kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Heyecanlı geri sayım
İzmir Emniyet Müdürü Tataş: Sıkıntılı olacak
'Biz üç maymunu oynarız olur biter'

1 Nisan alarmı

Polisin nisanda yürürlüğe girecek yeni TCK ve CMK'ye itirazı var: "Suçlu karşısında elimiz kolumuz bağlanacak".

Nisan ayından itibaren Türkiye için yeni bir sayfa açılıyor. Çünkü adalette milat olarak kabul edilen yeni Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu yürürlüğe giriyor.

"Bu yasalar çalışma alanımızı daraltacak"
AB yolunda önemli bir aşama olarak görülen bu üç yasa polisi ise hiç memnun etmedi. İzmir Emniyet Müdürü'nün "Çalışma alanımız daralacak" diye görevi gereği üstü kapalı eleştirdiği yasalara teşkilattan büyük tepki var.

"Canlı bombayı bile arayamayacağız"
"Kapkaççı ya da canlı bombadan şüphelensek bile savcı yazılı emir verene kadar arayamayacağız. Suçlular kaçacak, suç oranı artacak" diyen polisin şu sözleri 1 Nisan alarmı veriyor: "Gözümüzü kapar, vazifemizi yaparız."


Heyecanlı geri sayım

1 Nisan'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu polis teşkilatını gerdi. Polis, "Canlı bombayı aramak için bile savcı emri gerek" diye öfkeli.

Türkiye yıllardır kullandığı Türk Ceza Kanunu'nu, Ceza İnfaz Kanunu'nu ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nu (CMUK) değiştirdi. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yeni yasalarla hayatımızda birçok ilk de başlayacak. Polis artık bir şüpheliyi sadece amirinin emriyle gözaltına alıp sorgulayamayacak. Mahkeme kararı olmadan arama yapamayacak. Hukuk çevreleri yeni yasal düzenlemeleri adalette devrim ve yeni bir milat olarak değerlendirirken, en alt kademesinden en üst kademesine kadar polis teşkilatı çalışma alanlarının daralacağı gerekçesiyle yeni yasalara karşı çıkıyor. Özellikle Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) adı altında yeniden düzenlenen CMUK, mevcut yasalarla dahi suçluyla mücadelede güçlük çektiğini düşünen polisin, 1 Nisan'dan itibaren hiç çalışamayacağı endişesine yol açıyor.

'BUNLAR İYİ GÜNLERİNİZ'
Nitekim İstanbul'daki gasp ve kapkaç olayları nedeniyle eleştirilen İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın, "Benim tek tavsiyem, Nisan ayında yürürlüğe girecek olan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun bütün herkes tarafından okunması. Polisin yetkilerinin ne olduğu, nereye kadar olduğunu bilmenizi isterim" şeklindeki açıklaması, bu rahatsızlığı en üst seviyede ortaya çıkardı. Cerrah'ın bu sözlerinin satır arasından okunan "Bunlar daha iyi günleriniz. 1 Nisan'dan sonra bu günleri ararsınız" mesajı ise bazı çevrelerde ciddi bir yansıma yaratırken, bazı çevrelerde polisin yetkilerinin daralmasına duyulan tepki olarak algılandı. Yeni yasayla ellerinin kollarının bağlanacağını düşünen polis teşkilatı alttan alta 1 Nisan'la birlikte, bir çeşit pasif direnişe hazırlanıyor. Yasanın tam olarak uygulanmasının suç oranını artıracağına emin olan teşkilat, böylece ortaya çıkacak kaos ortamıyla yeni yasadaki eksikliğin netleşeceğini umuyor. Polis bunun ilk sinyallerini de tasarının komisyonda görüşülmesi sırasında verdi. Görüşmeleri izleyen bir polis şefi 1 Nisan'dan sonraki perspektifi, "Üstümüze gelinirse gözlerimizi kapar, vazifemizi yaparız" sözleriyle dile getirdi.

CANLI BOMBA OLSA BİLE
Polis teşkilatı içersindeki akademisyenler de her fırsatta yasadaki boşlukların altını çiziyor. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Bedri Eryılmaz, savcının yazılı emri olmadan, kolluk görevlilerinin yetki kullanamamasını ülkenin suçla mücadele açısından intiharı olarak yorumluyor. Savcının emrinde, sadece adli görev gören polis uygulamasının AB ülkelerinde bile tamamen terk edildiğini savunan Eryılmaz, yasa ile polisin sokaktaki bir kapkaççıyı veya şüphelendiği bir canlı bombayı arayamayacağını, zanlının da savcıdan yazılı emir çıkarılana kadar kaçacağını ya da bombayı patlatacağını iddia ediyor. Nitekim adının açıklanmasını istemeyen bir polis memuru da 1 Nisan'dan sonra yaşanacak sıkıntılar konusunda şöyle bir projeksiyon yapıyor: "İstatistiklere bakın. Başta büyük kentler olmak üzere, polisin suçlu yakalama anları genellikle geceleri yapılan arama, tarama ve çevirme uygulamalarıdır. Durdurulan her 30-40 arabada ortalama 2-3 gıyabi tutuklu ya da icraata giden potansiyel suçlu yakalıyorduk. Şimdi adamın belinde silahı da görsek müdahale edip, arayıp, alamayacağız. CMUK bile mevcut haliyle iki numara bol gelirken, suçlular binbir zahmetle yakalanıp, saniyesinde serbest bırakılırken, yeni yasalar vatandaşlara 1 Nisan şakası olacak."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Talabani'ye 'bölgesel ortaklık' teklifi
 Sarıgül'ün yardımcısı görevine iade edildi
 AB Temsilcisi: 17 Aralık'tan sonra ilerleme görmedik
 'Başbakan'a iğne yapmak istiyorum'
 DEP davası için nisan ayı bekleniyor
 Bir yılda bin 638 insan hakları ihlali başvurusu
 Kapkaçın hedefi kadın
 Trafik cezası iptaline itiraz
ERDAL ŞAFAK
Kerkük-Brüksel
Talabani, Türkiye'nin Irak Özel...
ALİ KIRCA
Yazmak zorundaydım!
Bu yazıyı yazmayacaktım aslında...
MEHMET ALTAN
Bir soğuk, bir sıcak...
Türkiye yeryüzündeki...
Türkiye'ye karşı birleşelim
Fransa'nın iktidar partisi Halk Hareketi Birliği'nin (UMP)...
Tel Aviv'de ateşkese intihar saldırısı: 5 ölü
İsrail'in Tel Aviv kentinde dün gece bir gece kulübü...
Milyonluk Bebekler
Milyonluk Bebekler
Türkiye'de küçükleri eze eze yenen yıldızlar topluluğu F.Bahçe, bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu