kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emniyet teşkilatı üyelerini en çok tedirgin eden değişiklik, polisin üst araması yapamayacak olması.
Sokakta kan akacak polis bakacak
Profesyoneller ne diyor?
'Kapkaççıya karşı çaresiz kalacağız'
Beyoğlu'nda son gövde gösterisi

Sokakta kan akacak polis bakacak

1 Nisan'da uygulanmaya başlanacak olan Türk Ceza Kanunu, Ceza İnfaz Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu, polise göre tüm sokakları yangın yerine döndürecek.

Polis teşkilatı 1 Nisan'da uygulanmaya başlanacak olan Türk Ceza Kanunu'nu, Ceza İnfaz Kanunu'nu ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun suçluları cesaretlendireceğini ve başta kapkaçla hırsızlık olmak üzere suç oranın hızla artacağını öne sürüyor. Denizli Emniyet Müdür Yardımcı "Bu yasalar bize bol gelir" derken, bir emniyet amiri polisin artı bir çaba göstermeden yeni yasaların elverdiği ölçüde görev yapacağını, artacak suç oranları için de kimsenin polisi suçlayamayacağını söylüyor. Polisi böylesine geren maddeler ise özellikle Ceza Muhakemesi Kanunu'nda bulunuyor. Bu yenilikler birkaç maddede toplanırsa şöyle:

İŞTE KIZDIRAN YENİLİKLER

"HAYDİ KARAKOLA YOK"
- Yeni yasayla "bin arabaya karakola gidiyoruz" dönemi bitecek. Öncelikle polis, suçüstü dışında kimseyi arayamayacak ve gözaltına alamayacak. Yani artık sokakta yürürken şüpheli olduğunuz gerekçesiyle duvara dayanıp aranmayacaksınız. Örneğin polis, bir kişide silah olduğundan şüphelense ya da canlı bomba olduğu şüphesi oluşsa dahi o kişiyi arayamayacak ya da gözaltına alamayacak. Bu durumda mutlaka mahkeme kararı ya da savcı izni gerekecek.

EVDE ANİ ARAMA YOK - Artık kimse evine geldiğinde çamaşırları yerlere dökülmüş, kitapları saçılmış, her şeyi alt üst edilmiş halde bulmayacak. Daha önce amirinin emri ile arama yapabilen polis artık ev, işyeri ya da otomobil arayabilmek için mahkeme kararı ya da savcıdan izin alacak. İzinle yapılan aramalarda şüphelinin avukatı da hazır bulunabilecek. Eğer arama sırasında eşyalar zarar görürse bunun karşılığında tazminat isteme hakkı doğacak.

GECE BASKINI YOK - Artık kimse gece yarısı polisin kırdığı kapının çıkardığı gürültüyle ya da "kapıyı aç polis" sesiyle uyanmayacak. Polis hiçbir şekilde evinizde ve işyerinizde "gece" arama yapamayacak. Arama için elinde izin olsa dahi sabahı bekleyecek. Bu kural sadecesuçüstü ya da gözaltındayken kaçan bir kişinin tekrar yakalanması durumlarında uygulanmayacak.

AMERİKAN FİLMİ GİBİ
ÖNCE HAKLAR OKUNACAK - Polis, öncelikle yakaladığı kişiye haklarını derhal bildirecek. Ardından da vakit geçirmeden şüphelinin istediği bir yakınına ve avukatına gözaltına alındığını bildirecek. Yeni düzenlemeyle insanlar artık sorgusuz sualsiz gözaltına alınıp, günlerce sorgulanamayacak ya da ortadan kaybolmayacak.

GÖZALTI 24 SAAT - Gözaltı süresi ise yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyecek. Polis gözaltına aldığı bir şüpheliyi en geç 24 saat içinde savcının karşısına çıkarmak zorunda kalacak. Gözaltı süresi, sadece toplu olarak işlenen suçlarda delillerin toplanmasındaki güçlük ya da şüphelilerin fazla olması gibi nedenlerle cumhuriyet savcısının her defasında bir günü geçmemek şartı ile yazılı olarak 3 güne kadar uzatabilecek. Gözaltı süresi uzatıldığında ise bu durum derhal şüpheli ve bir yakınına bildirilecek. Gözaltı devletin güvenliğine karşı işlenen suçlarda 48 saat, olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde ise 4 gün olabilecek.

TELEFON DİNLEME YOK - Yeni yasayla artık telefonlardan 'anlamsız sesler' gelmeyecek ve sebepsiz kesilmeler yaşanmayacak. Çünkü polis artık istediği gibi telefon dinleyemeyecek. Telefon dinlemesi sadece mahkeme kararıyla yapılabilecek. Süresi de 3 ayı geçmeyecek. Bu süre yine mahkeme kararıyla 1 defaya mahsus olarak uzatılabilecek. Şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kanaatine varılırsa dinlemeye savcı tarafından son verilecek ve kayıtlar 10 gün içersinde yine savcının denetiminde yok edilecek. Tesadüfen elde edilen deliller de hemen savcıya bildirilecek.

YER GÖSTERME HAKİMDEN - Yeni düzenlemeyle artık polis yakaladığı zanlıyı olay yerine götürerek, olayı anlattıramayacak. Zanlının yer gösterme işlemi artık hakim tarafından yapılacak. Gecikmede sakınca bulunması halinde ise yer göstermeyi cumhuriyet savcısı yapacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İncirlik'te bomba var mı?
 Hırsızdan bir talebim var ağaçlarıma iyi baksın
 Hoca 'yoldan' çıktı
 Gölü diriltmek için çay bahçesi
 Şair Kısakürek'in oğluna son veda
 Coşkun Kırca'ya asker saygısı
 Sanıktan tanıklık için izin istedi
 Daha çok çalışmamız lazım
 Haksız tutuklamaya faiz
 Irak'ta bir Türk şoför daha öldü
 Pepe, şehit pilotun ailesini ziyaret etti
 Emeğin Partisi'ne silahlı saldırı
 AB büyükelçilerinin Çıldır Gölü sefası
ERDAL ŞAFAK
Bir istifa öyküsü
AB'nin bir yazılı kriterleri...
UMUR TALU
İki güç modeli
Şu ya da bu liderin "Türk dostu" ya...
İsrail'e göre saldırıdan Suriye sorumlu
Tel Aviv’de düzenlenen intihar eylemi, çatışma fitilini yeniden...
Nükleer tesisleri tünele saklıyoruz
İran'ın baş nükleer müzakerecisi, olası ABD saldırısı ihtimali...
Aslan Tepetaklak: 2-1
Aslan Tepetaklak: 2-1
G.Saray için kabus gibi 2 gün. Önce Aslantepe ihalesi ertelendi.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu