kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İş görüşmesinden önce bir saatte estetik dişe kavuşuluyor
Dişlekliğe ameliyat
Oval yüze uzun diş yakışır
Şeker hastasının diş enfeksiyonu riski fazla

İş görüşmesinden önce bir saatte estetik dişe kavuşuluyor

Diş estetiğindeki yenilikler çığır açıyor: Sararan dişler muayenehanelerde bir saat içinde beyazlatılıyor. Dişleklik bir gün içinde çene kemikleri kısaltılarak gideriliyor. Çapraşık dişlerin düzeltilmesi için uygulanan tedavilerde ise, yaş sınırı çoktan ortadan kalktı. Kaç yaşında olursanız olun, inci gibi dişlere kavuşmanız mümkün

Yeditepe Üniversitesi Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Peker Sandallı, mükemmel gülüş elde etmenin yollarını anlattı...

Diş estetiği nedir? Kaç yaşından itibaren hastalara diş estetiği yapılabilir?
Diş estetiği, yüz estetiğini tamamlayan en önemli alandır. Çünkü diş estetiği iyi olmayan şahıslarda sosyal birçok problem ortaya çıkabildiği gibi, aynı zamanda diş ve diş eti sağlığının tam olması da beklenemez. Diş estetiğinde en önemli konu, dişlerin düzgün bir sırada dizilmeyişidir. Düzgün olmayan dişleri tedavi eden dal, 'ortodonti'dir. Ortodontik tedaviler sayesinde, bugün için yaş faktörü önemli olmadan dişler düzgün bir hale getirilebilir. Genellikle ortodontik tedavi 9-11 yaş civarında yapılır. Bunun nedeni, süt dişlerinin ağızda kaybedilmesi ve yerine sürekli dişlerin gelmesinin beklenmesidir. Dokuz yaşından önceki diş çarpıklıklarında ailelerin telaş etmemesi gerekir. Çünkü diş sürmesiyle birlikte bu düzensizlikler normal düzenli hale gelecektir. Ancak, dokuz ile 11 yaş arasında dişlerde bir çarpıklık varsa, mutlaka bir ortodontiste giderek tedavi yaptırılmalıdır.

TEDAVİ 30 YAŞTAN SONRAYA
Diş beyazlatmanın formülü nedir?
Diş estetiğinde ikinci ve en önemli konu, diş rengidir. Bugün için herkes sarı veya gri dişlerini beyazlatmak suretiyle psikolojik olarak daha iyi bir görünüş elde etmek ister. Onun için özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Çin'de sadece diş beyazlatma merkezleri açılmıştır. Buralardaki uygulama; soğuk ışık altında, yani ısı vermeyen ışık altında aşağı yukarı bir saat süreyle dişlerin üzerine konan jel kıvamındaki beyazlatıcı maddeler ile dişin içindeki prizmalar arasında birikmiş olan lekelerin ortadan kaldırılmasıdır.

Diş muayenehanelerinde beyazlatma işlemi ne kadar sürede olabilir?
Genellikle hafif açık sarı ve açık gri olan diş renklerini muayenehanelerde bir saat içinde üçdört, hatta daha fazla renk skalası kadar beyazlatmak mümkündür. Fakat bazı dişler vardır ki, örneğin çocukluğunda diş gelişimi sırasında 'tetrasiklin' grubu antibiyotik kullananlarda veya florlu su içenlerde, dişlerin rengi koyu gri ve çok koyu sarı renkte olabilir. Böyle dişler beyazlatmaya karşı inatçıdır. Bunlarda birkaç defa birer saatlik beyazlatma işlemi yapılmalıdır. Bazı durumlarda iyi sonuç alınmayabilir. O zaman da 'laminat' adı verilen, reçine, porselen karışımı bir materyal uygulayarak, dişlerin dış kısımlarına bu materyaller özel bir yapıştırıcı ile halojen ışık altında tutturulur. Hatta, bu yöntemle dişlerdeki eğrilikler de estetik hale getirilebilir. Özellikle son yıllarda Türkiye'de de laminat kullanımı çok artmıştır. Böylece, diğer klasik porselen kronların içine konan metallerin diş eti civarında yapmış olduğu gri renklerden kaçınılmış olunur.

AĞRI VE SIZIYI ÖNLEYİN
Herkese beyaz diş yakışır mı?
Genelde esmer renkli olan şahıslarda, örneğin zencilerin pek çoğunda dişler çok beyazdır. Açık ve buğday tenlilerde daha açık sarı renkte dişler görülür. Fakat açık ten rengine sahip olanlar bile, dişlerinin beyaz olmasını ister. Çünkü beyaz bir gülüş estetik bakımdan çok önemlidir. Beyaz diş herkese yakışır.

Diş beyazlatma diş minesine zarar verir mi?
Bugün için muayenehanelerde kullandığımız beyazlatıcı maddelerin sağlıklı dişlere zarar vermediği histolojik olarak görülmüştür. Ancak diş beyazlatmasında kullanılan lazer ışını gibi bazı kuvvetli ışık kaynakları, dişin öz kısmına zarar vermektedir. Ve böyle durumlarda, maalesef ağrıyı gidermek için dişlerin sinirini alma ihtiyacı, yani kanal tedavisi gereklidir. Yapılan çalışmalarda beyazlatma için en zararsız ışık kaynağının soğuk ışık veren LED, yani özel spektrumlu diod ışınları olduğu anlaşılmıştır. Burada üzerinde durmamız gereken en önemli konu, beyazlatma işleminin 25-30 yaşından önce yapılmasının diş öz odalarının çok geniş olması nedeniyle problem yaratabilmesidir. Bu nedenle, bu beyazlatma işlemine başlamadan önce muhakkak hastanın radyografilerinin çekilmesi ve diş özü odalarının genişliğinin fazla olmadığının saptanması gereklidir. Aksi taktirde diş beyazlatması sırasında ağrı ve sızılar olabilir. Bu ağrı ve sızılar kalıcı da olabilir. Böyle bir durumda beyazlatma işlemine hemen ara verilip, birkaç hafta sonra tekrar denenmesi gereklidir. Diş beyazlatma işlemine başlamadan önce diş üzerindeki hassas bölgeler dolgularla kapatılmalıdır. Ve diş etleri beyazlatıcı maddenin etkisinden korunmak için özel kıvamdaki diş eti koruyucu ile kaplanmalıdır.

KIRMIZI ŞARAP SARARTIYOR
Diş beyazlatması yaptıran kişiler nelere dikkat etmelidir?
Beyazlatma işleminden sonra 48 saat süreyle, özellikle kola, çay, kahve, kırmızı şarap, çikolata, pasta gibi renkli içecek ve yiyecekler tüketilmemeli, sigara içilmemelidir. Çünkü bu iki gün içinde mine dokusu çok çabuk renklenir. Bütün bir hayat boyunca dişlerinin beyaz olmasını isteyen kişilerin de az önce saydığım renkli maddelerden kaçınması tavsiye edilir. Çünkü diş beyazlatma olayı aynen bir yüz makyajı ya da saç bakımı gibi kozmetik bir olaydır. Bazı şahıslarda beyazlatma işleminin altı ayda bir fakat bir saatlik değil, sekiz dakikalık bir periyod içinde yenilenmesi gerekebilir. Bazı kişilerde ise iki-üç senede bir işlem tekrar edilmelidir. Bu tamamen diş dokularının yeniden renklenme kapasitesine bağlı bir olaydır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 İlaçlar Yetersiz Kalırsa Saç Nakli Sorunu Kökünden Çözüyor
 Stresle Baş Etmek Hiç Zor Değil
 'biyonik İnsan' Hayal Değil!
 Kanayan Dişeti Kalp Hastalığını Davet Ediyor
 Diş Ojesi Çürükten Korunmayı Sağlıyor
 Erkeğe Hindi Eti Kadına Çikolata!
 Yemek Yedirme Savaşına Girmeyin
 Folik Asit Ye,depresyona Girme
 Ayaküstü Yemek Şeker Riskini Artırıyor
 Elmayı 80 Yaşında Bile Isırarak Yiyebilirsiniz
 Kök Hücreden Diş Yapılacak
 Proteze Alıştıkça Şikâyetler Azalır
 Menopoz Döneminde Cildimizi Nasıl Korumalıyız?
 İş Görüşmesinden Önce Bir Saatte Estetik Dişe Kavuşuluyor
Cinsellikten bıktım Aseksüelim
Cinsellikten bıktım Aseksüelim
Onu ya çok seversiniz ya da hiç. Giyimi, sansürsüz konuşması,...
Hem sahte hem çıplak!
Hem sahte hem çıplak!
'Sahte Gelin' adlı yarışmanın 'sahte gelini' Hande Hazal Koskal bir...
Miras emin ellerde
Miras emin ellerde
Rahmetli halası Sevgi Gönül'den miras kalan Sadberk Hanım Müzesi'nin...
Londra'da Musti coşkusu
Londra'da Musti coşkusu
Mustafa Sandal dünyayı gezmeye devam ediyor. Almanya ve Avusturya'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.