kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Yazarın ölümü

İki hafta önce 89 yaşında ölen yazar Arthur Miller ismiyle ilk tanışıklık İzmir Elhamra sinemasında Kent oyuncularının sergilediği Bedel piyesiyle olmuştu. Hem bir ekonomik çöküşün, hem de iki kardeş arasındaki kırılgan ilişkilerin öyküsünü anlatan oyundan hafızaya nakşolunan sahne ise sonundaydı. Satın aldığı gramofonu kuran görmüş geçirmiş antikacı Salamon rolünde eşsiz Müşfik Kenter oturmuş, bastonuna yaslanarak yaşlı vücudunu sarsan kahkahalarla gülerken ışıklar yavaşça sönmüştü.
Gene İzmir'de, bu kez Konak sinemasında, o gece alkol komasına girmediği için sahneye çıkabilmiş Yıldırım Önal'ın insanı derinden etkileyen sesi ve oyunuyla, Miller'ın belki de en iyi tanınan oyunu Satıcının Ölümü'nde Willie Loman'ın tükenişini izlemiştik. Çin dahil dünyanın dört bucağında sergilenen bu oyun Miller'ın tüm eserlerine damgasını vuran temaların en özlü işlendiği piyesti.
Loman'ı sonunda intihara iten, bir yandan yaşlılığında kendisini işten atan patronuna "portakalı yedikten sonra posasını atamazsınız" diye dile getirdiği isyanıydı. Loman, "bir gülümseyiş ve parlak boyalı ayakkabıyla" peşinde koştuğu erişilemez zenginlik hayali nedeniyle ihmal ettiği oğlu ile de yabancılaşmıştı. Bunların yarattığı eziklik taşınamaz hale geldiğinde çaresi intihardı.
Zengin babası 1929 krizinde iflas eden, kapitalizmin o büyük krizi sırasında yaşanan çöküntüyle dünya görüşü şekillenen Miller tüm yaşamını bir sosyalist olarak geçirdi. Amerikan kapitalizminin sert bir eleştirisini de içeren 1949'da yazdığı Satıcının Ölümü'nde olduğu gibi belli başlı eserlerinin çoğunda ilgi odağı, çalışanların manevi koşullarıydı. Eserleri sıradan insanın trajedisini hem siyasi, hem de bireysel düzeyde işlerken, trajediyi yalnız kralların ve soyluların değil bu insanların hayatının da bir parçası olarak sundu. Karısının Loman hakkında söylediği gibi bu küçük insanlara "ilgi gösterilmesi gerekiyordu". Yani sıradan insanın trajik ve kahramanca isyanı, saygı görmemesi karşısındaki başkaldırısıydı.

Bir ustaya şükran...
Satıcının Ölümü bir büyük aile trajedisi idiyse, Miller'ın 1953'te yazdığı Cadı Kazanı büyük Amerikan siyasi trajedisi sayılır. Türkiye'de oynatılırken Atatürk Kültür Merkezi'nin yandığı ya da yakıldığı bu piyesi o dönemde yazmak yürek de gerektiriyordu. Anti-komünizmin histeri boyutlarında yaşandığı 1950'lerin başında Miller, 17. yüzyılda yaşanan ve pek çok kadının yakılmasıyla sonuçlanan cadı avına döndü. O dönemdeki histerinin hikayesini oyunlaştırarak ve sıradan insanların o girdaba nasıl kapıldıklarını anlatarak McCarthy baskıcılığı karşısında kendi duruşunu netleştiriyordu. Bugün ABD'de veya başka yerlerde yaşananlar çerçevesinde oyunun evrensel anlamını koruduğuna şüphe yok.
"Kendisini başkalarına benzetecek kaçınılmaz yarayı davet eden" bir mükemmellik örneği ve "hayatta tanıdığım en kederli kız" diye tanımladığı Marilyn Monroe ile kötü biten ve içinde dinmeyen bir öfke bırakan bir evlilik yaptı. Monroe ile evlendiği yıl Kongre'nin Amerika Karşıtı Eylemler Komisyonu'nun sorgulamasında tanıdığı komünistlerin/solcuların ismini vermeyi reddetti. Bir zamanlar içtiği su ayrı gitmeyen, oyunlarının yönetmeni Monroe'yu elinden aldığı Elia Kazan ile de yolları o dönemde ayrıldı.
Kendisiyle yapılan son mülakatta tümüyle unutulacağına inandığını söyleyen Miller gene de "hissettiklerini yazan adam olarak hatırlanmak isterim" demişti. Miller'i ebediyete yolcu ederken hafızama nakşettikleri karakterler nedeniyle sıra dışı bir yeteneği alkolle tüketen Yıldırım Önal'ı da rahmetle anmak, Türkiye'de gerçek değerini ne ölçüde idrak ettiğimiz kuşkulu Müşfik Kenter'e de şükran ve saygılarımı sunmak isterim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yol ayrımı   / 24-02-2005
 Bush'un dünyası ve WSJ   / 20-02-2005
 Kürt başkanlı Irak, Türkiye'ye uyar mı?   / 17-02-2005
 Siyaset boşluk affetmez   / 13-02-2005
 Kerkük ve bölgesel güç   / 10-02-2005
 Yeni başlangıç   / 27-01-2005
 Sözün değeri   / 23-01-2005
 İkinci Dönem   / 20-01-2005
 Çöküş   / 16-01-2005
 Öfkenin ateşi fırsatı kül etmemeli!   / 14-01-2005
SOLİ ÖZEL
Yazarın ölümü
İki hafta önce 89 yaşında ölen yazar...
Aslan Tepetaklak: 2-1
Aslan Tepetaklak: 2-1
G.Saray için kabus gibi 2 gün. Önce Aslantepe ihalesi ertelendi.
Hagi Havlu Attı
Hagi Havlu Attı
"Ne yapsak olmuyor. Birinci sıra hep meşgul. Artık başka sıralar için...
Erdoğan: Heyecan ve tecrübe eksikliğimiz var
Erdoğan: Heyecan ve tecrübe eksikliğimiz var
Sorunların heyecan ve tecrübe eksikliğinden kaynaklandığını söyleyen...
Hırsızdan bir talebim var ağaçlarıma iyi baksın
TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, uluslararası ödüle sahip...
Hoca 'yoldan' çıktı
Önceki gün ilahiyat profesörü Hayrani Altuntaş'la taksici Fuat Kumsel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu