kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kas yapmak için hap almak zararlı
Sağlıkta son gelişmeler

* Spor yaparken alınan vitamin ve minerallerin kullanımına dikkat edilmezse "Duvara Çarpma Sendromu" kaçınılmaz.

* Ruhsal sorunlarınızın kaynağı genlerde yatıyor. Tanımadığınız bir akrabanızın travması size miras kalabilir.

* Azerbaycan'da yüzyıllardır kullanılan volkanik çamur, sivilceden saç dökülmesine pek çok soruna çözüm getiriyor.



Kas yapmak için hap almak zararlı

Spor yaparken kolay sonuç almak isteyenler vitamin-mineral desteğine başvuruyor. Ancak bu ürünlerin kullanımı tehlikeli.

Beslenme uzmanı olarak yaşamımı, sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli spor yaparak sürdürüyorum. Gün aşırı bir saat ısınma, yürüyüş ve ağırlık çalışmaktayım. Böylece daha rahat yiyebiliyorum. Ancak her zaman olduğu gibi her şeyin doğal olmasından yanayım. Spor salonlarında gördüğüm dehşet verici hatalı beslenmeyi; vitamin ve protein tozlarının gelişigüzel kullanıldığını gördükten sonra bu yazıyı yazmaya karar verdim. Spor yapan bireyler, üst düzey performans sağlamak için daha iyi beslenmenin yollarını arıyor. Bu yüzden her yeni üründen medet umuyorlar. Seçkin sporcuların çoğunun kalp krizi veya sağlık sorunu nedeniyle öldüğü görülüyor. Bunun nedeni doping veya gelişigüzel performans artırıcı kullanmak, yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Bilinmesi gereken en önemli nokta; spor yapan bireylerin, spor yapmayanlarla aynı besin öğelerine, farklı miktarlarda gereksinim duyduğudur. Sporcu beslenmesindeki temel farklılıklar; sıvı kaybını karşılamak için yeterli desteğin sağlanması, kasların enerji gereksinimini karşılamak için besin öğelerine özellikle de karbonhidrata ihtiyaç duyulmasıdır. Çünkü yoğun egzersizlerde karbonhidratlar, kaslarda enerji deposu oluşmasını sağlayarak, egzersizin daha uzun süre yapılmasına olanak verir. Enerji depolarını uygun bir şekilde oluşturmazsak; yorgunluk, bitkinlik, ani baş dönmesi ve sırtta terleme ile kendini gösteren, "Duvara Çarpma Sendromu" kaçınılmaz olur.

YAN ETKİLERİ ÇOK
Spor yapanların çok sık kullandığı bu maddelerin kullanımına, daha çok performansı artırmak için başvurulur. Yaptığım çalışmalara göre spor yapan erkeklerin yüzde 51'i, kadınların yüzde 29'u besinsel destek kullanmaktadır. Neden destek kullandıklarına yönelik soruya ise, "sporda dayanıklılığı artırmak, enerji vererek spor sırasında oluşan yorgunluğu gidermek, kas kitlesini artırmak, toksin arındırıcı etkisi yaparak yabancı maddelerin vücudundan uzaklaşmasını sağlamak ve yağ yakımı yaratarak kilo vermeyi hızlandırmak" cevaplarını aldım. En çok kullanılan ürünleri sorduğumda bunların, vitamin mineral kompleksi, kreatin, aminoasit karışımları, C vitamini, L-karnitin, polen, L-glutamin ve özel sporcu barları olduğunu öğrendim. Dehşete düşerek devam ettiğim çalışmamda, bunu kimlerin önerdiğini sorduğumda "antrenörler, broşür ve dergiler, doktorlar ve ilaç mümessilleri" cevabını aldım. Yan etkilerini sordum. Genelde şikayetler "aşırı yağlanma, kadınlarda baldır kaslarında büyüme, cinsel gücün azalması, tansiyon düşmesi ve alerji" olarak ortaya çıkıyor. Böylece kullanılan ürünlerin etken maddelerini ve spor yapan üzerinde oluşturduğu sağlık sorunlarını detaylı araştırdım.

Kreatin: Bir amino asit olan kreatin et, balık ve tavukta bulunmaktadır. Kas kitlesini artırmada kullanılır. Fakat sağlık için normal fiziksel aktivite yapanlar için etkiden çok zararı vardır. Uzun süreli kullanımı, karaciğer, böbrek hasarı, elektrolit bozuklukları, sıvı kaybı, kan basıncında artış, sindirim sistemi şikayetleri ve kas kramplarına neden olabilmektedir.

Kafein: Daha çok uyarıcı niteliği olan kafein, spor yapanlarda kas kasılmasının düzenlenmesi, yorgunluğu azaltmak, dikkati toplamak, dayanıklılığı artırmak ve kanda serbest yağ asitlerinin yıkımı için kullanılmaktadır. Baş ağrısı, sinirlilik, idrar çıkışında artma, kalp ritim bozuklukları, görülen sağlık sıkıntıları arasındadır.

Sodyum bikarbonat: Alkali tuzları adı altında da satılan bu ürünler, kas hücrelerinde biriken ve yorgunluk belirtisine neden olan laktik asit birikimini engellemek için kullanılmaktadır. Karın ağrısı, ishal, sindirim sistemi şikayetleri, kas spazmları ve kalp ritim bozuklukları görülen en önemli şikayetlerdir.

Aminoasit veya protein tozları: Vücut geliştirme yapan kişilerin sıklıkla kullandığı desteklerdir. Kas büyüklüğünü ve gücünü geliştirmek amaçlı kullanılmaktadır. Aşırı protein tüketiminin, kas kütlesini belirli dozda artırabileceği ancak uzun süreli kullanımlarda yağlanma etkisinin de olacağı uyarıları yapılmaktadır.

Polen: Kullanımının sporcuda olumlu etkisi bulunmamaktadır. Hatta polen, hava temasıyla bakteri ve mantar üremesine elverişli bir ortam oluşturması nedeniyle alerji, astım, üritiker gibi sağlık sorunlarının oluşmasına yol açmaktadır.

Selahattin Dönmez

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Alplerin hazine avcısı
 Dünyanın kadınları İstanbul'da
 Osmanlı'nın tartışmalı alanlarına yeni bir bakış
 Haftanın Kitapları
 Türk usulü beslenme programı
 Yoga yapan çocuklar daha rahat uyuyor
 İlkbahar ışıltısı her yerde
 Çadırda indirim mevsimi
 Emniyet kemerini bağlayın
 Kocaev yeniden diriliyor
 Şefin sohbeti hoştur
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Aşk olmadan seks olur ama sekssiz aşk olmaz
 Kolesterolü kontrol edin
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Yedi tepenin de zirvesinde
 Krem tabakanın hikayesi bu kitapta
 Barda tanıştığın kadın senin kadının olamaz
 Bakışları mıknatıs gibi çeken dansçı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Elize Sarayı
Eşim Paris'te görevliyken bir keresinde...
SUNAY AKIN
63 yılda kaç bulut geçti?
Günümüzden tam 63 yıl önce, 28...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Dizi dizi inciyim
Bugünkü ahkam kesmecem: Adi hırsızlık...
KENAN ONUK
'Müzik eğitimi' sorunu
Önce 1-2 haber: Değerli müzik...
Her şeyi müziği ve kadınlarıydı
Her şeyi müziği ve kadınlarıydı
Ray Charles hayatını anlatan filmle yeniden gündemde. Dokuz yıl...
Bir aşk ve cinsellik dansı
Bir aşk ve cinsellik dansı
"Angels in America"nın dahi yönetmeni Mike Nichols son filmi...
Film değil sanki tadım kursu
En İyi Uyarlama Senaryo Oscar'ını kazanan "Sideways" filmi, kırmızı...
Görevli gitarıma bakınca her şeyin bittiğini anladım
Musevi asıllı İngiliz Daniel Koplowitz Türk hapishanelerinde geçen 12 yılını...
Yemek yiyin fitness kuponu kazanın
Çeşitli kurum ve kuruluşlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel etkinlikler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.