kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bush Almanya'dan destek aldı, Hatemi meydan okudu

ABD Başkanı George Bush, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasına karşı çıktıklarını belirterek, bunun tüm müttefik ülkelerle ortak hedefleri olduğunu da söyledi.

Bush, Mainz Sarayı'nda Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ''Tartışmayı başlatanlar İranlılar. Yapmayacaklarını söylemelerine rağmen uranyum zenginleştirdiler. Bu nedenle kendilerinden hesap sorulmalı. Taleplerimizden vazgeçmeden müzakereler sürdürülecek. Umarım başarılı olunur. İran'ın nükleer silahlara sahip olmasına karşıyız. Bu ortak hedefimiz'' dedi.

İran konusundaki çabalarından dolayı Almanya'ya da teşekkür eden Bush, ''İran, Irak değil. Almanya'nın mollaları ikna etme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz'' diye konuştu.

Bush, Suriye'nin Lübnan'dan askerlerini çekmesini ve bu ülkedeki gizli servis faaliyetlerini durdurmasını istediklerini de ifade ederek, Lübnan'da dışarıdan müdahale olmadan özgür seçimlerin yapılmasını istediklerini kaydetti.

Dünyada barış ve demokrasiyi yaymak, AIDS'e karşı mücadele etmek için tüm ülkelerle ortaklık aradıklarını belirten Bush, Almanya'nın da ABD'nin en yakın müttefiklerinden biri olduğunu ve ilişkilerinin her zaman iyi olduğunu söyledi.

Gizli servis bilgilerinin karşılıklı olarak iletilmesi konusunda da Almanya'yla çok iyi bir işbirliği içinde olduklarını bildiren Bush, Almanya'nın Irak konusundaki katkılarından dolayı da teşekkür etti ve bu konuda Almanya'nın kısıtlamalarını da anlayışla karşıladığını kaydetti.

Bush, Ortadoğu'da barışın sağlanması için de yardımcı olmaları gerektiğini belirterek, İsrail ile bağımsız bir Filistin devletinin yan yana varolması için çaba harcayacaklarını ve bu konuda başarılı olacaklarına inandığını söyledi.

SCHRÖDER'İN AÇIKLAMASI


Başbakan Schröder de, İran'ın nükleer silahlara sahip olmaması konusunda ortak bir hedefe sahip olduklarını belirterek, ''İhtilafı diplomatik yoldan çözmek istiyoruz. İran'daki çabalarımızın Bush tarafından desteklenmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu çabaların
başarılı olmasını diliyoruz'' şeklinde konuştu.

Irak konusunda mevcut olan görüş ayrılıklarının da geçmişte kaldığını tekrarlayan Schröder, demokratik ve istikrarlı bir Irak istediklerini, Iraklıların kendi güvenliklerini sağlayabilmeleri için polis ve askerlerinin eğitimini başarılı şekilde sürdürdüklerini belirtti.

Schröder, Ortadoğu barış süreciyle ilgili olarak da ABD Başkanı Bush'un bu konuda aktif şekilde destek sağlamak istemesinden büyük mutluluk duyduğunu, bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Çevre konusunu da görüştüklerini, bu konudaki görüş ayrılıklarının sürdüğünü kaydeden Schröder, buna rağmen Bush ile bu alanda işbirliğinin derinleştirilmesi yönünde karar aldıklarını ifade etti.

Schröder ayrıca, Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'nin katilinin bulunması konusunda ortak çaba harcayacaklarını belirtti. NATO ve AB'nin de yenilenmesi gerektiğini kaydeden Schröder, NATO ve AB'nin siyasi tartışmaların yapılacağı ve stratejilerin görüşüleceği kurumlar haline gelmesini istediklerini söyledi.

HATEMİ: ABD, İRAN'IN BAĞIMSIZLIĞINA EL UZATIRSA AĞIR BEDEL ÖDER

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, ''Amerikan yönetiminin İran'ın bağımsızlığına el uzatması halinde ağır bedel ödeyeceğini'' söyledi. İran Öğrenci Haber Ajansı'nın (İSNA) haberine göre, Hatemi, bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ''Amerikan yönetiminin İran'ın bağımsız olmasından hoşlanmayacağını, İran'ın bağımsızlığı elinden alındığında bedelinin ne olacağının sorun olduğunu'' belirtti.

Hatemi, ABD Başkanı George Bush'u kastederek, ''Onun birazcık aklı varsa İran'ın bağımsızlığını elinden alamayacaklarını bilmelidir ve bunu yapabilirlerse onların ödeyeceği bedel, bizimkinden daha ağır olacaktır'' dedi.

Hatemi, ''ABD'nin eksik deneyimi ve yanlış bilgiye sahip olması nedeniyle Irak'ta bulunduğu durumun iç açıcı olmadığını'' da kaydetti.

İRAN-AB GÖRÜŞMELERİ

Hatemi, Avrupalıların İran'ın güvenliği ve barışçı nükleer teknolojiye sahip olması konusunda Tahran yönetimine garanti vermesi halinde, İran'ın da nükleer faaliyetlerinde barışçı amaçlar dışına çıkmayacağına dair garanti vereceğini söyledi.
Avrupalıların İran ile yaptığı görüşmelerde herhangi bir kötü niyet beslediğini sanmadığını Hatemi şöyle konuştu:

''Avrupalılardan, İran ve dünya gerçeklerini göz önüne alarak görüşmelerde daha ciddi yaklaşım sergilemelerini bekliyoruz.
Avrupalılar, ABD'nin baskısı altında karar alacak olursa, bizden daha çok zarar görecektir. Umarız böyle bir şey olmaz. Olursa yolumuza devam ederiz.''

Avrupalılarla yaptıkları görüşmeler konusunda umutsuz olmadıklarını söyleyen Hatemi, ''ne şimdiki hükümetin, ne de gelecekte
başka bir hükümetin barışçı nükleer teknolojiye sahip olma hakkından vazgeçeceğini'' belirtti. Hatemi, ''Avrupalılar ve uluslararası toplumla nükleer dosyamız hakkında uzlaşmaya hazırız. Ancak Avrupalılara defalarca barışçı nükleer teknolojiden vazgeçmeyeceğimizi söyledik. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) da İran'ın nükleer programının barışçı amaçlı
olduğunu doğruladı'' dedi.

HARRAZİ: URANYUM PROGRAMINA DEVAM EDECEĞİZ

Bu arada Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, İran'ın uranyum zenginleştirme sürecine devam etmeye kararlı olduğunu söyledi.
AB'nin üç büyüğü Almanya, İngiltere ve Fransa ile yapılan görüşmelerin, AB'nin İran'ın nükleer silah üretme olasılığı
konusundaki kaygılarını ortadan kaldırmak için yapıldığını belirten Harrazi, ''Diğer ülkeler, İran'ın uranyum zenginleştirme programını durduramayacak.

İran'ın nükleer silah üretmek gibi bir niyeti bulunmamaktadır'' diye konuştu. İran ile AB arasında yapılan görüşmelerin gelecek ayın ortasında değerlendirileceğini belirten Harrazi, bu değerlendirme olumlu olursa görüşmelerin süreceğini kaydetti.


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 İran'da ölü sayısı 530'a çıktı
 Bangkok 9 cm kaymış
 ABD'den tecavüz itirafı
 Irak sınırlarını açtı
 FBI virüsü uyarısı
 Bush'la 8 sekiz dakika
 ABD, demokrasi ihraç etmesin!
 'Ercan'a uçak seferi başlasın'
 Kısa... Kısa... Kısa...
 Bütün çocuklar haydi kasaba!
 ABD'de bir Türk manken
 Rıfat Özbek İtalyanlar'ı büyüledi
 Bart'ın teyzesi lezbiyen çıktı!
 Dünyanın en sessiz hastaları
 Blumberg'lilerin tek ümidi loto
Yanal'a şike suçlaması
Yanal'a şike suçlaması
Milli Takımlar Teknik Direktörü Ersun Yanal'ın adının 1986-87...
Kulüp primi teşvik oldu
Kulüp primi teşvik oldu
Hukuk Kurulu'na ifade veren İsmet: "Bana 'Kulüp primi aldınız mı?'...
Baykal: Hesabını sormazsan namertsin
Baykal: Hesabını sormazsan namertsin
"Geçmişleri kirli" diyen Erdoğan'e sert yanıt veren CHP lideri,...
Deprem İran'ı vurdu: 500 ölü
İran, dün sabaha karşı saat 04.25'te meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki...
Hadisli tekzip Yargıtay yolunda
Organ bağışlayanları "cehennemlik" olarak niteleyen Tarikat Şeyhi'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu