kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onlar geleceği tasarlıyor
Onlar geleceği tasarlıyor

Fransa'daki eco-maraton yarışmasında Türk öğrenciler de var. Gençler direksiyonsuz, güneş enerjisiyle giden otomobilleriyle yarışacak.

Hepsi öğrenci, hepsinin ideali ileride başarılı bir mühendis olmak. Onlar ilk deneyimlerini 'En az yakıtla en fazla yol alan' otomobil üreterek yaşayacaklar. Avrupa'da 21 yıldır düzenlenen, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin katıldığı 'En az yakıtla en fazla yol alan otomobil' üretme yarışmasına ilk kez Türkiye'den dokuz okuldan 40 öğrenci katılacak. Üstelik yarışmamaya katılan okullar arasında sadece kızlardan oluşan bir ekip de var. Shell tarafından 21 yıldır düzenlenen eco-maraton yarışmasında öğrencilerin büyük bölümü uzay çağını çağrıştıran prototip araçlarla en yüksek enerji verimliliğiyle en uzun mesafeyi kat etmek için yarışacak. Ancak yarışmaya katılan Türk ekiplerden biri, yarışma tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, güneş enerjisi ile çalışan ilk urban otomobili (Şehir içi kullanıma uygun, dış görünüş olarak normal otomobil) üretecek. Öğrenciler ağırlığı en aza indirgemek ve maksimum hıza ulaşmak için kimi damla şeklinde kimi ise direksiyonsuz araç tasarladı. Projelerini tasarlayan, maketler oluşturmaya başlayan ve uluslar arası arenada yarışacak gençlerin en büyük sıkıntısı sponsor bulamamaları.

YARIŞ PİSTİNE ÇIKACAK
Gençlerin enerji tasarrufu konusunda bilinç düzeylerini yükseltmek amacıyla Shell tarafından düzenlenen yarışma, 21-22 Mayıs tarihlerinde Fransa'nın Nogaro Kenti'nde gerçekleşecek. Türkiye'den dokuz okulun katıldığı yarışmada dünya genelinde 224 tasarımcı şansını deneyecek. Benzin, dizel, LPG ve alternatif enerji kaynakları olmak üzere 4 ayrı enerji kategorisinde yapılacak olan araçlar, temel araçlar, iletişim, tasarım, teknik yenilik, emniyet ve eğitim olmak üzere 6 ayrı kategoride değerlendirilecek. Geliştirdikleri fikirleri son derece somut bir proje ile sınama olanağını bulacak gençler, bu eserleri bir etkinlikte yarıştıracak. Yarışın temel amacı son derece basit: Yarış pistinde, kendi ürettikleri, hemen hemen hepsi uzay çağını çağrıştıran araçları kullanarak en yüksek enerji verimliliğiyle en uzun mesafeyi kat etmek. Öğrenciler, az yakıtla çok yol katetmeyi hedeflerken, doğayı korumayı da unutmuyor. Mümkün olduğu kadar çevreye daha az zarar verecek, yakıtları kullanmaya çalışan öğrencilerin, daha çok güneş enerjisini tercih etmelerinin sebeplerinden biri de çevre.

ERKEKLERİ GEÇECEĞİZ
Maltepe Coşkun Fen Lisesi ekibi yaşları 13 ile 16 arasında değişen 5 kız öğrenciden oluşuyor. Ekibin tasarladığı aracın ismi ise "Sunlight Flower" (Ayçiçeği). Tıpkı ayçiçekleri gibi otomatik olarak yüzünü güneşe çeviren güneş pilleri ile çalışan üç boyutlu prototip bir araç tasarlayan öğrenciler, "Teknik işlerden hep erkeklerin anladığı düşünülür ama biz bu önyargıyı kıracağız. Erkeklerden daha başarılı olacağız" diyor. Shell Eco- maraton tarihinde ilk kez güneş enerjisi ile çalışan urban konseptte (dış görünüş olarak normal otomobillere benzeyen araç) bir araç tasarlayan Şehremini Lisesi ekibi şehir içi kullanıma uygun, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir araç tasarladı. Aracın bulutlu havada ya da karanlıkta da çalışabileceğini söylüyorlar. Araçlarına 'TurkeyStorm' (Türkiye Fırtınası) ismini koyan öğrencilerin, sloganı ise 'Yüzünüzü güneşe dönün'. Aracın aerodinamik bir yapıya sahip olduğunu belirten öğrenciler tasarımlarını şöyle anlatıyor: "Aracın içine yerleştireceğimiz akü sayesinde güneş enerjisini depolayacağız ve araç karanlıkta ve bulutlu havalarda da rahatlıkla çalışabilecek. Ayrıca araç yokuş aşağıya giderken akü şarj olacak. Dünyada kullanılan yakıtların büyük bir bölümü fosil yakıtlardan oluşuyor. Bu yakıtların atıkları ise dünyayı tehdit ediyor. Alternatif enerji kaynaklarından biri de güneş. Tamamen bedava ve hiç atık oluşturmuyor. Şişli Terakki Lisesi ise ağırlığı en aza indirmek için direksiyon sistemi olmayan ancak manevra kabiliyeti olan bir araç üretti; "0090". Türkiye'nin yurtdışı telefon kodunun +90 olması nedeniyle böyle bir isim seçen iki kişilik ekip, aracın dizaynının ses getireceğini düşünüyor.

SU DAMLACIĞI
Eyüboğlu Eğitim Kurumları ekibi de yarışmaya Türkiye'den katılan en küçük öğrenciler. 'Waterdroplet' (Su damlacığı) isimli bir araç tasarlayan öğrencilerin araçları doğayı çağrıştırmak amacıyla yeşil renkten oluşuyor. Öğrenciler şöyle konuşuyor: "Projede basit, ucuz araçlarla yapılan ozon jeneratörü ile Karbonmonoksit(CO) başta olmak üzere canlıların sağlığını ciddi tehdit eden gazların azaltabilmeyi planlıyoruz. Bir ozon jeneratörü oluşturarak, bu jeneratör vasıtasıyla üretilen ozonu araçların egzoslarından çıkan zehirli gazların azaltılması için kullanacağız."

Seda Çakır

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Görevli gitarıma bakınca her şeyin bittiğini anladım
 Yemek yiyin fitness kuponu kazanın
 Çocuklar ve gençler kaçırmasın
 Big Star'a Türk desteği
 Travesti genelevi
 Dışarı Çıkmadan Önce
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 İpler yeniden anne babanın elinde
 40 yaşından sonra hayallerini gerçekleştirdi
 Kaldırım serçesine caz ritimleri
 Ünlülerin gizli aşkları
 7789 kişi 'ölüme son' dedi
 Barınağa terk edildi
 'Şiirsel ve ateşli'
 En iyi fotoğraf Reuters'in
 Fatma Nine'den türküler
 Karısı para kazanıyor o ev işlerini yapıyor
 Tasarıma büyük ödül
 Osmanlı arşivinde Kapalıçarşı sergisi
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
'Biz Türküz' desinler yeter
Hepimizin ağzında aynı...
Film değil sanki tadım kursu
En İyi Uyarlama Senaryo Oscar'ını kazanan "Sideways" filmi, kırmızı şarabı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.