kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir oyla başlayan tartışma
Bir oyla başlayan tartışma
İşte O Yazı
Eleştirenler
Yenilik Diyenler

Bıçak sırtındaki karar

Yargıtay'ın ifade özgürlüğü hakkındaki kararı tartışma yarattı


Bir oyla başlayan tartışma

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 312. maddeyi yorumlayan kararı kamuoyunu ve hukukçuları ikiye böldü. Bir farkla, 12'ye karşı 13 oyla alınan çoğunluk kararı laiklik karşıtlarını cesaretlendireceği için eleştiriliyor.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 312. maddeden mahkumiyeti ifade özgürlüğüne dayanarak kaldıran kararı Türkiye Cumhuriyeti'nin "kırmızı çizgilerinden" birine ilişkin olduğu için kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Kararın bir başka özelliği de yüksek mahkemenin referanslarında ABD yargıçlarından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar bir dizi kavram ve anlayışın yer alması. Henüz yargı süreci bitmedi ama bu kararın ifade özgürlüğünü mü geliştireceği yoksa laiklik karşıtı hareketleri mi güçlendireceği tartışma konusu...

"Söyleyeni hapsedilmekle dillendirilmesinden vazgeçilen hiçbir düşünceye tarihin tanıklığı olmamıştır. Aksine, en zararlı düşünceler dahi, söyleyeni mahkum edildiğinde, ya merak saiki ya da acıma duygularıyla yandaş bulmuş veya çoğu kez illegalite karanlığına inerek, kontrolsüz bir gelişime kavuşmuştur." Bu sözler Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 23 Kasım 2004 tarihini taşıyan kararında yer alıyor. Milli Gazete yazarlarından Selahattin Aydar'ın 2001 yılında yazdığı "Çocuklarımıza sahip çıkalım" başlıklı yazısı nedeniyle "halkı din farkı gözeterek açıkça kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan İstanbul DGM tarafından verilen ve Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından onaylanan 1 yıl 8 aylık mahkumiyeti bozan Yargıtay kararında herkesi şaşırtan benzeri pek çok ifade var. Kamuoyunda pek de bilinmese de hukukçuların yakından bildiği "açık ve mevcut tehlike" kriteri, "kışkırtan, rahatsız eden düşüncenin korunması" gibi kavramlar Yargıtay'ın gazetelerin birinci sayfasına taşınan ünlü kararının özünü oluşturuyor.

8. DAİRE: "TAHRİK VAR"
Selahattin Aydar'ın mahkumiyeti önce Yargıtay 8. Dairesi'nde değerlendirildi. Daire üyeleri "Sanık düşlediği özlemin gerçekleşmesi için en büyük engel olarak gördüğü Cumhuriyetin laik niteliğine saldırarak onu zayıflatmayı hedeflemekte, maksadıyla da laik Cumhuriyetin temelini oluşturan devrim ve tasarrufları dinsizlik sayarak kötülemekle kalmayıp, bunları savunan ve destekleyenleri İslami söylemde tanrının varlığını ve birliğini toptan inkar eden anlamında kullanılan 'küfür ehli' diye niteleyerek onlara karşı toplumun diğer kesimini inanç ayrılığı temeline dayalı olarak kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmektedir" diyerek mahkumiyeti 2'ye karşı 3 oyla onayladı. 8. Ceza Dairesi şiddet çağrısı olmasa da açık ve mevcut bir tehlikeden hareket ediyordu. Buna göre laiklik toplumun barış eksenini oluşturuyordu ve sanık yazı ile bu barış eksenini zayıflatıp yıkmak istediği için yazısı kamu düzenine yönelik bir tehlike yaratıyordu. 8. Daire'deki karara karşı oy yazan iki yargıç ise açıklamada şiddet çağrısı olmadığını savunarak mahkumiyetin onanmasına karşı çıktı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın isteği üzerine davayı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu'unun tartışma yaratan kararında ise Aydar'ın yazısı şiddet içermediği ve şiddet kışkırtıcılığı bulunmadığı için düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirildi. Ayrıca yazının TCY 312. maddesindeki suçun oluşumunu elverişli kılan unsurları taşımadığı, kişi veya kurumların onur ve saygınlığını zedeleyen, iftira, sövme ya da müstehcen içerikli açıklama niteliğinde de olmadığı belirlendi.

LAİKLİK ZAYIFLATILAMAZ!
Kararın en kritik noktasında laikliğin temel bir değer olduğu belirtildikten sonra laikliğe aykırı söylemlerin cezalandırılmasının meclisin takdirinde olduğu hatırlatıldı ve "Toplumun ulaştığı sosyal ve kültürel düzey itibarıyla 'laiklik' kavramının günlük yaşama girdiği, reddedilemez ve zayıflatılamaz düzeyde benimsenir olduğu saptanmış, kahir çoğunluğun sahiplenmesine tevdid edilmiştir. Artık böylesine korumaya alınmış bir kavramın ceza yaptırımı tehdidiyle himayeye tabi tutulması gereksiz addedilmiştir" dendi. 13 oyla alınan Ceza Genel Kurulu kararına 12 karşı oy çıkarken, karşı oy veren yargıçlar yazının 312. maddede düzenlenen suçun unsurlarını taşıdığını ve cezalandırılmasını savundular.

Cengiz Erdinç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yalıda sessiz bir kadın
 Çalıkuşu Feride'nin komşusu
 Türkiye'nin yeni sorunu bekarlar
 Tahran
 Özpetek'in ruhsal arayışı
 Yıldız olmak için bıçak altına yattılar
 En çok futbolcuyu İstanbul yetiştiriyor
 Ayetullah ama Humeyni değil
 9 yıl önce ölmüş olmalıydım
 Howard Hughes
 Bush yönetiminin sevmediği gazeteci
 Türkler Kanada'yı keşfediyor
 Ortadoğu'da fitili Lawrence ateşledi
 İslamabad terzisi
 Aşklarımız hep acı olmuştur
 6 milyon dolar için koşuyorlar
 Güzelliği mutlu olmasına yetmedi
 Trafik kazasıyla gelen bebek
 Tek keyifleri tiyatro
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Reha Muhtar manşet olmalıydı
Ciddiyet lobisi bizi de ele...
MEHMET ALTAN
Küçüksu Mezarlığı'nda... Bugün... Saat...
KAZIM KANAT
Başbakan arkadaşlarına "balık" derdi
Başbakanımız Sayın...
Tekne bizim evimiz
Tekne bizim evimiz
İngiliz eşiyle teknede yaşayan Hülya Leigh "Okyanusta Bir Türk Kızı"...
Nazi karargahı otel oldu
Nazi karargahı otel oldu
İkinci Dünya Savaşı'nı çıkana Almanya'nın eski Başbakanı Adolf...
İhmal edilirse kansere yol açar
Reflüye dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok sık rastlanıyor. Kelime...
Kazanova günde 40 istiridye yiyordu
Yaşlanmayı geciktirmek için doğru beslenme, gülme ve uyku şart.
Mutfakta 'Devrim'in izi var
Sıradan bir Fransız için öğle yemeği süresi kutsaldır. Akşam yemeği ise...
Şarap üreten Anadolu kaplanları
Üreticilerin ağzını bu yılki vergi zamları yüzünden bıçak açmıyor. Yükselişin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.