kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Küresel güç olma yolundayız
Ekonomik hedefleri tutturacağız

Küresel güç olma yolundayız

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin dış politikada attığı adımların bazılarını şaşırttığını belirterek, ''Onlar istiyorlar ki Türkiye, bugüne kadar alışageldiği ezberini hiç bozmasın. Tek kanallı siyaset, suya sabuna dokunmayan siyaset, yeni ufuklara açılmayan siyaset kaderi olsun'' dedi.

AFRİKALI DOSTLARDAN SELAM GETİRDİM
İl başkanlarına, Afrika gezisiyle ilgili bilgiler veren Erdoğan, il başkanlarına, ''Sizlere Afrikalı dostlardan selamlar getirdik'' dedi.
Türk diplomasisinin, Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana Başbakanlık düzeyinde ziyaret etmediği iki ülkeye ilk ziyareti yaptığını anlatan Erdoğan, bu güzel coğrafyadan çok güzel dostluklar kurarak, çok önemli kapılar açarak döndüklerini ifade etti.
Erdoğan, Türkiye'nin kendi sınırları içine sığamayacak büyüklükte bir ülke olduğunu gördüklerini, Türkiye'nin tarihi misyonunun gereğinin de bu olduğunu söyledi.
Yıllar yılı kendi içine kapanmış, statik bir diplomasi anlayışıyla adeta bütün gerçekleri olduğu gibi kendi içinde kabullenmenin Türkiye'yi neticeye taşımayacağını vurgulayan Erdoğan, bu gerçeklerin dıştaki yansımasını içeriden takip etmenin mümkün olmadığını, bunu yerinde tespit etmek gerektiğini bildirdi.
Türkiye çapında bir ülkenin taşıyabileceği bir sorumluluğun ötesinde bir sorumluluğu olduğunu gittiklerinde çok yakından gördüklerini belirten Erdoğan, bugüne kadar oluşan, içe kapalı bir diplomasi anlayışını değiştirmek için halka söz verdiklerini ifade etti. Halka, ''Ankara'ya kapalı bir siyaset anlayışıyla hareket etmeme'' sözünü verdiklerini anımsatan Erdoğan, işadamları ile bütün dünyayı dolaşacaklarını söylediklerini kaydetti.
Hükümeti devralmadan önce AK Parti Genel Başkanı olarak Avrupa Birliği ülkelerini dolaştığını anlatan Erdoğan, 14 AB üyesi ülkeyi dolaşarak 2002 yılında yapılan Kopenhag Zirvesi öncesi hazırlıkları yürüttüğünü, böylece bu zirveden 17 Aralık tarihini aldıklarını
söyledi.
17 Aralık tarihi öncesinde yapılan Avrupa Parlamentosu toplantısında da Türkiye'nin iyi sonuçlar aldığını hatırlatan Erdoğan, bütün bu süreçlerin ''içe kapalı'' bir diplomasinin değil, dışa açık çalışmaların sonucu olduğunu söyledi. Erdoğan, gerek AB gerek Avrupa
Parlamentosu'nda alınan sonuçlarda gerek diplomatların gerekse sivil toplum kuruluşlarının büyük emeği olduğunu ifade eden Erdoğan, bu çalışmaların içe kapalı olması halinde sonuç vermeyeceğini belirtti.

DÜNYAYA AÇIK DİPLOMASİ
Yeni süreçte dünyaya açık bir diplomasiyi sürdüreceklerini bildiren Erdoğan, Afrika'ya Başbakanlık düzeyinde hiç ulaşmamış olan Türkiye'nin şimdi bu adımı attığını söyledi. İlk adımı Etiyopya'dan attıklarını belirten Erdoğan, işadamlarıyla yaptığı bu gezide iki ülkenin Başbakanı olarak işadamlarına hitap etme imkanı bulduklarını anlattı.
Başbakan Erdoğan, Addis Ababa'da TİKA temsilciliğini törenle açtıklarını, TİKA'nın Afrika çalışmalarına Addis Ababa merkezli başlayacağını bildirdi. Erdoğan, TİKA'nın ikinci adımının Güney Afrika Cumhuriyeti'nde atılacağını belirterek, TİKA'nın Güney Afrika'yı
kalkındırma projesinde görev alması için teklifte bulunduklarını söyledi. Erdoğan,"'Bunların hiçbiri, bir yere alternatif çalışma değildir. Hepsi Türkiye'ye dünyada dostluk kazandırma projesinin adımlarıdır'' diye konuştu.
Türkiye'nin düşman değil, dost kazanma projelerine bundan sonra da devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, gerek Avrupa gerek Kafkasya, gerek Amerika gerek Uzakdoğu ile ilişkileri geliştirdiklerini belirtti.

KÜRESEL GÜÇ OLMA YOLUNDAYIZ
Türkiye'nin dış politikada attığı bu adımların, bazılarını şaşırttığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Onlar istiyorlar ki Türkiye, bugüne kadar alışageldiği ezberini hiç bozmasın. Tek kanallı siyaset, suya sabuna dokunmayan siyaset, yeni ufuklara açılmayan siyaset kaderi olsun. İstiyorlar ki dünya her gün değişirken, ilişkiler giderek karmaşıklaşırken Türkiye hep yerinde saysın. Geçen yüzyılın stratejileriyle bugünleri de idare etmeye çalışsın. Mantık bu. Bu olacak iş değildir. Biz istesek de istemesek de Türkiye her alanda olduğu gibi dünya ile ilişkilerinde bir değişimi yaşamak zorundadır. Türkiye bir merkez ülkedir. Küresel bir güç olma yolunda da ilerlemektedir.''
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin dünya enerjisinin yüzde 7'sinin geçiş koridoru olacağı yolunda haberler bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Bunun fazlası vardır, azı yoktur. Böyle önemli bir konumda olan bir Türkiye... Bunlar Bakü-Tiflis- Ceylan, bunlar Samsun-Ceyhan, bunlar Yumurtalık-Ceyhan... Bu işin daha da genişlemesi olacaktır. Eğer güçlü, kalkınmış, müreffeh, bir ülke olarak geleceğin dünyasında kendimize bir rol istiyorsak bu hedef doğrultusunda bugünden adımlarımızı atmak, değişimi gerçekleştirmek zorundayız. Bugünlerini kaybetmiş toplumlar yarınlarına geç kalan toplumlardır. Bunu böyle bilmeliyiz. Dünyanın hızını yakalamak ve dünya ile birarada olmak durumundayız.''

HİÇBİR PROBLEM İHMAL EDİLMİYOR
Erdoğan, ''Türkiye'nin bu kadar acil sorunları varken, Başbakan dünyanın öbür ucuna neden ziyarette bulunuyor'' şeklinde eleştiriler yapıldığını anımsatarak, ''Bu süreçte Türkiye'nin hiçbir acil problemi ihmal edilmemektedir. Biz sorunlarımızı biliyoruz. Biz sorunlarımıza ve çözümlerine azami ölçüde hakimiz. Bu noktada sıkıntımız yok'' diye
konuştu. Erdoğan, bütün problemlerin kontrol altında olduğunu belirterek, her adımın büyük bir dikkatle atıldığını söyledi.
Erdoğan, ''Türkiye'yi ezbere bildikleri coğrafyaların dışında yokluğa mahkum etmek isteyen zihniyetleri anlamamızın da imkanı yoktur. Türkiye'yi bugüne kadar istifade etmediği yeni coğrafyalarda, yeni ekonomik fırsatlarda, yeni işbirliği imkanlarından neden mahrum bırakalım'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, daha önce ''Niçin Başbakanımız Ankara'ya hapsoldu, niçin dünyaya çıkmıyor?'' diye eleştiride bulunanların bu gün de aksini söylediklerini ifade etti. Erdoğan, bu eleştirileri yapanların ''Acaba biz buralara bugüne kadar niye gelmedik'' sorusunu
kendilerine yöneltmelerini istedi.
Türkiye'nin uluslararası kuruluşlardan aradığı desteğin sadece yapılan toplantılarla sağlanamayacağını vurgulayan Erdoğan, bu desteğin ''adeta ailevi münasebetler''le sağlanabileceğini kaydetti.
Erdoğan, şunları kaydetti:
''Birbirimizi tanımak kolay değil, ama tanımadan netice almak mümkün değil. Biz işte bu adımları atıyoruz. Her ziyaretimizde bir kere daha şahit oluyoruz ki Türkiye'nin potansiyellerini değerlendirmek adına bugüne kadar bigane kaldığımız coğrafyalarda çok
önemli fırsatlar bizi bekliyor. Ayrıca demokrasi ve barış temelinde dünyanın bütün ülkeleriyle temas halinde olmayı, her bölgeyi layıkınca değerlendirmeyi önemsiyoruz. Bütün dünyada tanınan, her ülke nezdinde belli bir saygı ve sempatiye sahip bir ülke haline gelmeyi muhakkak sağlayacağız. Bizim için uzak, yakın ülke diye bir kavram olmayacak. Biz insani ve evrensel değerler zemininde dünyanın her köşesiyle yakın
ve dost ilişkiler kurmaktan geri durmayacağız.''
Başbakan Erdoğan, il başkanlarına Türkiye'nin her meselesini kendi meseleleri gibi görerek, kafa yormalarını, plan, proje üretmelerini istedi.
AK Parti İl Başkanları toplantısı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Toplantıya, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da katıldı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, toplantıya girerken, yeni TCK'ya ilişkin eleştirileri nasıl değerlendirdiği sorusuna, ''O konuda cevap vermem. Herkese sorarlar, zamanında neredeydiniz diye'' yanıtını verdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türk aydınlarına Şam'da yoğun ilgi
 'Yavrum!.. Fatih'im...'
 Kolu 'kanadı' kırıldı
 Ali kıran baş kesen değilim, sabrediyorum
 Oğlu öldü, babası komada
 'Rakızede' ilçe tedirgin biracılar arttı
 Pişkin sanıklar mahkeme başkanını çileden çakırdı
 Evlat edinmede kardeşten onay
 Çalışan annelere emzirme dopingi
 Gül ve Çiçek'ten 'geçmiş olsun' ziyareti
ERDAL ŞAFAK
Huntington'un panzehiri
Lübnan'ı iyi izlemek gerekiyor.
UMUR TALU
Yağmur mevsimi
Hava "otoriter" niyetlerden yana...
Sab-baha kad-dar Devrim!
Hariri'nin öldürülmesi Beyrut'ta "özgürlük ve bağımsızlık" ateşini...
Lübnan hükümeti isterse çekiliriz
Suriye Devlet Başkanı Başar Esad, "Lübnanlılar Suriye'nin çekilmesi...
Derbinin Kralı
Derbinin Kralı
Beşiktaşlılar'a 7 sarı çıktı. Necati, iki sarıdan kırmızı gördü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu