kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Menopozdan sonra annelik
Menopozdan sonra annelik


Bugünkü tıp 60 yaşındaki bir kadının gebe kalmasına olanak sağlıyor. Gençken yumurtaları dondurulan kadınlar, menopozdan sonra da bebek sahibi olabiliyor.

Genç kızlarda adet kanamalarının başlamasıyla genellikle yumurtalıklarda ovulasyon (yumurtlama) işlemi de başlayıp, doğurganlık dönemine girilmektedir. İlk adetin başlaması 10 ila 15 yaşlarında olmaktadır. Adetlerin artık görülmemesi (menopoz) ise 50 yaş dolayındadır. Demek ki bir kadının adet kanamalarının olduğu yıllar 35 ila 40 seneyi kapsamaktadır. Doğurganlığın olduğu yıllar süre ise kadın yaşamında yaklaşık 30 yıl kadardır. Çünkü adetlerin başladığı ilk yıllarda ve menopoza yakın yıllarda çoğu zaman ovulasyon işlevinde duraksamalar olduğundan gebelik oluşamamaktadır. Kısa zaman öncesine kadar kadın ömrünün sonuna kadar doğurganlığı da devam etmekte idi. Çünkü 1900'lü yılların başında kadınların ortalama yaşam süresi 48 yıl idi. Bugün ise kadınların ortalama yaşam süresi 80 yıla yaklaşmıştır. 30 yıldan fazla yaşam süresi uzamıştır. Bu tıbbın doğaya karşı bir zaferidir. Şu var ki ömrün uzamasıyla birlikte doğurganlık süresinde uzama olmamıştır. Doğurganlık yine eskisi gibi 45 yaş dolayında bitmektedir.

TIBBIN ZAFERİ
Bu yaşta doğurganlığın bitmesi, zamanla kadının genlerinde oluşmuş olan bozuklukların kalıtım yoluyla çocuğa geçmesini önlemek, yani doğacak çocuğu korumak gibi evrimsel amaç taşımaktadır. Çünkü kadının yumurtalıklarındaki yumurtalar, kadın dünyaya bebek olarak doğduğunda depolanmış olarak bulunmaktadır. Adetlerin başlamasından sonra bu yumurtalardan her ay bir tanesi olgunlaşıp ovulasyon (yumurtlama) olmaktadır. 30 yaşından başlayarak kadında zarar görmüş yumurta hücreleri artar. Günümüz yaşamında kadının rolü eskiye göre çok değişmiştir. Artık kadının görevi sadece doğurmak ve çocuk yetiştirmek değildir. Kadının politik, ekonomik, sosyolojik ve kültürel alanda da etkinlikleri giderek artmaktadır. Çeşitli nedenlerle kadının evlenmesi de bazen ya menopoza yakın yaşlarda, ya da menopozdan sonra olmaktadır. Bilimin her dalında olduğu gibi tıpta da baş döndürücü gelişmeler oluyor. Anti-aging tıbbı son 10 yıl içinde doğan ve hızla gelişen bir tıp dalıdır. Amacı erken yaşlanmayı önlemek, sağlıklı, mutlu, uzun bir ömür sağlamaktır. Önümüzdeki 50 yıl içinde şu anda 80'e yaklaşmış olan ortalama yaşam süresinin 100'ü bulacağı tahmin ediliyor. Kuşkusuz yaşam süresindeki bu uzama beraberindeki birçok yenilikleri ve değişiklikleri de getirecektir. Bu yazımızda muhtemel değişikliklerden birini dile getiriyoruz. Menopozdan sonra kadın çocuk sahibi olmalı mıdır? Doğanın orta yaşlarda sadece insanda doğurganlığı bitirmesine boyun eğmeli mi? Günümüzde doğanın her kuralına boyun eğilmemekte ve birçok alanda bilimin ve tıbbın doğaya karşı zaferi sürmektedir. Örneğin kalp nakli, karaciğer nakli vb. organ nakilleri, tüp bebek bu zaferin çarpıcı örnekleridir. 30 yıl önce çaresiz kalınan bazı erkek kısırlığında bugün tek bir spermin kadının yumurtasına özel iğnelerle şırınga edilmesiyle gebelik sağlanmaktadır.

YUMURTALAR SAKLANIYOR
Bugünkü tıp kadın için de çoğu olumsuzluğu olumluya çevirmiştir. Bunlardan biri de menopozdan sonra gebeliktir. Kadının gençken alınan yumurtaları dondurularak saklanmakta ve bu yumurtalar kadın çocuk sahibi olmak istediği zaman kullanılmaktadır. Bu uygulama bugün yaygın uygulanan tüp bebek uygulamasının yıllar önce dondurularak saklanmış yumurta ile yapılan şeklidir. Menopozdan sonra sağlığı iyi olan kadınlarda çocuk sahibi olmanın mantığı vardır. Çünkü ömür uzamaktadır. Yakın gelecekte özellikle kadınlarda yaş ortalaması 90 ila 100'leri bulacaktır. 60 yaşında doğum yapan bir kadının çocuğunu büyütmesi için önünde 30 yıl gibi bir zaman dilimi olabilecektir. Bugünkü tıp 60 yaşındaki bir kadına gebeliği taşıyacak sağlık koşullarını sağlayabilmektedir. Günümüzde kadının evlenmesi, kadının kamusal etkinlikleri ve diğer çeşitli nedenlerle bazen menopozdan sonraya kalmaktadır. Böyle menopozdan sonra evlenen kadınların da isterlerse çocuğunu kucağına alabilmeleri ve annelik duygusunu yaşamaları benzersiz mutluluk veren güzel bir olaydır. Menopozdan sonra da çocuk yapabilme duygusu ve güvencesi kadını tren kaçıyor paniğinden kurtaracak, zoraki evlilikleri gereksiz kılacaktır. 35 yaşın altında iken alınarak dondurulmuş yumurtalar genleri zarar görmemiş sağlıklı yumurtalar olduğundan doğacak çocuk da sağlıklıdır. Kadınlar kendilerine olan güvenleri tam olarak geleceğe bakmalıdır.

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 İhmal edilirse kansere yol açar
 Kazanova günde 40 istiridye yiyordu
 Kirli siyasette fazilet mücadelesi
 Erken yaşlanmanın önüne vitaminle geçin
 Akciğer kanserinde yeni umut
 Bir tablet al, gençleş ve güzelleş
 Savunma askerleri görevde
 Aseksüel devrim
 Çatal bıçağımızı mutfağımızı kim üretiyor?
 'Selüloz manyakları'nın haz nesnesi
 62 yıldır yemek yemedi
 Sinemada Moleskine
 Varisin çaresi hareket ve soğuk su
 Evli erkeklere sperm bankası
 Doğanın mucize bitkileri hayatınızı kurtaracak
 70'inde işi bıraktı resme başladı
 Doğru karbonhidratlar zayıflatır
 Yoksul ülkelerde yayılıyor
 40 dakikalık ameliyatla varisten tek iz kalmıyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
ALİ POYRAZOĞLU
Güldürücü amca!...
Ne olacak benim bu halim yahu? Ben...
Artık aklım başımda
Artık aklım başımda
Yeni albümü ve seksi görünümüyle gündeme gelen Sibel Can özel...
Kongre Bush'u azledebilir
Kongre Bush'u azledebilir
ABD ve Irak konusundaki görüşleri ile birçok kişinin sesi olan Ömer...
Yalıda sessiz bir kadın
Boğaz'ın yalıları öyküleriyle de şaşırtıcıdır. Melahat Uzan'ın sessiz...
Çalıkuşu Feride'nin komşusu
Bu haftaki konuğumuzun öncekilerden iki farkı var: İlk kez bir...
Mutfakta 'Devrim'in izi var
Sıradan bir Fransız için öğle yemeği süresi kutsaldır. Akşam yemeği ise...
Şarap üreten Anadolu kaplanları
Üreticilerin ağzını bu yılki vergi zamları yüzünden bıçak açmıyor. Yükselişin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.