kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir zamanlar Hollywod'da bir 'uçak ve etek delisi' vardı
Bir zamanlar Hollywod'da bir 'uçak ve etek delisi' vardı
HAFTANIN yıldız tablosu

Bu filmleri kaçırmayın

1- Eğreti gelin
Tipik bir Atıf Yılmaz ürünü olan film, edepli bir erotizm içeriyor. Oyuncular da çok başarılı.

2-Avıator'a tam not
Bu tam bir "sinemasever" filmi. Yönetmen Martin Scorsese örnek bir iş çıkarmış. Leonardo Di Caprio da Oscar'a çok yakın görünüyor.

3- Düşler ülkesi
Peter Pan'ın doğuş öyküsünü anlatan film, hoş, düşündürücü ve bazen büyüleyici.



Bir zamanlar Hollywod'da bir 'uçak ve etek delisi' vardı

Martin Scorsese bu son derece ilginç, inişli-çıkışlı ve dramatik yaşamı üç saatten kısa bir filme örnek bir biçimde sığdırmış. Kendisine "sinemasever" sıfatını yakıştıranlar bu filmi kaçırmamalı.

Biyografik filmler, aslında biraz özel zevklere sesleniyor. Nasıl yakında göreceğimiz "Ray"den gerçek anlamda zevk almak için soul ve blues müziği sevmek gerekiyorsa, "Göklerin Hakimi"nin tam tadına varmak için de sinemayı geçmişi ve efsaneleriyle sevmek gerekiyor. Haa, bir de uçaklara ve havacılık tarihine düşkün olmak işe yarayabilir!... Howard Hughes 1905 Texas doğumlu. Hayatını özetlemeye sütunlar yetmez. Zaten 170 dakikalık film de yetmemiş: Çünkü filmin bittiği yerden sonra, daha 30 yıl kadar yaşıyor Hughes...Ve o dönemin hikayesi de bir film olacak kadar ilginç... Daha 18 yaşında aile mirasına konarak mülti-milyoner olan Hughes'in iki büyük tutkusu var: Havacılık ve sinema. İlk filminde bunları birleştiriyor ve çekimleri tam iki yıl süren "Hell's Angels- Cehennem Melekleri"yle kimi sahneleri hala aşılmamış görkemli bir havacılık filmi çekiyor. Hollywood'la ilişkisi "The Front Page", "Scarface" gibi birkaç ünlü filmle ve de Jean Harlow'dan Bette Davis'e, Ginger Rogers'tan Katharine Hepburn'a en ünlü yıldızlarla olan aşk maceralarıyla sürerken, Hughes 1932'de birden sinemayı bırakıyor, havacılığa dönüyor. Bu andan itibaren, büyük serveti, inanılmaz inadı, görkemli uçma tutkusu ve mühendis olmadığı halde sahip olduğu şaşılası teknik becerisiyle, birbiri ardına büyük işler yapıyor... Kendi yaptığı uçaklarla dünya hız ve Atlantiği geçme rekorları kırıyor, 1937'de sadece 90 saatte dünya turu yapıyor. Arada yine Hollywood aşkı tutuyor: Jane Russell'i meşhur eden ünlü erotik Western "The Outlaw- Kanun Dışı"nı çekmek ya da ünlü RKO şirketinin başına geçmek için... Ama asıl tutkusu havacılıktır ve örneğin "Herkül" adını verdiği dev uçakla tek bir kez uçabilmiş olsa da, bu günümüz teknolojisine giden yolda bir başka dev adımdır. Martin Scorsese'in görkemli başarısı, bu son derece ilginç, inişli-çıkışlı ve dramatik yaşamı üç saatten kısa bir filme örnek biçimde sığdırmış olması. Belki her şey belirmiyor, belki kimi ayrıntılar atlanıyor, belki konuya yabancı olanlar için biraz sabır gerekiyor. Ama en azından birkaç şey, perdede olabilecek en iyi biçimde belirleniyor. Bunlardan biri, Amerikan kapitalizminin ruhunu oluşturan o kendine özgü karakterin belirmesi: Elbette paranın da katkısıyla, varolan teknolojiyi sürekli aşma, araştırma ve keşif tutkusu. Evet, sistem ve ekonomi sorunları. Ama o genel çerçeve içinde, Hughes gibi çılgınlık düzeyinde tutkulu bir avuç insan olmasaydı, insanlık böylesine ilerleyebilir miydi? Bir diğeri, en parlak zamanında Hollywood. Çılgın partiler, gösterişli galalar, birbirinden güzel yıldız adayları, Louis B. Mayer gibi mağrur patronlar, Eroll Flynn gibi kavgacı horozlar... O büyü kentinde yaratılan ve içinden çıktığı taşra kafasını ve görgüsüzlüğü aşarak tüm dünyaya düşler sunan bir büyük alem...

Dİ CAPRİO OSCAR'LIK
Tüm o ünlü adlar arasında, özellikle Hughes'in en büyük aşkları olduğu anlaşılan Katharine Hepburn ve Ava Gardner. Scorsese, tüm bunları dönemi iyi yansıtan parlak renklerle bezeli, görkemli kamera hareketleriyle damgalanmış şarap gibi bir sinemayla anlatıyor. Leonardo Di Caprio'nun "Titanik"teki gençten böylesine iyi bir aktöre dönüştüğünü görmek şaşırtıcı. Onu Oscar'dan ancak Jamie Foxx alıkoyabilir. Tüm oyuncu kadrosu içinde, fiziksel benzemezliği aşarak ideal bir Katharine Hepburn olabilen Cate Blanchett için de ayrı bir bravo... Herhalde anladınız: Bu tam bir sinemasever filmi ve özellikle kendisine o sıfatı yakıştıranlar kaçırmamalı... (The Aviator)

GÖKLERİN HAKİMİ
*
Yönetmen:
Martin Scorsese
Senaryo: John Logan
Görüntü: Robert Richardson
Müzik: Howard Shore
Oyuncular: Leonardo Di Caprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, John C. Reilly, Alec Baldwin, Alan Alda, İan Holm, Danny Huston, Gwen Stefani, Jude Law, Willem Dafoe Amerikan filmi.
DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 Bu yılın aday filmlerinde hüzün ve melankoli hakim
 Eski 68'lilerde hala iş var
 Bir çağdaş Amerikan trajedisi
 Şarap eşliğinde yaşam
 Kampanyayı karıştıran ceset
 Sinemada izlemeyenler bu filmleri kaçırmamalı
 Beklenen gelin görücüye çıktı
 Bağımsız filmler kapıda
 40'ından sonra yıldız oldu
 Peter Pan masalı nasıl yaratıldı?
 King Arthur/ Kral Arthur
 1492 "Cennetin Keşfi"
 Dracula
 Küçük Adam
 Suç Unsuru
 Sarsıcı bir yaşam öyküsü
 En doğru cevaplar kalbinizde gizlidir
 Karlı bir haftanın ardından
 İyi filmin adresi
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
Beyaz şarap unutuldu mu?
Beyaz şarap unutuldu mu?
Son birkaç yıldır şarapseverler beyaz şaraba burun kıvırıp kırmızıyı...
İpler yeniden anne babanın elinde
Çocuğun her isteğini yerine getiren anne ve babanın devri bitiyor,...
Onlar geleceği tasarlıyor
Fransa'daki eco-maraton yarışmasında Türk öğrenciler de var. Gençler...
7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
Önümüzdeki yedi günün bazı dakikalarına göz atalım, çünkü geriye onlar kalıyor.
Aşk olmadan seks olur ama sekssiz aşk olmaz
Aşkın fizyolojisini araştıran Nörofizyolog Dr. Sabri Derman aşkı beynin geçici'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.