kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İpler yeniden anne babanın elinde
İpler yeniden anne babanın elinde
Yaramaz çocuklar için ipuçları
Görüşler

Arkadaş değil anne baba olun

Çocuk eğitiminde disiplin geri dönüyor. Uzmanlar 'Gerektiğinde ceza verin' diyor.

Batı'da son dönemde çok popüler olan çocuk eğitimi konulu kitaplar, onların her isteğini yerine getirmenin yanlış olduğunu savunuyor. "Ben ne dersem o olacak" diyen 21. yüzyıl ebeveyni, 'modern' olarak tanımlanırken uzmanlar, 'bazı' cezaların da mübah olduğu görüşünde... Bu sayede çocuk bencil ve şımarık olmayacak; ileride ne istediğini bilen bir yetişkin haline gelecek.


İpler yeniden anne babanın elinde

Çocuğun her isteğini yerine getiren anne ve babanın devri bitiyor, onu disiplinli yetiştiren gerektiğinde ceza veren ebeveynin devri başlıyor! Bunun en büyük nedeni, sınırsız özgürlük tanınan çocukların mutsuz olması.

Son 10-15 yıldır ailedeki hakimiyeti ellerinde bulunduran çocuklar artık dizginleri gerçek sahibine vermeye başladı. Hayatlarını çocuklarının isteklerine göre yönlendiren anne ve babaların yerini 'disiplinli' anne ve babalar alıyor. 'Modern' olarak nitelenen ebeveyn, çocuklarını şımartmamayı öğreniyor.

NE DERSEM O OLUR
Anne babalar, yıllardır ağızlarından çıkacak tek bir kelime için çocuklarının gözlerinin içine baktı; hangi peyniri yemek istediğini, sandaletlerini mi, spor ayakkabılarını mı giyeceğini sordu. "Soğuk olmasına rağmen montunu giymek istemiyor musun, önemli değil, biz de arabayı önceden ısıtırız" dedi. Sonuç olarak da şımarık, dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanan, bencil çocuklar yetiştirdiler. Artık bu ebeveynin yerini "Ben ne dersem o olacak" diyen 21. yüzyıl anne ve babası alıyor. Amerika ve Avrupa'da çocuk yetiştirme üzerine çıkan kitaplar, anne ve babaları çocuklarının suyuna gitmemeleri için uyarıyor. Çok fazla üstüne titremenin, şımartmanın çocukları megolamanlaştıracağı vurgulanıyor. Hatta işi anne babaya emirler yağdırmaya kadar götüreceklerine dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre bu yetiştiriliş tarzı, çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini, büyüyüp gerçek dünyayla karşı karşıya kaldıkları zaman da gösteriyor. Birer yetişkin haline geldiklerinde "özel" olmadıklarını ve herkesle aynı şartlar altında yaşamak zorunda kaldıklarını gören dünün şımarık çocukları, iş ve ikili ilişkilerde birçok şeyle savaşmak zorunda kalıyor. Zamanı geri çevirmek ise artık imkansız...

AİLE İSİMLERİNİ SEÇİN
Florida'nın önde gelen psikologlarından Dr. Perry Buffington, 1990 kuşağı çocuklarıyla arkadaş olmayı seçen anne babaların devrinin bittiğini savunuyor: "Daha birkaç yıl öncesine kadar, çocuklarının her istediğini yerine getirerek onların bağlılığını kazanmaya çalışan anne babaların aslında onlara büyük zarar verdiğini savunan bir avuç insandık. Ama gün geçtikçe bu gerçeği fark edenlerin sayısı hızla artıyor." Buffington'a göre evin generali anne babalar olmalı; "Etkin olmak isteyen anne babalar, lider konumda olduklarını çocuklarına göstermeli ve onlara sorumluluklarını sürekli hissettirmeliler." Buffington "Anne Babalar İçin Basit Psikolojik Hileler" adlı kitabında ebeveynlere tavsiyelerde bulunuyor: "En sevdiğim hilelerden biri doğumda başlıyor. Mesela çocuğunuza verdiğiniz isim konusunda dikkatli olun ve moda isimlerden uzak durun. Örneğin ailenizde saygı duyduğunuz insanların isimlerini seçin. Böylelikle o kişide hayranlık duyduğunuz değerleri çocuklarınıza da kolaylıkla aşılayabilirsiniz." Uzmanlara göre çocukların disiplini erken yaşlarda öğrenmeleri gerekiyor. Böylelikle büyüdükçe anne babaları kendilerine sınırlar koymaya başladığında buna uyum göstermekte zorlanmazlar. Ayrıca yine uzmanlar gerektiği zamanlarda çocuklara bağırmak gerektiğine de dikkat çekiyor.

KÜÇÜK CEZALAR VERİN
Verilecek küçük cezalar da çocukların sorumluluk sahibi olarak yetişmelerinde önemli rol oynuyor. Yanlış bir şey yaptıklarında bir hafta boyunca çizgi film izlemelerini yasaklamak, tüm hafta sonu evden çıkmalarına izin vermemek, yatağa erken bir saatte göndermek, rüzgarlı havada kısa bir süre de olsa kapının önüne koymak, verilebilecek cezalardan sadece birkaçı. Dr. Perry Buffington örneğin sabah bir türlü uyanamayan, dolayısıyla okula hazırlanmak için vakti kalmayan çocukların okula pijamayla gönderilmesinde bir sakınca olmadığını söylüyor: "Böylelikle çocuklar hareketlerinin ve seçimlerinin bir sonucu olduğunu görür." Yine Buffington'a göre anne ve babanın elindeki en güçlü silah, "bakış"... Özellikle topluluk içinde ebeveynin çocuğunu gözleriyle disiplin altında tutması ve sorumluluklarını hatırlatması tavsiye ediliyor. Çocukların topluluk içinde utandırılmaması gerektiği de önemli: "Eğer çocuklarınıza başka insanların önünde bağırırsanız iplerin elinizden kaçmasını ve onları kaybetmeyi de göze almanız gerekir. Çünkü böyle durumlar tekrarlandıkça otoriteyi hiçe saymaya başlar." Tabii Buffington çocukları disiplin içinde yetiştirmenin onlara sevgi göst ermemek anlamına gelmediğine de dikkat çekiyor. Anne babalara çocuklarının güzel davranışlarını onayladıklarını göstermekten kaçınmamaları gerektiğini hatırlatıyor.

Eylem Bilgiç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Görevli gitarıma bakınca her şeyin bittiğini anladım
 Yemek yiyin fitness kuponu kazanın
 Çocuklar ve gençler kaçırmasın
 Big Star'a Türk desteği
 Travesti genelevi
 Dışarı Çıkmadan Önce
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Onlar geleceği tasarlıyor
 40 yaşından sonra hayallerini gerçekleştirdi
 Kaldırım serçesine caz ritimleri
 Ünlülerin gizli aşkları
 7789 kişi 'ölüme son' dedi
 Barınağa terk edildi
 'Şiirsel ve ateşli'
 En iyi fotoğraf Reuters'in
 Fatma Nine'den türküler
 Karısı para kazanıyor o ev işlerini yapıyor
 Tasarıma büyük ödül
 Osmanlı arşivinde Kapalıçarşı sergisi
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
'Biz Türküz' desinler yeter
Hepimizin ağzında aynı...
Film değil sanki tadım kursu
En İyi Uyarlama Senaryo Oscar'ını kazanan "Sideways" filmi, kırmızı şarabı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.