kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Paralı seks 3 kat riskli

Özellikle 30 yaş ve altındaki kişilerin korunmasız cinsel ilişki yaşamaya daha eğilimli olduğunu açıklayan uzmanlar, tek gecelik ilişkilerin hastalıklar açısından riskine dikkat çekiyor. Emniyetli seks açısından tek eşlilik öneriliyor

International Hospital İstanbul, Dermatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Baransü, güvenli sekse dair sorularımızı yanıtladı...

* Cinsel hastalıklardan korunmak için en ideal yöntem nedir? Bu konuda neredeyse tek koruyucu prezervatiftir. Onun da koruyucu etkisi bir yere kadardır. Belki de sadece akıntılar konusunda yüksek oranda etkilidir. Ancak günümüz seks anlayış ve uygulamasında onun bile pek fazla etkinliği yoktur. Prezervatif sadece cinsel organların devrede olduğu çok basit bir sekste, sadece penis ve vajinayı direkt temastan korur. Geri kalan bölgeler bulaşıcılığa açıktır. Tüm vücudu prezervatif ile örtemeyiz. Çok yaygın bir ilişki çeşidi olan oral seksin prezervatif ile yapılması pek olası değildir. Birçok hastalık öpüşme yoluyla da geçer.

* Emniyetli seks için ne yapmalı? Gerçek anlamda emniyetli seks yoktur. Ancak, risk oranının azaltıldığı seks vardır. Bunun için de bazı kurallara dikkat edilmesi gerekir. Önemli olan, riskli davranış şekillerinden uzak kalmaya çalışmaktır.

* Riskli davranış şekilleri nelerdir? Birçok insana sempatik görünmese de, tek eşlilik koruyucudur. Cinsel ilişki ile bulaşabilen hastalıklarda, uzmanların bir düşünce şekli var: İstatistiksel olarak, bir hasta var ise, bunun üç ile çarpımı gerekir. (1.kişi hastadır; 2. kişi onun hastalığı aldığı kişidir; 3. kişi ise hastalığın verildiği kişidir). Tek eşlilikte bu risk büyük ölçüde ortadan kalkar.

TEK EŞLİ OLMAK KORUR

* İlişki tipi etkili mi?
Bundan homoseksüel ilişki kastediliyor ise, hayır. İster heteroseksüel (kadın, erkek ilişkisi), isterse de homoseksüel ilişkide, tek eşli olmak riski çok azaltır. Bir ilişkinin ömür boyu sürmemesi halinde bile, her değişik ilişkide ise tek eşlilik riskleri azaltır. Herhangi bir cinsel partnerin ikinci veya daha çok partneri olması riskleri katlayarak artırır. Bu durumda paralı ilişkilerin de ne kadar yoğun risk taşıdığı çok açık olarak bellidir.

* Tek gecelik ilişkiler bu durumda nasıl bir risk oluşturuyor? Kontrolsüz ilişki başlığı altında toplanabilecek bir ilişkiler çeşitliliği olarak bunu ele almak mümkündür. Riski yok etmemekle birlikte, tanışık olduğu ve bilinen kişilerle ilişki tamamen tesadüfi ilişkiden daha az risklidir. Örneğin bir barda iken tanışılan kişi ile ilişki yüksek risk taşır, çünkü o kişinin diğer ilişkileri hakkında bir bilgi yoktur.

* Tüm risk faktörleri bu kadar mı? İstatistiksel olarak her farklı ilişki ve her kontrolsüz ilişki yeni riskler yaratır. Bunun en iyi örneklerinden biri de grup sekstir. Bu arada alkol var ise risk artar; uyuşturucu, özellikle de aynı enjektör ile kullanılmakta ise riskleri çok fazladır.

* Siz ne öneriyorsunuz? Ne seks, ne de tek eşlilik dışı seks önlenebilir değildir. İnsanların seksüel dürtülerini yok etmelerini istemek bir bilim insanının görevi olamaz. Ancak, risk faktörlerinin halk tarafından bilinmesi ve olabildiğince az riskli cinsel yaşam sürdürülmesi öğütlenebilir.

* Bu öğütler ne derece uygulanabilir? Bu öğütlerin esas ulaşması ve benimsenmesi gereken kuşak, cinsel dürtülerin çok yoğun ve bir derece kontrolsüz olabildiği kuşaktır. Bu, 30 yaşın altıdır. Ancak maalesef en korkusuz ve en vurdumduymaz olan, doğanın dürtülerine direnci en zayıf olan da yine bu kuşaktır. Bu nedenle de tüm propaganda ve korkutma gayretleri, daha çok 30 yaş ve üzerine yarar sağlamaktadır.

* Erkekler üşüterek cinsel hastalığa yakalanabilirler mi? Erkeklerde akıntı bel üşütmekle olmaz, kadınlarda ise 'normal akıntı' diye tabir edilen akıntıların aslı yoktur. Bunların hepsi hastalıktır ve çoğu CIBH (Cinsel ilişki ile bulaşabilen hastalık) grubuna girer. -BİTTİ-
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 İş Görüşmesinden Önce Bir Saatte Estetik Dişe Kavuşuluyor
 Çikolata, Ketçap Ve Cips Dişi 15 Dakika İçinde Çürütebiliyor
 Paralı Seks 3 Kat Riskli
 Sert Yatak, Astıma İyi
 Cinsel Hayatta Mutluluk 70 Yaşında Bile Mümkün!
 Domates Suyu Kanserden Koruyor
 Çocuğunuzun Cinsellikle İlgili Sorularını Doğru Yanıtlayın
 Öpüşmeyi Merak Edebilir
 Anne Adaylarının Yarısı Gebeliğin Son Üç Ayında Seksten...
 Selülitle Savaşma Zamanı
 Güzel Ve Diri Kalmak Sağlık Ve Dengeye Bağlıdır
 Bakire Anneler Üç Seansta Tedavi Ediliyor
 Türkiye'de Çok Meryem Var
 Abd'de Estetik Çılgınlığı
Akpınar'ın rol arkadaşı Aysun Kayacı
Akpınar'ın rol arkadaşı Aysun Kayacı
İlk kez bir sit-com dizi için kamera karşısına geçmeye hazırlanan...
İyi ki baklava açtım bir lokma bile tadamadım
İyi ki baklava açtım bir lokma bile tadamadım
Hafta sonu 'Altın Oklava' yarışmasında baklava açtım. İstanbul'un...
Koç'un vefası
Koç'un vefası
1955 yılında Dinamo Moskova-Fenerbahçe maçında tesadüfen...
Müthiş ikili
Müthiş ikili
Hyundai Assan MotorSports, 2005 yılının flaş transferini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.