kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kenan Onuk @ SABAH
 

Vengerov'un muhteşem konseri

Geçen yılın ülkemiz açısından en önemli müzik olaylarından biri, ünlü keman virtüözü Maxim Vengerov'un 22 ve 23 Aralık günlerinde İstanbul'da verdiği iki konserdi. Beethoven'ın Keman Konçertosu'nu herkesten farklı, tüm enerjisini ortaya koyarak çaldı. Vengerov'un bu konserini yurtdışından gelen birçok müziksever de izledi. 1723'te Stradivari'nin Cremona'da yaptığı ve ünlü besteci- kemancı Kreutzer'in kullandığı kemanla çalan Vengerov'un konserinin önemi müzik yaşamı boyunca sürekli çaldığı keman konçertolarının CD kayıtlarını da yaparak, zaten daha şimdiden mükemmelliğe ulaşmış olması. Klasik müzik edebiyatı artık ona yeni heyecanlar vermeyince müziğin farklı türlerine de el atmak istedi.
"29 yaşındayım. Belki uzun yıllar sonra bu eserlere tekrar dönerim ama şimdi özellikle Piazzola'nın tangoları ve jazz klasiklerinin yeni düzenlemeleriyle müzik hayatımı çeşitlendirmek istiyorum" diyor. Vengerov uzun yıllardır müzik piyasasında. Çok çalışkan ve üretken bir sanatçı. Müzik kariyeri başarılarla dolu bir üstün yetenek. Çıplak gözle onu 2000 Sidney Olimpiyat Oyunları sırasında Opera Binası'nda verdiği özel konserde izleme fırsatını buldum. Çaykovski'nin keman konçertosunu seslendirdi. Konser bittikten sonra başlayan alkış fırtınası 40 dakikaya yakın sürdü. Sayısız bis çaldı. Son sahneye geldiğinde yorulduğunu belirterek seyircilere teşekkür etti.

YILIN GENÇ ARTİSTİ
Sayısız seminere katıldı. Konser davetlilerinin çoğunu kabul ederek dünyayı dolaştı.
Batı Sibirya'da Novosibirsk'de doğan sanatçı, ilk olarak 14 yaşında Amsterdam Concertgebouw'da verdiği olağanüstü konser ile uluslararası üne kavuştu. 1991 yılında New York Filarmoni Orkestrası ile çaldı. Zubin Mehta, Vengerov'u İsrail Filarmoni Orkestrası'nın 1991 yılında düzenlenen Amerika turnesine davet etti. Moskova Filarmoni Orkestrası'nın Amerika turnesine solist olarak katıldı. Maxim Vengerov, 1994 yılında Gramophone Dergisi tarafından yılın genç artisti seçildi. 1995 yılında ise Şostakoviç ve Prokofiev'in keman konçertolarının seslendirdiği CD'si, aynı dergi tarafından yılın CD'si seçildi. Aynı CD ile "En İyi Klasik Albüm ve En İyi Orkestra Eşlikli Solist" dalında iki Grammy ödülü daha aldı.
Hayatındaki en önemli aşamalardan bir diğeri de 1997'de 23 yaşındayken UNICEF tarafından Müzik Elçisi unvanı verilen dünyanın ilk klasik müzik sanatçısıdır. Sanatçı, Uganda'daki çocuk askerler, Harlem'de elverişsiz koşullarda yaşayan çocuklar, Tayland'daki uyuşturucu bağımlısı çocuklar ve Kosova'daki çocuklar için konserler verdi. Vengerov'un müzik ve kişisel hayatında çocuklar ve gençler büyük yer kapsıyor. Umut veren öğrencileriyle dünyanın değişik yerlerinde "master class'lar düzenliyor. Bu çalışmalar İngiliz "Channel Four" televizyonu tarafından belgesel olarak çekildi. "Kalpten Çalmak" isimli bu belgesel Cannes Televizyon Filmleri Festivali'nde gösterildi.
Bir yıllık ara öncesinde İstanbul'da Gürer Aykal yönetiminde seslendirdiği Beethoven'in Keman Konçertosu'nda, dinleyiciye çok iyi bildiği bir eseri öylesine enerjik ve heyecan verici bir stilde çaldı ki yüzyılın en büyük yorumcuları arasında özel bir yere sahip olduğunu bir kez daha gösterdi. Şimdi yeni projeler için kariyerine ara veriyor. Bu heyecan verici kemancıyı yeni projeleriyle bir yıl sonra izlemeye devam edeceğiz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Viyolonseli sever misiniz?   / 19-02-2005
 West Side Story İstanbul'da   / 12-02-2005
 Ünlü besteciler ve yorumcular   / 05-02-2005
 Mozart'ın 250. doğum yılı   / 29-01-2005
 İnanılmaz müzik öyküleri   / 22-01-2005
 Önemli sanatçılardan anekdotlar   / 15-01-2005
 Vengerov'un muhteşem konseri   / 08-01-2005
 Ünlü "Yeni Yıl Konseri"ni kaçırmayın   / 01-01-2005
 İstanbul ve Ankara'da iki önemli konser   / 18-12-2004
 Önemli müzik haberleri   / 11-12-2004
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Başkalarının cinayetini işliyor
Yalçın Küçük'ün uzayan...
FİLİZ AKIN
Büyücü
14 Şubat Sevgililer Günü'nde size daha önce...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Sana anne diyebilir miyim?
'Sen adam suratlı mısın?'...
SUNAY AKIN
Akdeniz kadar güzel bir şair!
Yaşamı hüzünle son bulan...
Beyaz şarap unutuldu mu?
Son birkaç yıldır şarapseverler beyaz şaraba burun kıvırıp kırmızıyı tercih...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.