kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mutluyuz, çünkü kaderciyiz
Rakam görmek istemiyorlar
Politik itibar açısından 19'uncuyuz!

Mutluyuz, çünkü kaderciyiz


Türk insanı yakın takip altında. Sadece TNS Piar ayda 2 bin kişiye ulaşıyor. Şirketin Ülke Müdürü Ayşıl And, siyasi ya da sosyal dalgalanmaların etkisini çok çabuk öğrendiklerini belirtirken Türklerin araştırmalarda mutlu çıkmasını ise "kaderciliğe ve tevekküle" bağlıyor

Avrupa'nın en büyük dünyanın ikinci büyük araştırma şirketi TNS, 2002 yılında Türkiye'ye gelip, Piar'ı satın aldı. Bülent Tanla'nın 1975 yılında kurduğu araştırma şirketi Piar, bu satın almanın ardından kurumsallaşmasını tamamladı ve 80 kişiye ulaşan ekibiyle birlikte Türkiye'de birbiri ardına ilginç araştırmalar yapmaya başladı. Şirketin ortakları arasında yer alan ve TNS, Piar'ın yüzde 100'ünü satın alınca, kendi hissesini de satan Ayşıl And da o tarihten sonra ismi TNS Piar olarak değişen şirketin hem ülke direktörü hem de yönetim kurulu üyesi oldu. Ayşıl And ile yılda yaklaşık 70 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşan araştırma sektörünü konuştuk.

* Şirketler önceki yıllara oranla daha mı çok araştırma yapmaya başladı? Artışı gözlemliyoruz. Çünkü bir kere jenerasyon farkı var. Yani şirketlerin daha önceki yöneticileri geleneksel yöntemleri uygularken, yeni jenerasyon yöneticiler sadece bilgiye dayalı karar alıyorlar. Bunun için de araştırma yapmak zorunda kalıyorlar. Rekabet o kadar hızlandı ve hücreler düzeyinde detaya indi ki karar alıcılar neredeyse tüketiciye ayna tutacak kadar yakın araştırmaları kullanıyor.

* Bazı araştırmalar var ki şirketlerin istediğini sanmıyorum, siz mi karar veriyorsunuz bu araştırmalara? Biz sadece müşterinin talepleri doğrultusunda araştırma yapmıyoruz. Bir bilgi havuzumuz var. Araştırmalara yorum getiriyoruz. Aynı anda Türk halkının eğilimlerini belirlemeye yönelik araştırmalar yapıyoruz. Trendlere bakıyoruz. Altyapıyı güçlendirmek için Türk insanını takip ediyoruz. Her ay 2 bin tüketiciye gidiyoruz ve her ay değişen sorularla eğilimleri belirliyoruz.

HER AY REFERANDUM!
* Türk halkının mutlu olduğunu (!) gözler önüne seren DİE'nin araştırması da bunlardan biriydi herhalde...
Evet öyle. Tabii bizim gibi kaderci toplumlarda mutluluk ön plana çıkıyor. Çünkü bizim geleneklerimize aykırıdır mutsuz olmak. Neden? Çünkü her zaman şükretmek, tevekküllü olmak durumu vardır. Bu tür trend araştırmaları işte bize Türk halkının nabzını gösteriyor. Böyle bir barometremiz var. Siyasi ya da sosyal dalgalanmalardan nasıl etkilendiğini, gündem konusundaki reaksiyonunu hemen öğrenebiliyoruz. Yani biz her ay referandum yapıyoruz.

* En son araştırmasını yaptığınız konular neler? Son zamanlarda Avrupa Birliği ilgili araştırmalar yapıyoruz. Türk halkının her geçen gün daha çok AB'yi istediğini görüyoruz. Çok güzel bir denge yakalandı orada. Bizim ülke olarak duruşumuz ve olayın halka yansıtılması çok güzel oldu. Yani 'biz ülke olarak AB'ye girmek istiyoruz ama vereceğimiz şeyler bir yere kadar, bir sınırımız var' şeklinde hükümet bir duvar koyduktan sonra halkın desteğinin çok arttığını gözlemledik. Zaten bu bir paket. Araştırmalarımızda da görüyoruz, hükümete olan güven, inanç artıyor. Ocak ayında yaptığımız en son anket çalışmasına göre örneğin AKP'nin liderliğini koruduğu ortaya çıktı. AK Parti'nin ekonomik yönetimini 'çok iyi' olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 53.7. CHP'nin ekonomi politikasını 'çok iyi' bulanların oranı ise yüzde 10.3.

* TNS, Piar'ın yüzde 100'ünü satın aldıktan sonra ne değişti? Araştırma sektöründe globalleşme çok önem kazandı. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde yurtdışı bağlantısı çok önemli. Çünkü araştırma sektörü batı ülkelerinde çok farklı bir platforma oturmuş. Dolayısıyla bizim bunları tekrardan keşfetmemiz hem zaman hem maliyet açısından çok pahalı. Hazırdan faydalanmak çok daha mantıklı. Bir de çok uluslu şirketler araştırmalarını global alıyorlar. Dolayısıyla böyle bir uluslararası ortaklığın içinde olmak kaçınılmaz ve TNS'nin gelmesi burayı çok farklılaştı. Çok kurumsallaştık. Araştırma adına çok ilerledik. Bir de en çok araştırma kullanan çok uluslu şirketlerin yapılanmasına baktığımızda şunu görüyoruz. Eskiden hep ülke müdürleri vardı. Oysa şimdi bölge müdürleri var. Dolayısıyla bölge müdürü bir değer görüp, bütün ülkeleri buna göre karşılaşmak zorunda. Her ülkede farklı normlarda ve standartlarda yapılan araştırmaları kıyasladığında elmayla armudu karşılaştırıyor. Dolayısıyla globalleşme çok önemli.

* Şirketiniz şu anda kaç araştırma birden yapıyor? Şu anda yürüyen 62 projemiz var. 80'in üzerinde arkadaşımız çalışıyor. Anketörlerden söz etmiyorum tabii. Bizim için çalışan şu anda 300'ün üzerinde anketör çalışıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Çekik gözlü' vurguna karşı kırmızı alarm
 Kaçak yapılarla mücadele yasası kooperatifleri vurdu
 Ruhsatsız konut altındaki işyerine af!
 Dolar kurundaki düşüş neden hız kazandı?
 İTO seçimleri için AKP'li vekiller devreye girdi
 Türk işadamları e-posta kullanımında yine sınıfta kaldı
 'Teşvikli il sayısında hiçbir sorun yok'
 Schröder, 600 yatırımcı ile gelecek
 'Hibeye ihtiyaç duymayan Türkler çok iyi gidiyor'
 Dünya savunma lideri Türkiye'de
İLKER SARIER
Nerede o eski saygın sahtekar?
Bu gidişle Türkiye'de...
YAVUZ SEMERCİ
Tüpraş'ta satış neden mahkemelik oldu?
Tüpraş'ın yüzde...
ALİ SAYDAM
Ver yârini ellere...
Rahmetli annemin unutamadığım...
Kızımın hayalleri vardı
Kendisine âşık olan gencin silahından çıkan kurşunlarla ölen...
Adalete güvenim kalmadı
Hayri Ayhan, 25 yaşında vatani görevi için gittiği Diyarbakır...
'Yavrum!.. Fatih'im...'
'Yavrum!.. Fatih'im...'
Ankara'da toprağa verilen şehit pilot Yüzbaşı Fatih Devravut'un...
Kolu 'kanadı' kırıldı
Kolu 'kanadı' kırıldı
Artvin'de, gözyaşları arasında toprağa verilen üstteğmen Fatih...
IMKB
E: 27.533 D:% -0,09
DOLAR
S: 1,274 D:% 0,079
EURO
S: 1,671 D:% -0,060
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu