinesinden alındığını... Amerika'nın ekonomi kahramanı Başkan Reagan'ın arkasında İbn Haldun'un bulunduğunu... Bosna halkının "gavur padişah"a nasıl direndiğini... Osmanlı korsanlarının haydut değil deniz gazisi olduklarını... Hala tarihin en çok konuşulan magazin malzemesi olan Baltacı-Katerina ilişkisinin içyüzünü... Ve daha pek çok şeyi anlatıyor "Maskeler ve Yüzler" satırlarında. Timaş Yayınları'ndan yayımlanan bu kitap, kısa bir süre içinde ilk baskısını tüketti ve yeni baskısını yaptı bile.

NAZİLERLE 5 YIL
Araştırmacı gazeteci Önay Yılmaz'ın yazdığı, geçen hafta Remzi Yayınevi'nden çıkan "Nazilerle Beş Yıl", belgesel bir roman. Kitapta, Atatürk tarafından yurtdışına öğrenim için gönderilen Türk gençlerinin, Nazi Almanya'sında yaşadıkları anlatılıyor. Kitabın konusunu, Atatürk'ün talimatıyla Maden Tetkik Arama Enstitüsü tarafından 1935 yılında Almanya'ya maden mühendisliği okumaya gönderilen gençlerin, Hitler dönemi Nazi Almanya'sında ve II. Dünya Savaşı sırasında geçirdikleri tehlike ve heyecan dolu yıllar oluşturuyor. Önay Yılmaz kitabını, Türkiye'ye döndükten sonra önemli kurumların başına geçen ve İTÜ Maden Fakültesi'nin kuruluş kadrosunda yer alan bu kişilerin, ailelerine bıraktıkları belgeler, hatırat ve mektupları temel alarak yazmış. Türk öğrencilerin 1939 yaz tatilinde gittikleri İngiltere'den, savaşın patlaması nedeniyle Almanya'ya dönememeleri ve üniversiteye bir süre burada devam etmeleri nedeniyle, kitapta II. Dünya Savaşı'nın Almanya cephesinin yanı sıra İngiltere cephesiyle de ilgili bölümler bulunuyor. Gençlerden Gürbüz Fındıkgil'in koyu Nazi bir genç kız olan Ursula Gersten'le yaşadığı amansız aşk da, kitabın diğer bir renkli unsurunu oluşturuyor. Koridor Yayınları, M.S. 1212-1213 yıllarında yapılan Çocukların Haçlı Seferi'ni konu alan tarihi bir roman yayımladı. Felaketle sonuçlanmış bu seferin yapıldığı yıllardan günümüze değin çeşitli yazarlar kişisel ya da dinsel nedenlerden dolayı yaşanan olayları görmezlikten geldi. Maalesef günümüzün revizyonist tarihçileri de, bu trajik sefere ilişkin bilgileri yazıya dökerken, Katolik Kilisesi'nin sevgisini kazanmak ya da başka nedenlerden dolayı asıl kayıtları çarpıtmışlar. Neyse ki hangi sebeple olursa olsun tarihi görmezden gelme ve çarpıtmaya dönük çabalar gerçekten yaşanmış dehşet dolu acı ve üzüntünün anısını silememekte. Kitap tarihsel gerçekliğe dayanan kurgusal bir çalışma. Kitapta yer verilen irili ufaklı olayların neredeyse tümü anlatıldığı gibi gerçekleşmiş. Kitaptaki çeşitli kahramanlar hayali olsa da, başkahramanların çoğu tarihsel kaynaklardan esinlenilerek oluşturulmuş.

HINCAL ULUÇ'UN YENİ KİTABI
Alfa Yayınları Hıncal Uluç'un yeni kitabını ucuz kitap kampanyasıyla, kısa bir süre sonra okuyucuyla buluşturuyor. "Kapıyı Anahtarla Açmak" adını taşıyan kitap, Hıncal Uluç'un Sabah Gazetesi'ndeki ses getirmiş yazılarından oluşuyor. Hepinizin bildiği gibi mutluluk, sevgi, aşk konularına şaşırtıcı düşünceler geliştiriyor Hıncal Uluç. Bu kitapta onun hayata dair yazılarını bir arada bulabilirsiniz. Bugün saat 18.00'de İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Lisesi'nin karşısında bulunan Can Kitabevi'nde önemli bir etkinlik var. "Don Kişot: Romantik Kahraman mı, Komik Kahraman mı?" başlıklı etkinliğe Murat Belge ve Jale Parla konuşmacı olarak katılıyor. Don Kişot sevenlere duyurulur.

3. BURSA KİTAP FUARI
TÜYAP, Bursa Fuarcılık A.Ş ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Bursa Kitap Fuarı bugün açılıyor. 157 yayınevi ve yayın kuruluşunun katılımıyla düzenlenen fuar süresince konferans, söyleşi, panel ve şiir dinletisi gibi 67 kültür ve edebiyat etkinliğinde 135 yazar, sanatçı, bilimadamı, gazeteci ve politikacı konuşmacı olarak yer alacak. 13 Mart'ta sona erecek fuar boyunca yaklaşık 500 yazar, okurlarıyla buluşup, kitaplarını imzalayacak. Fuarda, daha önce İstanbul'da sergilenen Yapı Kredi Karagöz Koleksiyonu'ndan seçilmiş, "Yıktın Perdeyi Eyledin Viran" adlı sergi açılıyor. Koordinatörlüğü Şennur Şentürk, tasarımı Sadık Karamustafa tarafından yapılan sergide, Karagöz sanatçısı Ragıp Tuğtekin'in eserlerinden yaklaşık 60 Karagöz figürü ve Karagöz'ün tarih boyunca kültür, sanat ve yayın dünyamızdaki yansımaları yer alıyor.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Alplerin hazine avcısı
 Dünyanın kadınları İstanbul'da
 Haftanın Kitapları
 Türk usulü beslenme programı
 Yoga yapan çocuklar daha rahat uyuyor
 İlkbahar ışıltısı her yerde
 Çadırda indirim mevsimi
 Emniyet kemerini bağlayın
 Kocaev yeniden diriliyor
 Şefin sohbeti hoştur
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Aşk olmadan seks olur ama sekssiz aşk olmaz
 Kolesterolü kontrol edin
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Yedi tepenin de zirvesinde
 Krem tabakanın hikayesi bu kitapta
 Barda tanıştığın kadın senin kadının olamaz
 Bakışları mıknatıs gibi çeken dansçı
 Vitrinler de çiçek açtı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Elize Sarayı
Eşim Paris'te görevliyken bir keresinde...
SUNAY AKIN
63 yılda kaç bulut geçti?
Günümüzden tam 63 yıl önce, 28...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Dizi dizi inciyim
Bugünkü ahkam kesmecem: Adi hırsızlık...
KENAN ONUK
'Müzik eğitimi' sorunu
Önce 1-2 haber: Değerli müzik...
Her şeyi müziği ve kadınlarıydı
Her şeyi müziği ve kadınlarıydı
Ray Charles hayatını anlatan filmle yeniden gündemde. Dokuz yıl...
Bir aşk ve cinsellik dansı
Bir aşk ve cinsellik dansı
"Angels in America"nın dahi yönetmeni Mike Nichols son filmi...
Film değil sanki tadım kursu
En İyi Uyarlama Senaryo Oscar'ını kazanan "Sideways" filmi, kırmızı...
Görevli gitarıma bakınca her şeyin bittiğini anladım
Musevi asıllı İngiliz Daniel Koplowitz Türk hapishanelerinde geçen 12 yılını...
Yemek yiyin fitness kuponu kazanın
Çeşitli kurum ve kuruluşlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel etkinlikler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.