kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şarap üreten Anadolu kaplanları
Şarap üreten Anadolu kaplanları
Uzun vadede önümüz çok açık

Şarap üreten Anadolu kaplanları


Üreticilerin ağzını bu yılki vergi zamları yüzünden bıçak açmıyor. Yükselişin hem kendilerini hem de tüketiciyi güç durumda bırakacağını düşünüyorlar.

Geçtiğimiz son mevsim, sonbahar; şarapçıların en canalıcı dönemidir. Bütün dünyada. Elbette Kuzey yarımkürede. Neden? Malum. Bağ bozumudur. Sonra beaujaulais zamanıdır: Taze rekolte. Hepsi bu dönemin işleridir. Hemen arkasından önemli şarap fuarları gelir. Şarapçılar belki yorgun, fakat heyecan ve gururla sahneye çıkar marifetlerini sergilerler. Bu bizde de böyledir. Daha doğrusu böyle idi. Neden geçmiş zaman? Çünkü bizim şarap üreticilerinin halleri ağlamaklı. Kimi görsem kimle karşılaşsam ağzını bıçak açmıyor. İrili ufaklı tüm üreticiler aynı şeyi söylüyorlar: Bu yapılan vergi zamları şarapçılığı sekteye uğratacak. Bakın Türkiye Şarap Üreticileri Derneği'nin başkanı Coşkun Güner ve oğlu Enis yana yakıla neler anlatıyorlar: "Bira ve şarap üreticilerinin tabi olduğu Ö.T.V. miktarları 01.02.2005 tarihinden itibaren birada yüzde 49,6 şarapta yüzde 118,7 arttırılmıştır. Vergi yükü fabrika satış fiyatının minimum yüzde 68'ini kapsamaktadır. Bu vergi, üretici tarafından peşinen devlete ödenmektedir. Vergi artışı ile yurtiçindeki tüketimin yüzde 90'ı olan sofra şarabı fiyatlarını yüzde 25 artıracaktır... Tüketicilerin alım güçleri artmadığından tüketimde yüzde 40 ile yüzde 50 oranında düşüşler olacaktır. Şarap, turizmin de katma değeri yüksek kalemlerindendir. Güneyde bulunan tatil köyü ve otellerde uygulanan her şey dahil sistemde, turistlerin en fazla tükettiği üründür diyebiliriz. 2005 yılında bu işletmelerin yaptıkları bütçede şaraba gelen bu vergi artışı sebebi ile mal alımları yarı yarıya düşecektir. Buna bağlı olarak satışları düşecek üreticilerin de 2005 hasadında bir önceki seneye göre daha az üzüm alımı yapacaktır. Bir sene sonra bağları sökenler dahi çıkabilir. Bu milli bir kayıptır." Ezcümle söylenenler bunlar. Şarap üreticilerinin içindeki diğer tanıdık ve dostlarımızla da konuştuk. Kavaklıdere'den Ali Başman ve Doluca'dan Sibel Kutman ile. Genel olarak aynı şeyler söyleniyor. Elbette üsluplar farklı olabilir. Ama her biri vergilerdeki bu yükselişin hem şarap üreticisini hem de şarap tüketicisini güç durumda bırakacağı noktasında hemfikir. Tam bu mevzuyu masaya yatırmışken elime bir de haber geçti. Bir ekonomi sayfası haberi. Birden bire önümüze birkaç perde daha açıldı. Öyle ya! Bu Ö.T.V. zammından sonra... Sonuçlar ne olabilir? Ya da o söylenen "vergi koyan iradenin" ne denli hayatın dışında kalabileceği ile ilgili.

EVDE İMALATA CEZA
Bakın, size de sunalım. Müteşebbis, Anadolu kaplanlarının en meşhur inlerinden Denizli ilimizde yerleşmiş. Haber bir kooperatifimizin, dahası kooperatif üyelerinin defter dışı marifetlerini ele alıyor. Bekilli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 42 üyesinden 38 adedi bir anonim ihbar üzerine "evlerinde" şarap imal ederken yakalanmışlar. "Ee, ne var bunda?" diyeceksiniz. Fransa'da, İtalya'da olsa, takdir görüp aferin bile alırlardı. Kazın ayağı öyle değil. Burası Türkiye! Bizdeki "Gıda Tüzüğü" ne aykırı olarak evimizde imalata girdiğimiz andan itibaren Dionisos gelse sizi kurtaramıyor. Kaçakçı yaftasını ediniyorsunuz. Nitekim muhterem kooperatif üyeleri de 1000 YTL cezaya çarptırılmışlar. "Peki imalatın hacmi nedir?" diye meraklanan çıkabilir. Onu da aktaralım. 450 ton. Yani? Yanisi şu. Yaklaşık 500 bin şişe. Peki, bu belli ki örgütlü teşebbüs, hangi işbilir tarafından yönlendirilmiş? İşte şimdi sıkı durun. Bütün yakalanan "faillerin", "bizi o yüreklendirdi" diye gösterdikleri kooperatif başkanı Mustafa Kırlı'nın kartvizitinde ne yazıyormuş bir bilin... AKP İlçe Başkanı.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Önce özgürlük sonra yemek
 Portakal çiçeği sahili ve trüf mantarı lezzeti
 Şarap kursunda bir efsane
 Mutfakta 'Devrim'in izi var
 Dünya lezzet ustaları İstanbul'da buluşuyor
 Dünyanın merkezinde bir yemek
 Gerçek bir Anadolu tatlısı: Karakuş
 Bir fincan salep olsa
 Her gün yemek pişirin evinizin bereketi artsın
 Hem para kazanıyor hem kültür satıyorlar
 Mutfak için yeni bir dergi
 Unutulmuş bir şerbet
 Kaz için en iyi mevsim
 Yirmi iki ayar yemekler
 Çikolatayı kim sevmez?
 Londra'da elim kayıp
 Püf noktaları annesinden
 Kalite belgeli çiğköfte
 Kahvenin düşmanı hava ve ışık
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Seksi herkes farklı yaşıyor
Seksi herkes farklı yaşıyor
Yeni Zelanda'lılar orgazmı uluslararası bir gün olarak kutluyor,...
Kızılay'ı küllerinden yaratacağız
Kızılay'ı küllerinden yaratacağız
Gönüllü usulüyle çalışan ve bağışlarla ayakta kalan Kızılay'ın 13...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.