kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Maymunların iktidar savaşı
Maymunların iktidar savaşı
Java maymunları

Darıca'nın yeni 'ağası'

Darıca Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nde isyan çıkaran Java maymunları, 10 yıllık liderlerini öldürüp yerine genç maymun Tagun'u getirdiler!


Maymunların iktidar savaşı

Maymunlar arasında da insanlar gibi iktidar savaşları olduğunu biliyor muydunuz? Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nde isyan çıkaran Java maymunları, 10 yıllık liderlerini öldürüp yerine genç bir lider getirdiler.

İnsana en yakın hayvan türü olan maymunlar, fiziksel özellikleri kadar davranışları ve yaşayış biçimleriyle de bizi aratmıyor. Onlar da insanlarda olduğu gibi liderlerini seçerek yaşıyorlar. Kendi doğal ortamlarında veya hayvanat bahçelerinde olsun grup halinde yaşayan maymun topluluklarında, genç ve kuvvetli olanlar arasında bu liderlik için mutlaka bir mücadele yaşanıyor. Çünkü lider seçilenin o topluluk içerisinde her şeyde öncelik hakkı onun oluyor, onun istedikleri yapılıyor, sözünden dışarı çıkılmıyor ve grubunu istediği gibi yönetiyor. Bütün bunları belgesel kanallarını yakından takip edenler az çok bilir. Ancak bu iktidar savaşlarının en canlı kanıtlarından biri geçtiğimiz haftalarda Darıca'daki Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nde yaşandı. Mekanın en çok rağbet gören türlerinden Java maymunlarının 10 yıldır liderliğini yapan İdilis'in saltanatına genç rakipleri tarafından son verildi. Boğaziçi Hayvanat Bahçesi Halkla İlişkiler Müdürü Aydan Tekin, devrik lider İdilis'in de ilk geldiğinde bu mücadeleyi verdiğini söylüyor: "10 yıl önce İsviçre'nin Basel Hayvanat bahçesinden grup halinde getirilen Java maymunları, parkımızdaki yeni alanlarına alışma döneminde yeni liderlerini seçebilmek içinde gruplara bölünmüşler ve bu mücadeleleri vermişlerdi. Grubun içerisinden biri dişi olmak üzere 3 lider adayı ortaya çıkmıştı. Kuvvetli erkek liderlerden birisi olan İdilis, bu dişiyi kendine aşık etmiş, hatta hamile bırakmış ve böylece onun pasifize etmişti. Geriye kalan erkek rakibini uzun süren mücadelelerle alt eden İdilis grubun lideri olmuştu ve bu liderlik bugünlere kadar 10 yıl devam etti."

GERÇEK BİR İÇ SAVAŞ
Ancak yıllar geçtikçe İdilis'in yaşlanırken, arkadan gelen genç maymunların güçlenmesi nedeniyle isyan çanları çalmaya başlamış. Aydan Tekin genç maymunlardaki hareketlenmenin ve gruplaşmaların dikkatlerini çektiğini belirtiyor: "Nitekim hayvanat bahçesinde kimsenin olmadığı karanlık saatleri tercih eden gruplar bir gece gerçek bir iç savaşın yaşanmasına sebep oldular. Sabah geldiğimizde eski lider İdilis, maalesef parçalanarak öldürülmüş yerine daha genç ve kuvvetli olan Tagun lider seçilmişti. Ciddi bir mücadelenin yaşandığının göstergesi olan sağı solu yaralanmış özellikle erkek maymunlar, kollarını tutarak dolaşanlar ve dışlanan eski lider yandaşları savaştan kalanlardı. Yeni lider Tagun ise şimdilerde kafesleri sallayarak adeta 'en güçlü benim' dercesine ortalarda dolanıp duruyor." Boğaziçi Hayvanat Bançesi'nde yaşayan Java maymunlarının yeni lideri Tagun'un diktatörlüğü bakalım ne kadar devam edecek? Ancak en azından kendisine güçlü bir rakip gele kadar her şeye hakim olacağı şüphesiz. Dişilerin en güzelini o alacak, en güzel en taze yemekleri o yiyecek, en rahat yerde o uyuyacak. Grubun diğer üyelerinin rahatı için adaletli bir lider olması dileğiyle...

Neslihan Tunç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 İpler yeniden anne babanın elinde
 Onlar geleceği tasarlıyor
 40 yaşından sonra hayallerini gerçekleştirdi
 Kaldırım serçesine caz ritimleri
 Ünlülerin gizli aşkları
 7789 kişi 'ölüme son' dedi
 Barınağa terk edildi
 'Şiirsel ve ateşli'
 En iyi fotoğraf Reuters'in
 Fatma Nine'den türküler
 Karısı para kazanıyor o ev işlerini yapıyor
 Tasarıma büyük ödül
 Osmanlı arşivinde Kapalıçarşı sergisi
 Entrika ve tehlikenin romanı
 Kızım doğunca insan olabildim
 'Mırmır'daki mucize
 Leyla'nın macerası
 Lady kayıp
 Yeni sezonun gözdeleri
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Başkalarının cinayetini işliyor
Yalçın Küçük'ün uzayan...
FİLİZ AKIN
Büyücü
14 Şubat Sevgililer Günü'nde size daha önce...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Sana anne diyebilir miyim?
'Sen adam suratlı mısın?'...
SUNAY AKIN
Akdeniz kadar güzel bir şair!
Yaşamı hüzünle son bulan...
Beyaz şarap unutuldu mu?
Son birkaç yıldır şarapseverler beyaz şaraba burun kıvırıp kırmızıyı tercih...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.