kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AİLESİ ZORDA: Nursel Akkavak, eşi Murat’ın intiharından sonra gündelik temizliğe gitmeye, büyük oğlu da okulu bırakıp bakkal çıraklığına başladı. Akkavak ısınmak için çalıştığı evlerden yakacak topluyor.
Çocuklarımız için borçlandı

Kredi kartı borcu için intihar eden BDDK temizlik işçisi Murat Akkavak'ın eşi dramı anlattı.

"Bir oğlum lisede, diğeri 7'nci sınıfta, kızım da meslek lisesinde. Para yetmeyince eşim kartlarını kullandı. Harcamalarını ödeyemeyince faizler arttı. Kocam borcunu canıyla ödedi."


'Mirası' kredi kartı borcu

Kredi kartı borcu yüzünden intihar ederek yasa taslağını hızlandıran BDDK çalışanı Murat Akkavak’ın ailesini SABAH buldu. Üç çocuğu ve borçlarıyla geride kalan Nursel Akkavak yaşadıklarını anlattı.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun kredi kartları yasası hazırlığına damgasını vuran temizlik işçisi Murat Akkavak'ın ailesini SABAH buldu. İntihar eden eşinden miras kalan kredi kartı borçlarını ödeyebilmek için gündelik temizliğe gitmeye çalışan üç çocuk annesi Nursel Akkavak, "Bizim konumuzdaki insanlar kredi kartı kullanmasın, kullanırlarsa bunu canlarıyla öderler" diyor.

FAİZLER KATLANDI
Murat Akpınar, büyük umutlarla 12 yıl önce Hopa'dan ailesiyle birlikte Ankara'ya geldi. Kız kardeşinin bir temizlik şirketinde bulduğu işte çalışmaya başladı. 100 YTL'ye bir gecekondu kiralayarak çocuklarını okula yazdırdı. Eşi ev hanımı olan Murat Akkavak'ın 13 yaşındaki oğlu Tolga ilköğretim 7 sınıfa, 16 yaşındaki Ferdi liseye, kızları Tahmine ise meslek lisesine gidiyordu. Masraflar artmaya başlayınca Akkavak, bankalardan aldığı kredi kartlarını kullanmaya başladı. Harcamaları ödeyemeyince, faizler arttıkça arttı. Bir kredi kartının borcunu diğer bankadan aldığı kredi kartıyla ödemeye çalıştı. Kredi kartı borçlarını ödeyemediği için bunalıma giren Akkavak, Kurban Bayramı'ndan önce kızı Tahmine'nin karnesini almaya eşi Nursel'le birlikte gitti. Dönüşte eşini dolmuşa bindiren Akkavak, "Benim işim var sen eve dön" dedi. Akkavak o günden sonra bir daha evine uğramadı. Ertesi gün annesini arayarak, "Benim kredi kartlarına çok borcum var. Ödeyemiyorum ne yapacağımı da bilmiyorum" diye dert yandı. Eşi Nursel ve üç çocuğu babalarını bulmak için aramadık yer bırakmadılar. Çalıştığı temizlik şirketine başvurdular, bildikleri tüm akrabalarına sordular ancak Akkavak'ı bulamadılar. Son çare olarak polise müracaat ettiler.

'UYKU UYUYAMIYORDU'
Yaşadıklarını SABAH'a anlatan Nursel Akkavak, eşinin son dönemde bunalıma girdiğini belirterek, şunları söyledi: "Geceleri uyku uyuyamıyordu. Sürekli kredi kartı borçlarından dolayı sıkıntılı olduğunu anlatıyordu. 'Ben de çalışırım, öderiz' diye teselli etmeye çalışıyordum. Kızımın karnesini almak için okula gittik. Oradan beni evegönderdi. Ondan sonra bir daha yüzünü göremedik. Bir hafta sonra Yıldız Polis Karakolu'ndan aradılar. Kayınbiraderimle birlikte karakola gittik. Polisler Murat'ın eşi olduğumu öğrenince beni dışarı çıkarttılar. O zamana kadar ümitliydim. Onu alıp eve çocuklarımızın yanına dönecektik. Polisler kayınbiraderime Murat'ın intihar ettiğini söylediler, bunu duydum ve dünyam karardı. Üç çocukla bizi, borçlarıyla bırakıp nereye gitti? Niye böyle bir şey yaptı, bu kadar kolay mıydı?" Bunalıma giren Murat Akkavak, evden ayrıldığının ertesi günü Çankaya Birlik Mahallesi 9. Cadde'nin altındaki derede, bir ağaca astığı iple intihar etmiş. Karların üstünü kaplamasıyla kimsenin de dikkatini çekmemiş. Bir hafta asılı kalan Akkavak'ın cesedini çobanlar bularak polise haber verdi. Polis, savcı ve olay yeri inceleme ekipleri Akkavak'ın üst aramasını yaptıklarında 40 YTL ve kredi kartlarını buldular.

'HAYATLARIYLA ÖDEMESİNLER'
Akkavak'ın kredi kartı borçları eşi ve üç çocuğuna miras kalınca, eşi Nursel Akkavak gündelik temizliğe gitmeye, büyük oğlu da okulu bırakıp bakkal çıraklığına başladı. 100 YTL'ye kiraladığı bir gecekonduda oturan acılı kadın, çocuklarını soğuktan korumak için çalıştığı evlerden yakacak topluyor. Nursel Akkavak, çocuklarını okutmak için elinden geleni yaptığını belirterek, şöyle konuşuyor: "Liseye giden oğlum okulu bırakıp bakkalda çalışmaya başladı. Kirayı bile ödeyemiyoruz. Murat'ın kredi kartlarından dolayı eve icra gelebilirmiş. Çok korkuyoruz. Benim bildiğim sadece bir bankaya 3 milyar borcu var. Diğer bankalara da varmış. Ne yapacağımızı bilmiyorum. Belim sakat, fazla çalıştığım zaman bayılıyorum. Çocuklar üşümesin, hasta olmasın diye çalıştığım evlerden topladığım odun ve kömürle idare ediyoruz. Gencecik bir kızım var, okul masraflarını, yol masraflarını bile karşılayamıyorum. Ne olur bizim durumumuzdaki insanlar kredi kartı kullanmasın. Borçlarını hayatlarıyla ödemesinler."

Göksel ÇAĞLAV / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yolsuzluk muharebesi
 Havalar şaşırtıyor
 Avrupa Sosyal Şartı anlaşması Meclis'i böldü
 45 yıl sonra günışığına çıkan Yassıada anıları
 'Nurtopu' dediler sakat doğdu
 Aydın'ın davasına kendi bakanlığı müdahil oldu
 Oğlu tahliye edildi Bayram yine tutuklu
 320 halk otobüsü ile121 minibüs kayıplara karıştı
 Ayetli tekzip şimdi de Onuncu Köy'de
 Rusya'da yanlış hava tahminine para cezası
ERDAL ŞAFAK
Ne çok misafir varmış
Kemal Derviş'in...
ÖMER LÜTFİ METE
Hakiki köktendinci ve köktenkinci kim?
AB'nin iki ana...
UMUR TALU
Halkla ilişkiler
Dünyanın en hızlı ve en etkili...
Süper güçler İran'da anlaştı
Bush: İran'ın nükleer silah sahibi olmaması konusunda anlaştık.
Arafat dönemi bitti Filistin'e teknokrat kabine geldi
Yaser Arafat döneminde görev yapan bakanlar gitti, yerine daha...
Köyden indim şehre
Köyden indim şehre
Zaragoza kaptanı Galletti 11. dakikada frikikten Rüştü'yü avladı. Top...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu