kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Selüloz manyakları'nın haz nesnesi
'Selüloz manyakları'nın haz nesnesi

Uğruna fan kulüpler kurulan, müdavimleri arasında Hemingway ve Van Gogh gibi isimler bulunan Moleskine defterleri, Türkiye'deki 'kağıt' tutkunları arasında hızla yayılıyor.

Öyle gösterişli ya da dikkat çekici falan değildi. Kullanışlı bir maldı; ağırbaşlı, basit, işe yarar. Ama ciltli oluşu hoşuma gitti. Onu ilk elime aldığımda fiziksel zevke benzer bir şey hissettim. Nedense birden çok rahatlamıştım." ABD'li romancı Paul Auster (Yoksa 'New Yorklu' mu demeliyiz?), 'Kehanet Gecesi' adlı romanında, 'Sidney Orr' isimli karakterin ileride hayatını değiştirecek defterle karşılaşmasını işte böyle özetliyor. Devam ediyor Auster: "O ana kadar mavi deftere yazmak bana zevkten başka bir şey vermemişti. Gitgide yoğunlaşan, çılgınca bir doyum duygusu. Sözcükler kafamdan sanki biri onları bana yazdırıyormuş gibi çıkmıştı; düşlerin, karabasanların ve özgür düşüncelerin billur diliyle konuşan bir sesin söylediği cümleleri kopya eder gibiydim..." Paul Auster o mucizevi defterin markasını kitabında maalesef belirtmiyor. Ama Türkiye'de yaklaşık altı aydır satılan başka bir marka 'blok not,' emsali Kehanetler Gecesi'ndeki Sidney Orr'da görülen tutkuyla kullanılıyor. Büyük kitapçılarda ve kırtasiyecilerde satılan 'Moleskine,' selüloz manyakların gönlünü "Hemingway, Matisse ve Celine'in tercihi..." referansıyla çeliyor. Türkiye'de henüz, yurt dışındaki gibi fan klüpler, Moleskine hayranlarının duygularını paylaştıkları platformlar bulunmuyor. Fakat postmodern çağa uyarlanmış gizemli tarikatların gayretkeşliğiyle çalışan müdavimleri sayesinde, Türkiye'de de alttan alta yayılıyor.
Peki küçük, ciltli ve siyah deri kaplı sıradan bir defter, neden bu kadar ilgi görüyor? Yaklaşık iki yüzyıl boyunca Avrupa'da yaşayan entelektüellerin; yazar Ernest Hemingway, şair Andere Breton, seyyah Bruce Chatwin hatta Matisse ve Van Gogh gibi ressamların ceplerinde Moleskine olmadan sokağa çıkmamalarının nedeni ne? Bu soruya, Moleskine'nin tarihini ve özelliklerini inceleyerek beraber cevap arayalım. İlginç ama Moleskine kelimesi aslında spesifik bir markanın değil, aynı kategoride üretilen defterlerin adını taşıyor. 19'uncu yüzyılda geleneksel Fransız atölyelerinde üretilen belli karakteristik özelliklere sahip tüm defterlere, bu isim veriliyor. Bu özellikleri saymak gerekirse..: Genellikle hepsi, 9 x 14 santim boyutlarında imal ediliyor. Sonra, sekiz formalık beyaz kağıtların arasına, 'ayraç' işlevini görmesi için iplikten bir kurdele yerleştiriliyor. Yağlı deriden kendine has cildini ve bu cildi kapatmak için kullanılan lastik bandı da unutmayalım.
İşte bu sıradan özellikleriyle, binlerce insana esin kaynağı oluyor Moleskine... Örneğin Vincent Van Gogh, ünlü tablolarına başlamadan önce, Moleskine'e karaladığı eskizlerinden yararlanıyor (Van Gogh'un kullandığı defterler, Amsterdam'da kendi adını taşıyan müzede hâlâ sergileniliyor.) Ya da Hemingway, romanlarını Paris'te bir kafede 'cafe au lait' eşliğinde, Moleskine üzerine yazıyor. Fakat Moleskine asıl şöhretine, kitapları Türkçe'ye de çevrilen seyyah-yazar Bruce Chatwin sayesinde kavuşuyor. Şuursuz bir Moleskine tutkunudur Chatwin. Ünlü seyahatlerine çıkmadan önce muhakkak Paris'teki 'Rue de l'Ancienne Com' caddesindeki kırtasiyeciye uğrar, ihtiyacı olan defterleri stoklardı. Ve hepsini, kendine has bir ritüelle kullanırdı: Tüm sayfalarına numara verip, kapağına adını, kaybolursa bulanların göndermesi için adresini ve geri getirene vermeyi vaat ettiği ödülün miktarını yazardı. Defterini kaybetmek fikri bile onu çıldırtmaya yetiyordu. Bu endişeyi şu cümleyle tanımlıyordu: "Pasaportumu kaybetmek endişelerimin en küçüğü. Ama defterimi kaybetmek, tam bir felaket." Moleskine'nin cepten cebe yolculuğu işte böyle sürüp gidiyor. 1986'da, geleneksel yöntemle üretime devam eden son aile şirketin kapanmasına kadar...

İTALYANLAR ÜRETİYOR
Gelelim bugüne... Artık küllenen Moleskine'nin ateşi, Modo & Modo adlı İtalyan şirketi sayesinde yeniden alevleniyor. Klasik tasarımıyla Moleskine üretmeye başlayan şirket, bu efsanevi defteri günümüz ihtiyaçlarına göre güncellemeyi de ihmal etmiyor. Dijital çağın insanlarını telefon fihristleri, ajandalar, büyük boy eskiz defterleri, hatta sinemacılar için 'story board'lar ile cezbetmeye çalışıyor. Fakat aksi mümkün mü; yine en çok ilgiyi 9x14 santim ölçülerindeki 'cep boyu' görüyor. Orhan Pamuk'un o ünlü tasvirini kullanmak gerekirse Moleskine, "Dolmakalemi adeta elinin bir parmağı olmuş" insanlar arasında, yeni bir haz nesnesi olarak kullanılıyor. İki yüzyıl önce üretilmeye başlayan, seyahatine 17 YTL'lik etiketle Türkiye'de devam eden Moleskine'- nin macerası, ana hatlarıyla böyle. Ama yazı kültürü yerine 'görsel kültürü' tercih eden, elinden çıkan son metin SMS mesajı ya da e-mailden oluşanlara ne hitap eder, bilinmez...

Şirzat Bilallar

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Tiroid vücudun orkestra şefi
 İhmal edilirse kansere yol açar
 Kazanova günde 40 istiridye yiyordu
 Kirli siyasette fazilet mücadelesi
 Erken yaşlanmanın önüne vitaminle geçin
 Akciğer kanserinde yeni umut
 Menopozdan sonra annelik
 Bir tablet al, gençleş ve güzelleş
 Savunma askerleri görevde
 Aseksüel devrim
 Çatal bıçağımızı mutfağımızı kim üretiyor?
 62 yıldır yemek yemedi
 Sinemada Moleskine
 Varisin çaresi hareket ve soğuk su
 Evli erkeklere sperm bankası
 Doğanın mucize bitkileri hayatınızı kurtaracak
 70'inde işi bıraktı resme başladı
 Doğru karbonhidratlar zayıflatır
 Yoksul ülkelerde yayılıyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Tam bir anne kuzusuyum
Tam bir anne kuzusuyum
Ata Demirer nereden nerelere geldi? Bu yolculukta yanında kimler...
Seksi herkes farklı yaşıyor
Yeni Zelanda'lılar orgazmı uluslararası bir gün olarak kutluyor,...
Kızılay'ı küllerinden yaratacağız
Gönüllü usulüyle çalışan ve bağışlarla ayakta kalan Kızılay'ın 13...
Önce özgürlük sonra yemek
Avrupa'ya 'özgürlük, eşitlik ve kardeşlik' ilkelerinin yanı sıra mutfak...
Portakal çiçeği sahili ve trüf mantarı lezzeti
İberya Yarımadası'nda bulunan ve anlamı "Portakal çiçeği sahili" olan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.