kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kabe manzaralı devremülk için Türkler de sıraya girdi
Kabe manzaralı devremülk için Türkler de sıraya girdi
Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç
Prof. Dr. Zekeriya Beyaz
Prof. Dr. Hüseyin Hatemi

Sevabına devremülk

Bin Ladin Grubu'nun Kabe manzaralı devremülkü 'Zemzem Tower'a Türkler de büyük ilgi gösteriyor. Lüks süitler 'sevap' niyetine alınıyor.

Turco Tur'un pazarladığı Mekke'deki Zemzem Tower, Türk işadamları, akademisyenler, milletvekilleri ve doktorlar tarafından tercih ediliyor. 31 katlı kuledeki devremülklerin şimdilik 470'i Türkler'e satıldı. Şirketin Genel Müdürü Eralp Yazgan, "Süitler 24 yıl sonra Kabe Vakfı'na devredilecek. Dolayısıyla devremülkleri satın alanlar, sevaba girmiş olacak" diyor. En ucuzu 6 bin dolar olan devremülklerin hac dönemindeki fiyatları 280 bin dolara çıkıyor. İlahiyat profesörleri pazarlama tekniğini eleştirirken firma, müşteri sayısının artacağını gizlemiyor.

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz
Bina, Kabe Vakfı'nın olacakmış. Bu vakıf nedir? Bence istismar var.

Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç
Kapitalist zihniyetle düşünüyorlar. Bunun adı maneviyat ticareti.

Prof. Dr. Hüseyin Hatemi
Kabe'nin yüksekliğini aşan bir bina yapılması doğru değil.



Kabe manzaralı devremülk için Türkler de sıraya girdi

Mekke'de Bin Ladin Grup'un inşa ettiği Zemzem Tower'daki lüks süitler, pazarlama tekniğiyle de dikkat çekiyor. Satışlarda dairelerin sevap kazandırma özelliği vurgulanıyor.

Mekke'de Kabe'ye 100 metre mesafede Bin Ladin Grubu'nun inşa ettiği Zemzem Tower'a Türkler'in ilgisi büyük. Hac ve umre dönemlerinde kullanılacak devremülklerin satış tekniği de oldukça ilginç. Süitlere gösterilen ilginin temelinde "sürekli sevap kazanma" isteği yatıyor. 24 yıllık kullanımdan sonra Kabe Vakfı'na bağışlanacak devremülklerin Türkiye'deki satışını Turco Tur gerçekleştiriyor. Şirketin Genel Müdürü Eralp Yazgan, "Bu devremülkler, 24 yıldan sonra sadaka-i cariye olarak Kabe Vakfı'na bağışlanacak. Sadaka-i cariye kişi öldükten sonra da amel defterine sevap yazdıran bir hayırdır. Burada ürünün fiyatı çok önemli değil. Bazı insanlar için sadaka- cariye özelliği çok önemli" diyor. Ancak ilahiyat profesörleri dinin pazarlama aracı olarak kullanılmasına tepkili. Yazgan, Zemzem Tower'da kullanılan devre mülk sisteminin farklı olduğunu ve alıcıların intifa senedi imzaladığını söylüyor. Türkçe'ye "hakkın paylaşımı" olarak çevrilebilecek bu uygulamaya göre, devremülkü alan kişi buradan başkalarının da faydalanmasına olanak sağlıyor. Yazgan, önümüzdeki yıl mayıs ayında tamamlanacak ve 7 kuleden oluşan El Beyt Kuleleri'nin inşaatına ilişkin şunları söylüyor: "El Beyt Kuleleri Kabe Vakfı'nın mülkü. Yap-işlet-devret sistemiyle Bin Ladin Construction Group burayı almış. Bin Ladin Grubu, Ortadoğu'nun en büyük inşaat şirketlerinden biri ve gidenler bilir Mekke'de, kutsal sokaklarda neredeyse bütün inşaatları yapıyor. İçinde İslam Kalkınma Bankası'nın olduğu Münşaat adlı şirket, bu kulelerden birini, bizim şu an satışa sunduğumuz Zemzem Tower'ı parasını ödeyerek, inşaat bitiminden sonra 24 yıllığına Bin Ladin Grubu'ndan kiralamış." Yaklaşık 7 ay önce devremülkleri Türkiye'de pazarlamaya başladıklarında karşılaştıkları ilk isteğin taksitlendirme olduğunu belirten Yazgan, leasing yapabilmek için Haliç Leasing adıyla bir şirket kurulduğunu da söylüyor. Bunun için İslam Kalkınma Bankası'ndan 500 milyon dolar ayrılmış. Böylece devremülkleri 60 ay taksitle edinme olanağı sağlanmış. Hedeflerinin 10 bin devre satmak olduğunu ve henüz bunun uzağında bulunduklarını da ekliyor. Ancak satışların "bir tanıdığının buradan devremülk aldığını duyan kişilerin de başvurmasıyla, biraz moda gibi" arttığını da gizlemiyor.

FİYAT DEVREYE BAĞLI
Kuledeki süitlerin pazarlama işini uluslararası alanda yapan şirket ise Kuveyt kökenli Mas International. Turco Tur'u da bünyesinde bulunduran Mas Uluslararası Dış Ticaret Limited Şirketi'nin de Türkiye'deki pazarlama yetkisini aldığını söyleyen Yazgan, "İsim benzerliği tamamen tesadüf" diyor. Zemzen Tower'daki süit sayısı bin 240. Peki fiyatlar neye göre değişiyor? Bu hem sizin istediğiniz döneme hem de süitin özelliklerine bağlı. Kulede 35, 50, 55 ve 76 metrekare büyüklüğündeki süitlerden bazıları 5 yıldızlı otel lüksüne sahip. Hatta kral ve emir süitlerinde kullanılan malzemeler çok daha kaliteliymiş. Fiyatlara gelince, Yazgan şunları söylüyor: "En düşük dönemde, bir haftalık umre döneminin fiyatı 6 bin dolardan başlıyor. En lüks, pahalı dönem olarak düşüneceğimiz hac zamanında 44 günlük bir devrede kral dairesinin fiyatı ise 280 bin dolara kadar çıkabiliyor." Türkiye'den gösterilen ilginin ağırlıklı olarak iş dünyası, akademik çevreler ve doktorlardan geldiğini anlatan Yazgan, "Peki milletvekili ve bakanlar almıyor mu?" diye sorunca, "Elbette var. Ancak onların oranı yüzde 2, en fazla 3'tür" cevabını veriyor. "Geceleri ortalıkta görünen" kimi işadamlarının da bu devremülklerden aldığını ekliyor: "İmanın ve paranın kimde olduğu bilinmez denir. İnsanlar işledikleri günahları affettirmek için kendilerine bir yol seçiyor. Bu yollardan biri de böyle bir ürün satın almaktan geçiyor bir bakıma. Çünkü bu ürün, 24 yıl sonra, yap-işletdevret sistemi bitince Kabe Vakfı'na sadaka- i cariye olarak geri bırakılacak." Sadaka-i cariye, kişinin yaptığı bir hayır işinin o öldükten sonra da sevap kazandırması anlamına geliyor. Devremülklerin bu özelliğinin ürünün satışında en büyük etken olduğunu söyleyen Yazgan, "Sadaka-i cariye size öldükten sonra da sevap yazacak bir hayır, amel defterinin açık kalmasıdır. İmarathane ya da cami yaptırmak gibi... Siz burada Kabe Vakfı'na bağışta bulunuyorsunuz. Burada ürünün (devremülkün) fiyatı çok önemli değil. Bazı insanlar için bu ikinci planda. Ürünün özelliği (sevap kazandırması) insanları bir anda ürüne sıcaklaştıran, almaya ikna eden bir şey" diye konuyu ayrıntılandırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri de "Hacca gitmek farz. Bu bir kez giderek de yerine getirilebilir. Ancak isteyen 24 kez de gidebilir. Sadaka-i cariye uygulaması da mümkün" diyor.

TAN: FAKİR İŞİ DEĞİL
Kuledeki süitlerin pazarlamasını uzun yıllar Arap ülkelerinde yaptığı işlerle sağladığı güven sayesinde kazandığını anlatan Mas Uluslararası Dış Ticaret Limited Şirketi sahibi Fevzi Tan ise bu devre mülklerin işadamlarına yeni bir seçenek sunduğunu söylüyor: "Kimi işadamları başarılı bayilerini, ustabaşlarını bir yerlere götürür. Şarap içmek isteyeni Macaristan'a, Kıbrıs'a gönderirler. Bir kesim de 'Ben oraya (Kabe'ye) gitmek istiyorum ama param yok' diyor. Patronuna söylüyor. Bir fabrika sahibi 700 işçisini göndermek için devremülk alacak. Görüşmeler sürüyor." Taksitlendirme olanağının çeşitli çevreler için kolaylık sağladığını da söyleyen Tan, "Tabii bu fakir işi değildir" diyor. Tan, Zemzem Tower'ın Osmanlı tarafından yaptırılan ve 2002'de yıktırılan Ecyad Kalesi'nin bulunduğu alana yapıldığı eleştirilerine karşı çıkıyor: "Bu kulelerin yapıldığı yer Ecyad Kalesi'nin olduğu yer değil. Üstelik kalenin tüm taşları, yeniden inşa edilmek üzere numaralandı.

Halime S. Kahveci

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Ayetullah ama Humeyni değil
 9 yıl önce ölmüş olmalıydım
 Howard Hughes
 Bush yönetiminin sevmediği gazeteci
 Türkler Kanada'yı keşfediyor
 Ortadoğu'da fitili Lawrence ateşledi
 İslamabad terzisi
 Bir oyla başlayan tartışma
 Aşklarımız hep acı olmuştur
 6 milyon dolar için koşuyorlar
 Güzelliği mutlu olmasına yetmedi
 Trafik kazasıyla gelen bebek
 Tek keyifleri tiyatro
 Nişantaşı'na yeni bir sanat merkezi
 Bağımsız filmlerle buluşma zamanı
 Tuvalet kağıdı deyip geçmeyin
 İki ayrı ödül verilecek
 Bu takılar müzeye yakıştı
 Rıza'nın hayatı bir roman
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Tamam elime düştün işte
Son bir haftadır bütün Türkiye...
MEHMET ALTAN
Kimsenin görmediği ressam...
Gece eve döndüğümde posta...
KAZIM KANAT
Antep yemeklerinin adı var ama Maraş yemekleri bir...
REFİK DURBAŞ
Ne diyorsun şair?
Diyorsun ki: "Büyük çaresizlikle...
Paslanmayan kadın
Paslanmayan kadın
İlk kez rahmetli Fikret Kızılok'un bir röportajında duymuştum bu...
Atasay'ın tasarım danışmanı Süer
Atasay'ın tasarım danışmanı Süer
2005'in takı modası hakkında bilgi veren Atasay'ın danışmanı Özlem...
Erken yaşlanmanın önüne vitaminle geçin
Yaşlanmada kalıtımın yüzde 30, çevre faktörleri ve yaşam biçiminin...
Akciğer kanserinde yeni umut
Gelişmiş ülkelerde akciğer kanseri tedavisinde sıkça kullanılan...
Dünya lezzet ustaları İstanbul'da buluşuyor
Çeşitli ülkelerden 200 ünlü aşçı, Uluslararası Mutfak Şefleri Yarışması için...
Dünyanın merkezinde bir yemek
New York'taki etkili ve yetkili herkesin favori adresi The Four Seasons...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.