kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bağış: Kerkük konusunda uyarımızı yapıyoruz
Bağış: Kerkük konusunda uyarımızı yapıyoruz

Türkiye-ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış İlişkiler Danışmanı Egemen Bağış, Kerkük'te nüfus yığılmasının, nüfus oranlarıyla oynanmasının sağlıklı olmadığı ve yaraları kanatacağı düşünüldüğü için müttefiklik borcunun yerine getirildiğini ve uyarıların yapıldığını söyledi.

Bağış, Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ve ABD'nin yazılı ve görsel medyasının iki ülke arasında gerginlik olduğu iddialarına prim verdiklerini ifade ederken, ''Hem ABD hem Türkiye'de sorumluluk sahibi olmadıkları için aklına gelen her şeyi söyleyen kişiler var. Toplumu etkileme ve yönlendirme gücü olanların söyledikleri sözün nereye gideceğini iyi bilmeleri lazım'' diye konuştu.

Robert Pollock'un Wall Street Journal'daki ''Avrupa'nın Hasta Adamı'' başlıklı makalesine değinen Bağış, şöyle devam etti: ''Bu makalesinde, ABD'ye yapılan kara çalmalar karşısında Türk siyasetçilerinin mutlak bir suskunluk içinde olduğundan bahsediyor. Bunun gerçeği yansıtmadığını çok iyi biliyorum. Bu şahıs ülkemizde sadece 30 saat kaldı ve bir saatini benimle sohbet ederek geçirdi. Benim anlattıklarımın hiç biri bu yazıya yansımazken, 30 saatte toparlanması imkansız bilgilerin o yazıya girmesi bana biraz manidar geldi.''

''ÜZERİMİZDEN POLİTİKA YAPMALARINA ORTAM YARATMAYALIM''

Egemen Bağış, Türkiye'de bazı hassasiyetlerin dile getirilmesinin demokratikleşme ve ifade özgürlüğünün oturduğunun göstergesi olduğunu ifade ederek, ''Ancak bölgemizde birtakım odakların bizim üzerimizden politika yapmalarına ortam yaratmamamız gerekiyor'' dedi.

Türk-Amerikan ilişkilerinde sağduyulu ve soğukkanlı davranmak gerektiğini kaydeden Bağış, ''Arkamıza değil, önümüze bakmak gerekmektedir. Bu ilişki bir günde kurulmadı. Bir günde kurulmayan ilişki, bir günde yıkılmayacak kadar güçlü ve dinamiktir. Bu ilişkinin 200 yıllık tarihçesi, 60 yıllık stratejik boyutu vardır'' diye konuştu.

İki ülkeyi diplomasi açısından birbirine yaklaştıran Irak, Kıbrıs,Büyük Ortadoğu Projesi (BOP), Ortadoğu barış süreci ile Afganistan olmak üzere beş ana başlık bulunduğunu dile getiren Bağış, Türkiye'nin BOP ve Ortadoğu barış süreci konusunda üzerine düşeni yaptığını ve yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

''KIBRIS TÜRK HALKININ İZOLASYONU DEVAM EDİYOR''

Egemen Bağış, Kıbrıs sorununa da değinirken, Kıbrıs Türk halkının her konudaki izolasyonunun devam ettiğini, buna son verilmesi için barış çağrısına cevap veren toplumun bir şekilde rahatlatılması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs'ta tekrar bir referanduma gidilmesi durumunda bunun taraflara ne kazandırıp ne kaybettireceğinin çok net bir şekilde belirlenmesi gerektiğine işaret eden Bağış, ''ABD'nin, Makedonya'da yaptığı gibi, (eğer evet çıkmazsa tanımayı düşünebiliriz) demesi bile eminim oradaki oylamada çok büyük etki sahibi olacaktır'' dedi.

Bağış, Irak konusunda bazı yaklaşım farklılıklarının doğal olduğunu, ancak iki tarafın da ülkede demokrasiye geçişten son derece mutluluk duyduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Terör örgütü PKK konusunda Amerika'dan beklentilerimiz var. Irak'ın huzur ve güven içinde yaşayabilmesinin en temel şartlarından biri terör örgütleri PKK, Kontra-Gel, KADEK ve diğer örgütlerden Irak'ın biran evvel temizlenmesi. Biz dostlarımıza diyoruz ki, (teröristlere karşı ayrımcılık yapmayın. El-Kaide, Zarkavi neyse PKK da odur.) Türkiye'nin Kerkük ile ilgili hassasiyetleri var. Biz Kerkük'teki bu nüfus yığılmasının, nüfus oranlarıyla oynamanın sağlıklı olmadığını, yaraları kanatacağını ve bu yaraları kanatmanın müttefiklerimizin kayıplarını artıracağını düşündüğümüz için müttefiklik borcumuzu yerine getiriyoruz ve uyarımızı yapıyoruz.''

''DERİN İLİŞKİYİ DUYGUSALLIĞA BIRAKMA LÜKSÜMÜZ YOK''

Egemen Bağış, ABD'de kurulan Türkiye Dostluk Grubu'na da değinirken, grubun çalışmaları kapsamında Amerikan Kongresi'nden 10 üyenin eşleriyle Mayıs sonunda Türkiye'ye davet edildiğini, 2 Haziran'da da TAİK'in düzenleyeceği toplantıya katılacaklarını bildirdi.

TAİK üyelerinin geliştireceği ekonomik ilişkilerin her iki ülkenin siyasetini olumlu etkileyeceğini vurgulayan Bağış, ''Daha fazla çaba ile sizler için daha fazla kar, bizler için daha fazla emniyetli gelecek vaat eden bu konuya ağırlık vermenizi istiyoruz'' diye konuştu.

Bağış, iki ülke arasında kapsamlı ve derin olan ilişkiyi duygusallığa bırakma lükslerinin bulunmadığını dile getirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sağlık karnesi kuyruğu
 Çocuklara 42 yıl hapis istemi
 SEKA'da mahkeme sendikanın itirazını reddetti
 'Rahim kanseri' erkeklere gözaltı
 Deprem İran'ı vurdu: 500 ölü
 Hadisli tekzip Yargıtay yolunda
 İki subayın son uçuşu
 'İlacı ürettik ama ruhsat veren yok'
 Görme kaybına tazminat
 'Konuşan yargıç' dönemi başladı
 Kuran kursları Yüksek Mahkeme gündeminde
 Bombacılar 'pişman olduk' diyemeyecek
 Kilidi açmayı başaramayınca yanarak öldüler
 Aksilikler zinciri yangını büyüttü
 Bir başkadır bu evde 'ikinci bahar'
 TESEV: Diyanet şeffaflaşmalı
ERDAL ŞAFAK
Çiftlik konuk bekliyor
Bush, Brüksel'de "Bir zamanlar...
UMUR TALU
Kuşatmaya dair
İnsanın, birey olarak sıkıştırıldığı en...
Bush'la 8 sekiz dakika
26 ülke liderlerinin bir araya geldiği NATO olağanüstü zirvesinde ABD...
ABD, demokrasi ihraç etmesin!
AP haber ajansı anketine göre AB halkı Bush'un "demokrasiyi yayma"...
Yanal'a şike suçlaması
Yanal'a şike suçlaması
Milli Takımlar Teknik Direktörü Ersun Yanal'ın adının 1986-87...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu