kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kanayan dişeti kalp hastalığını davet ediyor
Düzenli kontrol şart!
Dişeti hastalığı diyabete neden oluyor

Kanayan dişeti kalp hastalığını davet ediyor

Dişlerini iyi temizlemeyenleri diş taşlarının ardından dişeti hastalıkları bekliyor. Ağız kokusu, kanama, dişetlerinde çekilme gibi sorunların yanı sıra, dişeti hastalıkları çene kemiğini bile eritebiliyor. Bunun sonucundaki tek kayıp ise sadece diş değil; kişi diyabet hastası olabiliyor, kalp ve akciğer sorunları yaşayabiliyor

editepe Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Yılmaz, dişeti hastalıkları ve tedavi yöntemleriyle ilgili soruları yanıtladı...

Sağlıklı dişeti nasıl görünür?
Sağlıklı dişeti açık pembe renkli, mat, yüzeyi portakal kabuğu görünümünde, sert kıvamlı ve kanamayan özelliktedir.

Dişeti hastalıkları neden olur?
Dişeti hastalıklarının birinci nedeni, düzenli ve etkili fırçalama yapılmaması sonucunda dişlerin bütün yüzeylerinde, diş-dişeti birleşiminde ve diş aralarında biriken, içinde pek çok mikrop barındıran ve 'mikrobiyal dental plak' adı verilen birikintilerdir. Bu plak temizlenmezse, mikropların ürettiği zararlı maddeler diş çürüklerine ve dişeti hastalıklarına neden olur.

Mikrobiyal dental plak olduğu nasıl anlaşılır?
Mikrobiyal dental plak diş ile aynı renkte olduğu için gözle tespit edilmesi güçtür. Plağın yapısı yumuşaktır, diş fırçası ve diş ipi kullanımı ile diş yüzeyinden kolayca uzaklaşır. Bu plak temizlenmezse sertleşir ve diş taşı oluşur. Diş taşı plağın hızlı birikmesine yol açar. Böylece iltihap hızlı ilerler.

Dişeti hastalıkları neler?
Dişeti hastalıkları, basit bir dişeti iltihabından (gingivitis) çene kemiklerinin eridiği, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara (periodontitis) kadar geniş bir alan kapsar. Hastalıklarla birlikte dişetleri şişer, kızarır, kanar, çekilir; diş boyları uzar; ağız kokusu meydana gelir; dişler yer değiştirir, araları açılır ve diş sonunda kaybedilir. Dişeti hastalığının en önemli belirtilerinden biri olan dişeti kanaması, diş fırçalarken, sert gıdalar yerken, bazen de kendiliğinden meydana gelir.

Dişeti hastalıkları nasıl teşhis edilir?
Bu hastalıklar genellikle kronik seyreden hastalıklardır. Hastalık var olmasına rağmen, bir süre hiç fark edilmeyebilir. Dişetleri kanıyorsa ve büyümüşse, diş taşları var ise, kimi zaman dişetleri çekilmiş ve dişler uzamışsa, bazı dişler yer değiştirmiş ve araları açılmışsa, dişler sallanıyorsa, ağızda kötü bir tat ve kötü bir koku varsa, mutlaka bir dişeti hastalıkları uzmanına gidilmelidir.

Dişeti hastalığının başka nedenleri var mı?
Bilindiği gibi, en önemli etken mikrobiyal dental plaktır. Ancak sistemik, çevresel ve kalıtsal bazı faktörler de hastalığın gelişimi için risk faktörüdür.

İlaç kullanımı dişeti hastalığı yapar mı?
Çeşitli sistemik hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılan ilaçlar, dişetlerinde büyüme ile sonuçlanabilir. Epilepsi tedavisinde, organdoku nakli sonrasında, kalp hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar diş etlerine zarar verebilir

Sigara kullanımı dişeti hastalığı için risk faktörü sayılabilir mi?
Sigaranın periodontal hastalıklardaki kemik kaybının artışında bir risk faktörü olduğu ve periodontal tedavilere karşı doku cevabını azalttığı biliniyor. Sigara içme seviyesi ile tedavi cevabı arasındaki ilişkiyi değerlendiren çalışmalarda, günde 10 adetten fazla sigara içen hastalarda tedavideki başarı oranının düştüğü bildirilmiştir.

Dişeti hastalıkları kalıtsal mı?
Genetik faktörler hastalığı etkileyebilir. Birinci neden olmamakla birlikte, bazı kişilerin diğerlerine oranla bu hastalıklara karşı daha yatkın oldukları bilinmektedir.

Bu hastalıkların tedavisi var mı?
Evet. Periodontal tedavi, dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokulara ait hastalıkların iyileştirilmesini, bu hastalıkların meydana getirdiği yıkımların düzeltilmesini amaçlar. Bu nedenle, tedavinin ilk aşaması hastalığın esas etkeni olan dental plağın hasta tarafından fırça/diş ipi/arayüz fırçası kullanılarak temizlenmesi ve üzerindeki birikintilerin diş hekimi tarafından özel aletlerle uzaklaştırılmasıdır. 'Başlangıç tedavisi' olarak isimlendirilen bu aşama periodontal işlemlerin temelidir. Basit dişeti iltihaplarında tek başına bir tedavi yöntemi olabildiği gibi, ileri durumlarda periodontal operasyona hazırlık amacıyla kullanılır. İltihaplı dişetini, büyümüş dişetini, çekilmiş dişetini, diş-dişeti arasında çene kemiklerinin erimesine bağlı olarak meydana gelmiş boşlukları (cep) ve kemik erimesini tedavi etmek amacıyla genellikle lokal anestezi altında yapılan cerrahi işlemlere 'periodontal operasyon' denir. Bu operasyonlarda, yeni kemik oluşumu hedeflendiğinde, yardımcı biomateryaller (kemik tozu, membran vs) kullanılır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kanayan Dişeti Kalp Hastalığını Davet Ediyor
 Diş Ojesi Çürükten Korunmayı Sağlıyor
 Erkeğe Hindi Eti Kadına Çikolata!
 Yemek Yedirme Savaşına Girmeyin
 Folik Asit Ye,depresyona Girme
 Ayaküstü Yemek Şeker Riskini Artırıyor
 Elmayı 80 Yaşında Bile Isırarak Yiyebilirsiniz
 Kök Hücreden Diş Yapılacak
 Proteze Alıştıkça Şikâyetler Azalır
 Menopoz Döneminde Cildimizi Nasıl Korumalıyız?
 İş Görüşmesinden Önce Bir Saatte Estetik Dişe Kavuşuluyor
 Çikolata, Ketçap Ve Cips Dişi 15 Dakika İçinde Çürütebiliyor
 Paralı Seks 3 Kat Riskli
 Sert Yatak, Astıma İyi
Onun içine işleyin
Onun içine işleyin
Beyler, hoşlandığınız kadında derin izler bırakmak istiyorsanız bu...
İddialar bizi şoka uğrattı
İddialar bizi şoka uğrattı
Diyetisyen Taylan Kümeli ile eşi Yalçın Kümeli'nin evliliklerini,...
G.Saray&Fener nişanı 12 Mart'ta!
G.Saray&Fener nişanı 12 Mart'ta!
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın fanatik Fenerbahçeli kızı...
Korkusuz sosyetikler!
Korkusuz sosyetikler!
Daha açılmadan adından söz ettiren 360İstanbul, kapılarını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.