kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Gözden kaçan

Kimilerine göre Türkiye, karneyi aldıktan sonra tatilde okulu da, ödevi de unutan öğrenciye benziyor.
Ve de okulun yeniden açılmasına yakın uyarı üstüne uyarı alıyor: "Dağınıklık sergiliyorsunuz", "Reform süreci yavaşladı", "Uyum protokolünün imzalanması gecikti", "Ekonomik kriterler için gerekli değişiklikler duruyor." Tabii bir de her gün tekrarlanan soru: "Başmüzakereci ne zaman belli olacak?" Erdoğan başta olmak üzere hükümetten bu eleştirilere verilen yanıtlar hep aynı: "Belli bir takvim izliyoruz."
Bu cümle aslında, gerek AB sözcülerinin "sözde" çıkışlarının, gerekse hükümetin kamuoyunu rahatlatmaya yönelik güvencelerinin, aslında "perdeleme" amaçlı olduğunu ortaya koymaya yeterli. Zira Türkiye'nin "Düşük profil" göstermesi iki tarafın da işine geliyor.
Hükümet, müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim'den önce atması gereken zor adımların koparacağı gürültüyü bildiği için, bunları mümkün olduğunca geciktirmeye çalışıyor.
AB ise referandum mevsiminin açıldığı şu sıralar, Türkiye'nin mümkün olabildiğince geri planda kalmasını, "Birliğin hayati çıkarları, hatta geleceği için" yararlı görüyor.
O nedenle de, Türkiye ağırdan alıyor, AB ise Türkiye'ye o zor adımları attıracak belgeleri hazırlamayı zamana yayıyor. Özellikle de Katılım Ortaklığı Belgesi'ni.

Asıl Hollanda'ya dikkat
Zira, sızdırılan bilgilere bakılırsa, bu belgede, Avrupa Parlamentosu'nun kabul ettiği "Türkiye Raporu"nda müzakereler öncesi çözümlenmesi istenen bir dizi soruna da yer verilecek: Rum Kesimi'nin adanın tümünü temsilen "Kıbrıs" olarak tanınması, Heybeliada Ruhban Okulu, Ermenistan sınırı, Aleviler, koruculuk sistemi, din eğitimi...
Birbirinden dikenli bu başlıkların ne kadarının Katılım Ortaklığı Belgesi'nde yer alacağı ve ne vadede çözüme bağlanacağı konusu, Lüksemburg'un boyunu aşacak ağırlıkta.
Sonuç olarak, iki taraf da gerek belgelerin Ankara'ya gönderilmesinin, gerekse hazırlıklara hız verilmesinin Türkiye'ye karşı daha anlayışlı olacağına inanılan İngiltere'nin dönem başkanlığına bırakılmasında sessiz mutabakat sağlamış görünüyorlar.
Yerinde bir uzlaşma. Bakın dün Fransa'da parlamentonun iki kanadının, Millet Meclisi ile Senato'nun toplam 907 üyesinin oluşturduğu Kongre, Türkiye'nin üyeliğinin referanduma götürülmesini öngören anayasa değişikliğini kesinleştirdi.
Fransız Anayasası'ndaki değişiklikler Kongre'de büyük çoğunlukla kabul edildi ama AB Anayasası referandumunda benzer sonuç elde edilmesi giderek güçleşiyor: Bir yandan AB Anayasası ile Türkiye'nin üyeliğini ilişkilendirenlerin felaket senaryoları, bir yandan da hükümet politikalarının yarattığı hoşnutsuzluk nedeniyle, referandumda "evet" demeyi düşünenlerin oranı hızla düşüyor (Yüzde 70'lerden yüzde 58'e geriledi).
Üstelik herkes Fransa'ya odaklandığı için diğer ülkelerdeki gelişmelere pek bakan yok. Örneğin Hollanda'ya. Bu ülkede referandum 1 Haziran'da yapılacak ve kamuoyu araştırmalarına bakılırsa ezici çoğunlukla reddedilecek.
İşte o zaman kıyamet kopacak; AB'nin temeli çökecek. Deniyor ki, öyle bir durumda sil baştan biçimlendirilecek AB ve yepyeni bir yapı ortaya çıkacak.
Türkiye o yapının neresinde olacak, bilen yok. Galiba Ankara bu belirsizlik nedeniyle "bekle gör"e yakın çizgide bir politika izliyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dört mevsim manavı   / 28-02-2005
 Bir istifa öyküsü   / 27-02-2005
 Kerkük-Brüksel   / 26-02-2005
 Ne çok misafir varmış   / 25-02-2005
 Din, Diyanet ve Cemaat   / 24-02-2005
 Çiftlik konuk bekliyor   / 23-02-2005
 Pembe dalgalar Ege'yi geçmez   / 22-02-2005
 Türkiye ne yapabilir?   / 21-02-2005
 Başmüzakereci aranıyor   / 20-02-2005
 Oyunun kuralları   / 19-02-2005
ERDAL ŞAFAK
Gözden kaçan
Kimilerine göre Türkiye,...
ALTAN TANRIKULU
Mafya dediğimiz..
Mafya sözcüğünü çok sık kullanırız da...
ÖMER LÜTFİ METE
Mandacılık bayramı
Dün takvimler '28 Şubat'ı...
UMUR TALU
Demokratik işkence
Bugün, manası sonunda bu ülkenin...
Direnişçilerin kardeş Saddam intikamı mı?
Irak, devrik lider Saddam'ın üvey kardeşinin yakalanmasından bir gün...
Muhalifler Lübnan hükümetini devirdi
Hariri'nin öldürülmesiyle patlak veren krizde son perde: 25 binden...
Dikkat Security var!
Dikkat Security var!
Sakarya maçındaki olaylar yüzünden Disiplin Kurulu'na gönderilen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu