kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hazirana kadar imzayı atacağız
Ek protokole imza hazırlığı

Türkiye Gümrük Birliği'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ni de kapsayacak şekilde genişletecek ek protokol metnini en geç haziranda imzaya hazırlanıyor.

Hazirana kadar imzayı atacağız

Türk Dışişleri heyetinin, Brüksel'de AB yetkilileriyle yaptığı görüşmede anlaşma sağlandı. Ek Protokol yumuşatılacak ve Ankara hazirana kadar imzayı atacak.

Ankara, Gümrük Birliği'nin Kıbrıs Rum Yönetimi dahil, Avrupa Birliği'nin 10 yeni üye ülkesi ile genişletilecek ek protokolü, en geç Haziran ayı içinde parafe etmeye hazırlanıyor. Avrupa Birliği dönem başkanı Lüksemburg'un, Haziran ayı sonunda görevi devretmesinden önce, AB Komisyonu ile Türkiye tarafından parafe edilecek olan "Ek protokol", daha sonra Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve TBMM'nin onayına sunulacak. Parafe etme kararı, Türkiye'nin Cenevre Daimi Temsilcisi Büyükelçi Deniz Bölükbaşı ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ertuğrul Apakan'ın başında bulunduğu Türk heyeti ile AB Komisyonu yetkililerinin Brüksel'de yaptığı görüşmelerde alındı.

TROYKA GETİRECEK
AB kaynakları, görüşmelerde gelinen noktayı ve bundan sonra nasıl bir yol izleneceğini şöyle anlattılar:

* Türkiye'nin ilk taslakta yapılmasını istediği değişiklik önerileri doğrultusunda hazırlanacak ikinci taslak, 7 Mart'ta Ankara'da yapılacak Troyka toplantısında, Türk hükümetine iletilecek. Bu taslak üzerinde mutabakat sağlanırsa, Lüksemburg'un dönem başkanlığının sona ereceği Haziran ayına kadar, Türkiye ile AB Komisyonu arasında "paraf işlemi" ya da "mektup değişimi" yapılacak.

TBMM DE ONAYLAYACAK
*
Paraf atıldıktan sonra AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun onayından geçecek olan belge, daha sonra Türkiye ile AB dönem başkanı arasında "imzalanacak". Türkiye ise belgeyi imza işleminden sonra onay için TBMM'ye gönderecek. Meclis'teki onay sürecine güvenmeyen Rumlar, paraf atıldığında, protokolün otomatik olarak yürürlüğe sokulmasını istedi. Ancak Türk heyeti, TBMM'de onaylanmayan anlaşmaların yürürlüğe giremeyeceğini anımsatarak, bu talebe olumsuz yanıt verdı.

DEĞİŞİKLİK YAPILDI
*
AB, protokolün "coğrafi alan" tanımında Türkiye'nın tanımadığı "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin Kuzey Kıbrıs üzerinde egemen olmadığı yönünde değişiklik yapılması talebini de sıcak karşıladı.

* Protokolün imzalanmasının "tanıma" anlamına gelmeyeceği yönündeki siyasi görüşünü tekrarlayan AB Komisyonu, Türkiye'nin belgeye bu yönde ayrıca şerh düşülmesi önerisine ise olumlu bakmadı.

TOPLANTI PAZARTESİ
Türkiye'nin AB sürecinde 17 Aralık zirvesinden sonraki gelişmeler de, hafta başında Ankara'da yapılacak Türkiye-AB Troyka toplantısında ele alınacak. Türkiye'nin adaylık statüsünün teyit edildiği Helsinki zirvesinden bu yana her dönem başkanlığında en az bir kez düzenlenen Türkiye-AB Troyka toplantısı, 7 Mart Pazartesi günü bakanlar düzeyinde Ankara'da yapılacak. Toplantıya, Avrupa Birliği Troykası olarak AB Dönem Başkanı Lüksemburg'u temsilen Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile bundan sonraki dönem başkanı İngiltere'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Denis MacShane, AB Komisyonu'nu temsilen ise Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn ile Konsey'den üst düzey yetkililer katılacak. Dışişleri Bakanlığı, toplantı gündemine ilişkin bir açıklama yaparak, şu bilgileri verdi: "Toplantı, 17 Aralık 2004 tarihli AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinde ülkemizle

* Ekim 2005 tarihinde tam üyelik müzakerelerine başlanılması kararı alınması sonrasında bu tarihe kadar olan zamanın iki taraf açısından da en iyi şekilde değerlendirilebilmesi bağlamında bir görüş alışverişi ortamı sağlayacak olması bakımından önemli bir fırsat teşkil etmektedir. Toplantıda, AB'nin ülkemizle tam üyelik müzakerelerine başlayacağı

* Ekim 2005 tarihine giden dönemde siyasi kriterler ve uygulama açısından tarafımızdan gerçekleştirilmekte olan çalışmalar hakkında bilgi sunulacak ve Komisyon'un ülkemiz için hazırlayacağı Gözden Geçirilmiş Katılım Ortaklığı Belgesi, Müzakere Çerçevesi ile Sivil Toplumlar Arasında Siyasi ve Kültürel Diyalog belgelerine, tarama sürecine ve nihayet müzakerelerin işleyişine ilişkin konular ele alınacaktır. Öte yandan, tarafları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacaktır.''

FİKRET AYDEMİR - BRÜKSEL


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Kanadoğlu: Yeni TCK, 1 Nisan şakası gibi
 Baykal kuşatmaya karşı AKP'yle işbirliği isteyecek
 SEKA'da siyasi şov yapılıyor
 Hükümete sahte rakı için soru önergesi
 Komiser'den ilk resmi ziyaret
 Babacan'ı işaret etti
MAHMUT ÖVÜR
ANAP'ta Mumcu-Gürtuna çekişmesi
Merkez sağda yaşanan...
MUHARREM SARIKAYA
10. yılında Gümrük Birliği
6 Mart 1995'te...
YAVUZ DONAT
İbrahim Sadi Öztürk
85'lik duayen gazeteye "kendi...
Kızımın hayalleri vardı
Kendisine âşık olan gencin silahından çıkan kurşunlarla ölen...
Adalete güvenim kalmadı
Hayri Ayhan, 25 yaşında vatani görevi için gittiği Diyarbakır...
'Yavrum!.. Fatih'im...'
'Yavrum!.. Fatih'im...'
Ankara'da toprağa verilen şehit pilot Yüzbaşı Fatih Devravut'un...
Kolu 'kanadı' kırıldı
Kolu 'kanadı' kırıldı
Artvin'de, gözyaşları arasında toprağa verilen üstteğmen Fatih...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu