kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin yeni sorunu bekarlar
Türkiye'nin yeni sorunu bekarlar
Karşıt Görüşler

Türkiye'nin yeni sorunu bekarlar


Uzmanlar "Evlenin" diyor! Prof. Dr. Osman Altuğ evliliklerin çoğalması halinde ekonominin canlanacağını söylerken Prof. Dr. Fehim Üçışık'a göre bekarları evlendirmek devletin görevi.

İlk kez 2000 yılında yapılan nüfus sayımında ortaya çıkan ve her yıl arttığı varsayılan bekarların sayısı uzmanları korkutuyor. 2000 yılındaki rakamlara göre 18 milyon civarında olan ve sayıları gün geçtikçe artan 'Türk' bekarlar, ekonomik ve toplumsal sorunlara neden oluyor. Ekonomist Osman Altuğ, bekarların evlenmeleri halinde ekonominin canlanacağını söylerken sosyal güvenlik uzmanı Fehim Üçışık, devletin bekarları evlendirmesinin bir anayasal görev olduğunu ve bunu yerine getirecek olan hükümetin yıllarca iktidarda kalabileceğini iddia ediyor.

İŞSİZLER AİLE KURAMIYOR
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ, bekarların sayısını öncelikle 'ekonomi' açısından büyük bir sorun olarak görüyor: "20-24 yaş grubunun sadece 2 milyon 30 bini evli. Geri kalan 3 milyon 996 bini bekar. Diğer yandan 15-19 yaş grubunda 6 milyon 23 bin bekar var. Yani bekarların sayısı giderek artacak." Altuğ'a göre işsizlik arttıkça evlilik oranı düşüyor: "İktisadi sistem de sosyal bir organizasyondur. Bu sistemin birinci hedefi insanlara helalinden iş bulmaktır. İş olursa, devamında helalinden aş ve helalinden eş gelecektir. Dolayısıyla işsiz olan insanların aile kurması da giderek güçleşiyor. Yani gençlerin evlenememesinin birinci sebebi ekonomik. İkinci sebebi ise bekarlığa alışmak. Özellikle okumuş kesimde bu çok var. Bu insanlar evlilik korkusu yaşıyor veya sorumluluk almak istemiyor. Öğrenim görmüş, kariyer sahibi kadınlar da bekarlığa alışıyor. Kendi kariyerine, gelir seviyesine, yaşına uygun insan arayışına giriyor ve kimseyi beğenmiyor. Evlilik umudunu da yitiriyor ve aramamaya başlıyor."

KAPKAÇÇILAR EVLENMELİ
Prof. Dr. Osman Altuğ, evliliğin artmamasının yalnızca ekonomik değil toplumsal sonuçları olduğunu da söylüyor: "Gençler evlenemeyince ahlaki erozyon söz konusu oluyor. Profesyonel (para karşığılında) ilişkilere girmeye başlıyorlar. Kadınlar fiziki ve psikolojik sorunlar yaşıyor. Sevgiden yoksun kalan ve doğası gereği doğurganlığını yerine getiremeyen kadında huzursuzluk başlıyor. Bekar kaldıkça kimsenin onu istemediği, sevmediği gibi bir etki ortaya çıkıyor, bu da ruhsal sorunlara sebep oluyor. Batı'da 'serbest birleşme' olarak tarif edilen ilişki, sıcak bakılmamasına rağmen artıyor. Çünkü çok kolaylaşıyor. İki taraf da ihtiyaç sahibi olduğu için... Ayrıca bu sorunun kapkaç, soygun gibi yasadışı eylemlerin artmasında da etkisi var. Kapkaç veya soygunu yapanların çoğu da bekar. Bu insanları evlendirip sorumluluk verirsen bunları yapmaz. Soygunlar bekarları evlendirip sorumluluk sahibi yapmakla önlenebilir" Altuğ, çözüm önerilerini de şöyle sıralıyor: "Hükümet evlilik kredisi vererek evlenmek isteyenleri desteklemeli. Diğer yandan vakıflar kurulabilir. Her ilde bekarları evlendirmek için bir vakıf kurulsa ve en azından temel ihtiyaçları karşılasa fena mı olur? Vakfa bekarlar yardım eder, toplanan paralarla bekarlar yavaş yavaş evlendirilir. En azından bekarlar bir araya gelir, örgütlenir ve bekar hakları diye haklar ortaya çıkar. Yerel yönetimler bu konuya el atabilir. Nikahı kıyan yerel yönetimler gençleri nikah masasına oturtmak için bir şeyler yapabilirler." Peki evlilikler artınca ne olur? Altuğ'a göre bir ülkenin refahı artar, hatta bu 'sorun'u çözen hükümetin sırtı yere gelmez! "Her evin 5 milyan lira ile kurulacağından hareket edip 9 milyon aile kurulduğunu düşündüğümüzde 45 trilyon liralık talep oluşur. Konut inşaatı artar. Bu inşaat sektörünü genişletir. İnşaat sektöründeki gelişme, çalışanların gelirlerini artırır, o insanların gelirlerinin artması ekonomiyi canlandırır ve ekonomideki bu durgunluğun giderilmesine bekarlar vesile olur. Siyasetçilere hedef gösteriyorum, bu bekarları evlendirirseniz sırtınız bir daha yere gelmez! İktidarın yolu bekarları evlendirmekten geçiyor."

EVLİLİK KREDİSİ VERİLMELİ
Yeşil Kart sisteminin getirilmesinde görev alan, sosyal güvenlik uzmanı Prof. Dr. Fehim Üçışık ise bekarların sayısının artmasını sosyal bir risk olarak değerlendiriyor: "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne ve anayasaya göre, aile toplumun temeli. Evlenmek isteyenlerin sırf ekonomik sebeplerle evlenememesi, devletin temel görev ve amaçlarıyla, sosyal güvenlik haklarıyla, insan haklarına saygılı sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmaz. Evlilik kredisinin de bu nedenle önemli olduğunu düşünüyorum. Yüksek Öğrenim Kredisi, Harç Kredisi, Konut Kredisi gibi kredilerin yanı sıra Evlilik Kredisi verilmesi, sosyal güvenlik hukukumuzun gelişimini sağlayacak. Ekonomiye olumlu katkıları olacak." Üçışık, evlenmek isteyenleri evlendirecek olan iktidarların oylarını arttıracağını ve iktidarını sürdüreceğini savunarak, "İç siyasette sosyal güvenlik önemli bir belirleyici. Nitekim ülkemizde iktidar partileri, Toplu Konut Kredisi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Kanunu uygulamaları gibi etkili tedbirleri başlatıp yaygınlaştırdıklarında iktidarlarını sürdürmüşler. Sosyal güvenlik vaadlerini yerine getirmediklerinde de oy kaybetmişler" diyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Seksi herkes farklı yaşıyor
 Kızılay'ı küllerinden yaratacağız
 İran'dan gelen dini film patlaması
 Türkiye'nin tam 291 köftesi var
 12 yıl sonra megastarı köşeye sıkıştıran savcı
 Zorbalıktan şehir eşkıyalığına
 Özel gecelerden tiyatro sahnesine
 Dubai'de Venedik havası
 Bu tiyatro çok fanatik
 Dahiler Okulu yardım bekliyor
 Mutlu, tatmin, sarhoşluk
 Kariyer hırsı yok
 Yalıda sessiz bir kadın
 Çalıkuşu Feride'nin komşusu
 Tahran
 Özpetek'in ruhsal arayışı
 Yıldız olmak için bıçak altına yattılar
 En çok futbolcuyu İstanbul yetiştiriyor
 Ayetullah ama Humeyni değil
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Türk halkı kan istiyor kan
Kimi zaman umutsuzluğa...
MEHMET ALTAN
Su dünyası...
Geçen gün, National Geographic Dergisi'nin...
ALİ POYRAZOĞLU
Bir sen kaldın yalnızlık gelince
Hiçbir şey olmadı...
REFİK DURBAŞ
Buluşma ya da "önemsizlik"
Hayatı da bilim dünyasına...
ÖNCEL ÖZİÇER
Lazarus misali tekrar dirilenler
Özelikle biz kadınlar,...
TURGAY NOYAN
Denizde kaç bayrağımız var?
Geçtiğimiz hafta Denizciler...
Klasiklerin sonuncusu modernlerin birincisi
Klasiklerin sonuncusu modernlerin birincisi
Western filmlerinde en hızlı silah çeken kovboy olarak ünlenmişti.
Helikopter-uçak geliyor
Helikopter-uçak geliyor
Amerikan uçak üreticisi Boeing ile helikopter imalatçısı Bell'in...
Tiroid vücudun orkestra şefi
Türkiye'de tiroid sorunu olan milyonlarca insan var. Daha çok...
Önce özgürlük sonra yemek
Avrupa'ya 'özgürlük, eşitlik ve kardeşlik' ilkelerinin yanı sıra mutfak...
Portakal çiçeği sahili ve trüf mantarı lezzeti
İberya Yarımadası'nda bulunan ve anlamı "Portakal çiçeği sahili" olan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.