kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her şey hayal kurmakla başlar
Her şey hayal kurmakla başlar
Neden Tanrılar Okulu?
Mutsuz, kilolu ve de düşünce fakiriydim

Her şey hayal kurmakla başlar

O, yıllar önce bir hayal kurmuş, şimdi bu hayali yaşıyor. Ünlü eylem filozofu ve bilim adamı Stefano E. D'Anna, hayal kurmanın gerçeklere ulaşmak için en kestirme yol olduğuna inanıyor ve ekliyor: Ne düşlerseniz, o olur!.

Hayal kurmayı kim sevmez? Özellikle kendimizle baş başa kaldığımız sıcak bir yatakta veya upuzun bir otobüs yolculuğunda... Hayal kurmak kimi insanlar için hiç gerçekçi bir davranış olmasa da, hayatta kim bir kez olsun hayal kurup hayalleriyle mutlu olmaz ki... Bugüne kadar hayal kurduğunuz için sürekli eleştirildiyseniz ve hayalci olmakla suçlandıysanız sakın üzülmeyin, doğru yoldasınız. Çünkü ünlü eylem filozofu ve bilim adamı Stefano E. D'Anna hayal kurmanın aslında gerçeklere ulaşmak için en kestirme yol olduğuna inanıyor. D'Anna'ya göre kurulan her hayal aslında gerçeğe atılan bir adım. Bu şekilde hastalıktan uzak ve zengin bir hayat bile sürmek mümkün.

STEFANO E. D'ANNA KİM?
Hayatının uzunca bir dönemini fakir, ne yapacağını bilemeden ve obez olarak sürdüren Prof. D'Anna sonunda hayatında çıkış yolunun kurduğu hayallerden geçtiğini anladı. Bu sayede onlarca kilo veren, sıradan bir çalışan iken şu anda dünyanın en ünlü şirketleri için CEO'luk yapan D'Anna'nın ayrıca İtalya'daki 8 kampüsle birlikte New York, Londra ve Paris'te ekonomi eğitimi veren "European School of Economics" isimli bir üniversitesi ve Berlusconi'nin hayatını da kaleme aldığı yayımlanmış pek çok ekonomi, psikoloji ve felsefe kitabı bulunuyor. Türkçe'ye de çevrilen 'Tanrılar Okulu' isimli kitabı için birkaç günlüğüne ülkemize gelen Prof. Stefano D'Anna ile hayal kurarak nelere ulaşabileceğimizi ve hayal kurmanın inceliklerini konuştuk.

* Kitabınızın girişi "Bu kitap sırtı yere gelmiş ve yenilgiye uğramış bir insanın yeniden doğuş hikâyesidir. İnsanlığın büyük kısmını oluşturan mutsuz ve hayal kırıklığına uğramış bir insanın iyileşme sürecinde neler yapacağı anlatılıyor. Ama o yolu kat etmek için bir bedel ödemek gerekiyor. Bu bedel de düşlemek ama kimse düşlemiyor" diye başlıyor. Niye kimse düşlemiyor?
Bu kitap aslında bir otobiyografi. Herkesin hayatında olabilecek ve benim hayatımda da olan durumu özetliyor. Dünyada hayal kırıklığına uğramış kişi sayısı havadaki hidrojenden daha fazla. Hayatımızı ve kendimizi sevmiyoruz. Çünkü hayal kırıklığına uğruyoruz. Hayal kırıklığını üzerimizden atabilmemiz için de yeni bir başlangıca ihtiyaç var. Benim başlangıcım da, kitapta da anlattığım gibi 'Dreamer' dediğim kahramanımın gösterdiği yol ve öğretilerden oluştu. Kitabı tam 20 yılda yazdım.

* Kitabı okuyanlar ne bulacak?
Mutsuzluktan ve hüzünden oluşan bir zindandan kurtuluş reçetesi. Bu mahkumiyetten herkes kurtulmak ister. Ama kimse bedelini ödemeye yanaşmaz. Düşlemeye başladığınız zaman ödemeyi yapmaya başlamış olursunuz. Çünkü özgürlük için verilmesi gereken bir bedel vardır bu bedele kimse yanaşmaz. Ama her zaman için buna değer.

* Hayal kırıklığı hayatı nasıl etkiler?
Aslında hayal kırıklığı kötü bir şey değil, hatta iyidir. Bir şeylerin değişmesi gerektiğini haber verir. Varoluşumuzdan gelen çok önemli bir uyarıdır. Kitap kahramanı, öğretileri ile ona yardım eden 'Dreamer'a sordu. "Ben neden mutsuzum?" ve 'Dreamer' şöyle cevap verdi: "Çünkü sen böyle düşledin." Ne düşlerseniz o olur. Ben mutsuz olmayı düşledim ve mutsuz oldum. Yani ne düşlersek hayatımızda da onu yaşarız.

* Hayal kırıklığından kurtulmak için ödenmesi gereken bedelin düşlemek olduğunu söylüyorsunuz. Ama bu bir bedel değil ki? Ödül bile sayılabilir...
Düşle kabusu ayırmak lazım. İnsanlar kabus görüyor ama düşlemiyor. İnsanların düşlediği konular çok doğru değil. Çünkü kendimizin en büyük düşmanı biziz. Hep hastalanmayı, ölmeyi, sefaleti düşlüyoruz. Sonra hastalanmak, ölmek gerçeğe dönüyor. O yüzden ilk önce düşleme ortamını yaratmalıyız. Niye düşlerimiz yok da kabuslarımız var? Bunu masaya yatırmamız lazım. Eğer endişeler içindeyseniz düşlemeyi gerçekleştiremezsiniz.

* Herkes iyi bir hayat düşlemez mi? Kendileri için iyi şeyleri istemezler mi?
Bunlar rüya değil dilektir. İyi bir araba almak, çocukları büyütmek dilektir. Düş başka bir şeydir.

* Yani nedir?
Dileklerimizi hayattaki endişe duyduğumuz konular belirler. Düşlerde ise endişeye yer yoktur. Eyfel Kulesi'ni yapmak da bir dilek değil, düşlemektir. Yani "Buraya bu kadar yüksek bir kule dikemezsin" diyenlere meydan okuyarak "Hayır, dikerim" demektir. Bunu yapmak için de, içinizdeki pisliği dışarı çıkarmanız, bütün kişiliğinizi temizleyip kendinize inanmanız gerekiyor. Dilekle hayal etmek arasındaki bir başka fark ise, rüyayı düşlediğiniz an zaten yapmışsınız demektir.

DİLEK SANCILI Haber Merkezi

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Yalanın batsın!
 Nefesler tutuldu söz Akademi'de
 Mahkumlar Oğuz'a evini unutturdu
 'Köpek' ekibi ilk bölümü birlikte izledi
 Onlar da çizgi oldu
 Borçları bitti, Şoray artık rahat nefes alıyor
AYŞE ÖZYILMAZEL
Aşk oyunu oyna sevgilinden olma
Kızlar kağıtları,...
HAKAN & UTKU
Şaşkınlık ve baygınlık verici hırsızlık...
AYŞE TÜTER
Ali nazik
Közlenmiş patlıcanları ince ince kıyın. Yoğurt...
Çocuğunuzun cinsellikle ilgili sorularını doğru yanıtlayın
Çocuğunuzun cinsellikle ilgili sorularını doğru yanıtlayın
Uzmanlar çocuğun sağlıklı cinsel gelişimi açısından anne babaya büyük...
Öpüşmeyi merak edebilir
Öpüşmeyi merak edebilir
Çocukların cinsellikle ilgili soruları karşısında nasıl...
Başlamadan bitmiş!
Başlamadan bitmiş!
Sosyetenin en alımlı kadınlarından biri olan Ahu Tuğbay'ın...
Erkeklere yasaktı!
Erkeklere yasaktı!
Sosyetenin sevilen simalarından Sema Çelebi, önceki akşam...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.