kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yaşadığımız durum komple arabesk
Tam bir anne kuzusuyum
Bara gidince Volkan gibi olurum
Yaşadığımız durum komple arabesk

Yaşadığımız durum komple arabesk


Arabeskin mizahi bir yanı olduğuna inanıyorum. Bu kadar acı çekmek için insan oturup şarkı yapıyorsa bu durum başlı başına bir mizah unsurudur.

Makara adlı albümündeki şarkıları tek tek anlattı. Heyecanla. Sonra üç şarkıyı dinledim. Çok güldüm. Nasıl anlatabilirim size? Gözlerinizi kapatın, Ata Demirer'i sahnede hayal edin ve keyfini çıkarın. Sadece şarkı değil, şov yani... Şarkıları dinledikçe içip içip "Ah" çekebilirsiniz... Ama sözler? Komik, çok komik. O absürd sözleri o acılı ve acıklı müziğin içinde duyunca ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz, gülmek mi lazım eğlenmek mi bilemiyorsunuz?

* Arabeskle dalga mı geçiyorsunuz? Mizahi açıdan bakıldığında arabeskin böyle göründüğünü düşünüyorum. Arabeskin mizahi bir tarafı olduğuna inanıyorum. Bu kadar göz göre göre acı çekmek için insan oturup şarkı yapıyorsa bu başlı başına bir mizah unsurudur. Çünkü hayat zaten acı verici bir şeydir ve bu mazoist bir şeydir.

* Acı çekmek için mi arabesk, yoksa acıların üstüne mi arabesk? Bunun tarifini yapabiliyor musunuz? Acıların üstüne yapıldığı dönemler var. Orhan Gencebay ve Müslüm Gürses'in ilk zamanları gibi. Fakat son 10-15 yıldır fantazi adı altında ticari arabesk yapılıyor. Bu planlama bana komik geliyor. İnsan çekeceği acıyı planlayıp satışa sunarsa komik geliyor bana. O zaman da mizah giriyor devreye. Bu albüm de olaya böyle mizahi bir bakıştır. Hani 'öf be, içelim güzelleşelim' durumu vardır ya... Bunlar da içip güzelleşen karakterler ama bence bu daha samimi. Çünkü burada müziğin üzerine mizah yazılmış, ciddi mizah yazılmış. Ve mizah güldürmek amaçlı olduğu için amacına ulaşıyor. Yani maksat amacı aşmıyor. Diğer tarafta başka bir şey var. Adam acı çektirmek için bir şarkı yapmış ama sonra bakıyorsun adam en kral mankenlerle takılıyor, jiplerle dolaşıyor. Söylediği ile yaptığı birbirini tutmuyor. Ben böyle yazdım, çünkü hayata böyle bakıyorum. Tuhaf bir şey yaptık yani.

* "Kontör at sevgilim" şarkısında neyi hicvediyorsunuz? Teknolojiyle birlikte alışkanlıklar da değişti. Eskiden 'beni bir arar mısın?' diyerek bir acı çekilirdi. 80'lerde, 90'larda... Sevgilini arardın, annesi çıkardı konuşamazdın. Şimdi cep telefonu arabeski çıktı. O da şu: Çocuğun kontörü bitiyor, sevgilisine ulaşamıyor, 'ya bir kontör atsa da bana, konuşsak' diyor. Bu arabesk bir durum. Mesela, şarkıda 'faturalı hatlarım oldu benim, zamanla hepsi kapandı' diyor. Öyle değil midir gerçekten? Borçtan dolayı kapanır telefon hattın. Teknoloji ne kadar gelişse de Türkiye'de arabesk kendini teknolojiye de uyduruyor. Böyle bir durum var yani. Bu herkesin hayatında var ve ben de bunu mizahi bir dille anlatmaya çalıştım. Arabeske mizah köşesinden baktığın zaman böyle görünüyor.

* Sizdeki arabesk yanlar nedir? Bu şarkılar dinleyince bendeki arabesk yanlar çok kolay anlaşılır. Ben kontrolü hiçbir zaman arabeske vermem ama durum arabesk... Komple durum arabesk... En büyük dumurlarımdan birini anlatayım size. Adam sokakta çöp topluyordu. Yanından geçiyordum. Şişeleri, kağıtları falan topluyor. Ririri ririri ririri diye bir ses ve adam cebinden cep telefonunu çıkardı. Ben bunu yaşadım. Yemin ederim yaşadım. Herkeste cep telefonu var, maddi olarak ne kadar düşük olursan ol, bir telefonun var yeni. Oysa bu bir uygarlık gösterisidir. Gelir düzeyinin yüksek olduğu toplumlarda cep telefonu kullanımı yaygındır. Ama bizde durum tam tersi. Adamın evde yiyecek ekmeği yok ama kontörlü hattı var. Bu başlı başına bir mizah unsurudur. Ben de bu şarkıyı onun için yaptım.

* Peki "Entelli Bamya"? Bu Avrupa Birliği şarkısı. Bir boyacı, bir entelektüelin evini boyuyor. Entelektüel de ona bamya pişiriyor. Boyacı bambayı çok beğeniyor, 'Bu insan bana böyle bir bamya pişiriyorsa, ben de bunu yiyip beğeniyorsam bütün insanlar kardeştir. Niçin Avrupa Birliği'ne girmiyoruz?' diyor. 'Söz versene Sayın Kırca, sen de söyle Birand amca, Muhtar amca, entelli bamya...' diye devam ediyor...

* Çok eğleniyor musunuz yaptığınız işle... Ben bu albümü yaparken çok eğlendim. Deneysel bir albüm bu... Çok ciddi bir iş.. Ama sözler arabesk. Çoğunun bestesini ben yaptım. Bu light arabesk.... Aslında bu bir sushi'dir yani.
DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Artık aklım başımda
 Kongre Bush'u azledebilir
 Yabancılar bize zenginlik katar
 Kızlarımı mutlu etmeyi bilirim
 Barış köprüsü kuran türküler
 Jülide'yi çok beğeniyorum
 Asıl misyonerliği Alevilere karşı Diyanet yapıyor
 Kanser eskiden en büyük fobimdi
 Ne Seda'yı üzmek isterim ne de ailemi
 Nikahı terk etmeye cesaretim yoktu
 Aşkı da ihaneti de acıyı da tattım
 Beyin okuyan Türk Amerika'da çığır açtı
 Artık iyice kudurdum
 Diyanet İşleri Başkanlığı laikliğe hiç yakışmıyor
 Evlilik hediyesini öldükten sonra aldım
 Bütün entelektüellerin içi çürümüş
 Yağmur çamur hikaye Phaeaton gerçekten şahane
 Gazanfer Bilge 81 yaşında bir delikanlı
 Habercilik değişti çünkü Türkiye değişti
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
KAZIM KANAT
Fair Play'e ihanet ettim, şike yaptım
Bir dönemler...
Seksi herkes farklı yaşıyor
Seksi herkes farklı yaşıyor
Yeni Zelanda'lılar orgazmı uluslararası bir gün olarak kutluyor,...
Kızılay'ı küllerinden yaratacağız
Kızılay'ı küllerinden yaratacağız
Gönüllü usulüyle çalışan ve bağışlarla ayakta kalan Kızılay'ın 13...
Önce özgürlük sonra yemek
Avrupa'ya 'özgürlük, eşitlik ve kardeşlik' ilkelerinin yanı sıra...
Portakal çiçeği sahili ve trüf mantarı lezzeti
İberya Yarımadası'nda bulunan ve anlamı "Portakal çiçeği sahili" olan...
Klasiklerin sonuncusu modernlerin birincisi
Western filmlerinde en hızlı silah çeken kovboy olarak ünlenmişti. Şimdi en...
Helikopter-uçak geliyor
Amerikan uçak üreticisi Boeing ile helikopter imalatçısı Bell'in birlikte...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.