kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Gerekirse dövize müdahale edilir'

Merkez Bankası'nın Para Politikası raporu: 'Merkez Bankası, alım ihalelerinin yanı sıra kur hareketlerini yakından takip etmeye devam edecek ve her iki yönde oluşabilecek aşırı oynaklık halinde piyasaya müdahale edebilecektir.'.

Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde döviz kurlarında, enflasyonun düşüş eğilimini tehlikeye sokacak bir gelişme beklenmediğini bildirdi.

Merkez Bankası, 2004 yılının dördüncü çeyreğindeki gelişmelerin değerlendirildiği Para Politikası Raporu'nu yayımladı. Raporda, 2004 yılının ikinci yarısında iç talebin, tüketici kredilerine getirilen sınırlamalar, KKDF artırımı, hurda indiriminin azaltılması ve Kasım ayında ÖTV'nin artırılması gibi önlemlerin de etkisiyle belirgin bir biçimde yavaşladığı belirtildi.

Raporda, döviz kuru-enflasyon ilişkisindeki tarihsel kırılmaya rağmen döviz kurlarının halen enflasyon dinamiklerinde ithal girdi maliyetleri kanalıyla önemli bir yer teşkil etmeye devam ettiği belirtildi.

Önümüzdeki üç yıl için uygulanacak program üzerinde mutabakata varılması ve AB müzakere sürecine yönelik yaşanan gelişmeler sonucunda, hali hazırda başlamış olan ters dolarizasyon sürecinin dahada güçleneceğinin düşünüldüğü bildirilen raporda, şu görüşler yer aldı:

''Kuşkusuz bu dönemde de Merkez Bankası, alım ihalelerinin yanı sıra kur hareketlerini yakından takip etmeye devam edecek ve her iki yönde oluşabilecek aşırı oynaklık halinde piyasaya müdahale edebilecektir.''

Raporda, gerek döviz kurunun önceki dönemlere göre kazandığı istikrar ve gerekse dünya emtia fiyatlarındaki artışın yavaşlaması nedeniyle, 2005 yılında maliyet koşullarının daha olumlu olacağının öngörüldüğü de ifade edildi.

Raporda, faiz kararlarının Para Politikası Kurulu'nda oylanması uygulamasına açık enflasyon hedeflemesi uygulamasına geçiş ile birlikte başlanacağına dikkat çekilerek, şöyle denildi:

''Geçiş döneminde, para tabanı ve net uluslararası rezervler performans kriteri, net iç varlıklar ise gösterge niteliğinde hedef olmaya devam edecektir. Son dönemde daha iyi anlaşılmaya başlanan dalgalı kur rejimi çerçevesinde piyasaya olabildiğince az etki edilmesi amaçlanmaktadır. Yani döviz kuruna ilişkin herhangi bir düzey hedef olmayıp seviye piyasa arz ve talep koşullarına göre belirlenmeye devam edecektir. Döviz rezervlerini ılımlı bir biçimde artırmak veya azalmasını engellemek amacıyla, döviz ihalelerine devam edilecektir.''

POLİTİKALARIN HIZLA HAYATA GEÇİRİLMESİ ÖNEMLİ

Raporda, 2005 yılında özellikle Hazine'nin net döviz cinsi borç ödeyecisi olmasının, piyasadaki likiditeyi ''azaltıcı yönde'' etki yapacağının öngörüldüğü belirtilirken, söz konusu durumda referans alınan faizlerin Merkez Bankası'nın kısa dönemli borç verme faizi olması, fiyat istikrarına yönelik politikaların aktarım mekanizmasının etkinliğini de artırıcı unsur olarak ortaya çıktığına işaret edildi.

Burada dikkat edilmesi gereken unsurun, ''seçilen para politikası stratejisinin başarıya ulaşabilmesinin ön koşulunun, mali disiplin ve yapısal reformların kararlılıkla devam ettirilmesi'' olduğu hatırlatılan raporda, ''önümüzdeki üç yılı kapsayan program çalışmalarında, söz konusu politikaların devam ettirileceği taahhütünün yer alması olumlu karşılanmakla beraber, bu taahhütlerin hızla hayata geçirilmesi kritik önem taşımaktadır'' denildi.

Raporda, enflasyondaki düşüş süreciyle birlikte ekonomideki birimlerin fiyatlama davranışlarında da değişiklikler yaşanmaya başlandığına dikkat çekilerek, ekonomik birimlerin yeni dönemde daha uzun vadeli fiyat ayarlamalarına gittikleri belirtildi.

Yıl boyunca enflasyonun ana eğiliminin düşüş yönünde olacağı tahmin edildiği bildirilen raporda, ''2005 yılının ilk aylarında enflasyon rakamları yorumlanırken dikkat edilmesi gerekmektedir. 2005 yılı başından itibaren geçerli olan sağlık, eğitim, gıda gibi sektörlerdeki KDV indiriminin fiyatlara ne ölçüde yansıyacağı belirsizlik taşımaktadır'' denildi.

Raporda, enflasyon ölçülme biçiminde revizyona gidilmiş olmasının Merkez Bankası'nın ekonominin orta vadeli görünüme bakışında bir farklılaşma yaratmaması gerektiğinin açık olduğu da kaydedildi.

PARA POLİTİKASI, ORTA VADELİ EĞİLİMLERE ODAKLI

Üretim ve iç talebe ilişkin göstergelere bakıldığında, 2005 yılına yönelik arz-talep unsurlarının enflasyona katkısının, önceki döneme kıyasla daha sınırlı olmasının öngörüldüğü belirtilen raporda, orta vadeli bakışta da enflasyonun ''düşüş sürecinin devamının'' büyük olasılık olarak görüldüğü vurgulandı.

Raporda, her dönemde ekonomi politikalarının kontrol edemeyeceği çeşitli dışsal şokların ortaya çıkabileceğine de işaret edildi. Aynı şekilde işlenmemiş gıda ürünlerine gelebilecek arz yönlü şokların, olumsuz hava koşulları ya da dolaylı vergi ayarlamalarının da enflasyon hedefini tehlikeye sokabildiği kaydedildi.

Son dönemde bu tip şoklarla defalarca karşılaşıldığı kaydedilen raporda, daha sonra şu görüşlere yer verildi:''Ancak Merkez Bankası, söz konusu geçici şokların enflasyonun temel eğilimini bozmayacağını öngörmüş ve bu şoklara tepki vermemiştir. Para politikası orta vadeli eğilimlere ve bu eğilimleri değiştirebilecek durumlara odaklı olarak yürütülmüştür. Önümüzdeki dönemde de Merkez Bankası, para politikasını orta vadeli eğilimlere odaklı yürütmeye devam edecektir. Orta vadeli enflasyon tahminlerinin hedeflerle uyumsuz olması durumunda veya fiyatlama davranışında bir bozulma görülmesi halinde ise gereken tepki verilecektir.''

Para Politikası raporunda, 2004 yılı son çeyreğindeki gelişmeler ışığında, büyük dışsal şoklar dışında, önümüzdeki dönemde enflasyon hedefini tehdit edecek büyük bir risk bulunmadığı bildirildi.

Ancak önümüzdeki dönemde yapısal reformların kararlılıkla yürütülmesi ve mali disiplinin devam ettirilmesinin altı çizilerek, böylece rekabet ortamının gelişebileceği, verimliliğin artacağı ve enflasyonist olmayan istikrarlı bir büyümenin sağlanabileceği belirtildi.

Raporda, 2004 yılında üst üste üçüncü kez yıl sonu enflasyon hedefine ulaşıldığı ve yılın ilk ayı itibarıyla 2005'e ilişkin bekleyişler yıl sonu hedefi olan yüzde 8'e yakınsandığı da kaydedildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kredi kartına sıkı düzenleme
 'IMF ile anlaşamamak söz konusu değil'
 Petroldeki yükselişe OPEC freni
 Dell ABD'nin birincisi oldu
 Artık yeter! Temizleyin bu ayıbı
 Ekonominin kalbinde tehlike çanları çalıyor
 'İstihdama acil çare bulunmalı'
 Daihatsu ticari araç pazarına girdi
 Borcunu ödemeyene kart yok..
 2004 yılı kârda kamu bankalarının yılı oldu
 '2005'te kurumsal katılımlar BES'e ivme kazandıracak'
 Sigorta yazılımında başarı
 Telekom'un sözleşme süresinde kriz çözüldü
 Yüzde 12 reel getiri vaat eden tahvilleri kapıştılar
 Faruk Selçuk'u kaybettik
 Petrolün fiyatı yine 50 dolara dayandı
 "Bireysel'de vergi teşvikleri artırılmalı"
 Anadolu, liderliği bırakmıyor
 OYAK Emeklilik hedefe kilitlendi
 Merkez'in enflasyon tahmini % 8
 İran'dan alınan doğalgazda tahkim kararı
 Enerji davasında iki tahliye kararı
 Medya sektöründe yabancı yatırımcıya sınır kalkıyor
 7-Eleven artık Japonlar'ın
YAVUZ SEMERCİ
Motorola'ya yasa bonozedeye sopa
23 bin kişi. Hükümete...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İTO'da işler karışık
Formula 1 Pisti'nde müfettişlerin...
GAZİ ERÇEL
Stres testleri artıyor
Uluslararası bankacılıkta, 1994...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bacalar tütüyor ama yatırımlar dışarıya gidiyor, işsizlik...
Bir cep telefonu için yaşlı adamı katlettiler
Kadıköy'de dün beş kişi, 66 yaşındaki emlakçıyı sokakta güpegündüz...
TIR dorsesi savruldu, iki mühendis öldü
Yağışta kayganlaşan yolda savrulan TIR karşı yönden gelen otomobile...
Deprem İran'ı vurdu: 500 ölü
Deprem İran'ı vurdu: 500 ölü
İran, dün sabaha karşı saat 04.25'te meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki...
Hadisli tekzip Yargıtay yolunda
Organ bağışlayanları "cehennemlik" olarak niteleyen Tarikat Şeyhi'nin...
IMKB
E: 26.921 D:% 0,99
DOLAR
S: 1,303 D:% 0,000
EURO
S: 1,720 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu