kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ortadoğu'da fitili Lawrence ateşledi
Ortadoğu'da fitili Lawrence ateşledi


11 yıl Arap dünyasını kasıp kavuran, dillerini lehçelerine kadar öğrenen Lawrence karış karış bildiği bu topraklardaki casusluk faaliyeti ile büyük şöhrete kavuşmuştu.

Neresinden baksanız her yanı sanki pamuk ipliğiyle birbirine bağlı Kerkük ve Musul öksürdüğü zaman, Irak yatağa düşüyor. Gazze ve Filistin'de olup bitenler Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün için de problem. Türkiye ise fokur fokur kaynayan Ortadoğu kazanının altındaki ateşi söndürmenin yöntemlerini arıyor. Peki bu kazanın altındaki ateşi kim yaktı? 1913 bitiyordu. İttihatçılar dizginleri ele almış, muhalefet susmuştu. Nazım Paşa ve Mahmut Şevket Paşa öldürülmüştü. Ölen öleneydi ve Arabistan'da gerilim üst noktaya gelmişti. Savaş kapıyı çalmıştı. Osmanlı İmparatorluğu seçim yapacak durumda değildi. Fransa, İttihat ve Terakki'nin çaldığı beraberlik kapılarını açmıyordu. İngiltere'ye yaklaşmanın mümkünü yoktu. O İngiltere ki, Arap dünyasında egemen ve çıkarcı olabilmenin çaresini Osmanlı'nın yıkılışında buluyordu. Çarlık Rusya'sına bağışlardan pay vermek ve Arap, Hint topraklarını sömürmek için uğraş veren İngiltere için Ortadoğu vazgeçilmezdi. Petrol yataklarına sahip olmak gayesi taşıyan Büyük Britanya için Lawrence'lara başvurmak zamanı gelmişti. 11 yıl Arap dünyasını kasıp kavuran, Arap dilini lehçelerine kadar öğrenen ve "Araplar hiçbir zaman bir bayrak altında toplanamayacaklar, tek bir devlet olamayacaklardır. Onun için en mükemmel yönetim Türk yönetimidir. Biz çıkarlarımız gereği olarak ihtiyarlamış ve değişen şartlara göre yaşama gücünü tazelemiş bu yönetimi yıkacağız ve istediklerimizi elde edeceğiz. Fakat hiçbir zaman Türklerin yerini alamayacağız" diyen Lawrence, kimdi? Thomas Edward Lawrence, 16 Ağustos 1888'de doğdu. Doğum yeri Tremadoc Galler olan Lawrence'ın babası İrlandalıydı. Thomas Chupman, talihsiz bir evlilik yaşamıştı. Bir gün valizini toplayıp Sara Maden'in evine giden Chupman, artık Thomas Lawrence adını alacak ve Sara ile nikahsız yaşayacaktı. Bir işçi kızı olan Sara'dan bir çocuğu olmuştu. Oxford'a taşındıkları zaman yıl 1909'du ve Oxford High School'da Thomas Edward, zeka ve aklını ortaya koyma fırsatını bulmuştu. Doğu'ya karşı büyük alakası vardı. Tez olarak, "Ortaçağ askeri mimarisinde Haçlı seferinin etkilerini" seçmişti.

CASUSLUK HAYATI
Arkeolog Hogart'la beraberliği bu tezle başlayacak ve Lawrence, Intelligence Service'in (Gizli Servis) en büyük uzmanlarından biri olarak Ortadoğu'ya doğru yola çıkacaktı. Lawrence arkeolojik kazıları yönetiyordu. Casusluk hayatına iki mesai arkadaşı girecekti; Gertrude Bell ve Hubert Young... 1914 yılında Mısır'da, İngiliz İstihbarat Teşkilatı'nda vazifeye başlayan Lawrence, harita subayı olmuştu. Karış karış bildiği Arap topraklarındaki faaliyeti rütbe ve şöhret sağlamıştı. Gizli servisin neredeyse her şeyi bilinen bir kahramanı olmuştu. Çölden ayrıldığında albay rütbesi taşıyordu. Kralın huzurunda bile Arap elbiselerini çıkarmayacaktı. Churchill'den Mısır Yüksek Komiserliği teklifi almıştı. 1922'de herkesi şaşırtan bir kararla Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne başka bir isimle yazılmıştı. Baskılar sonucu istifa etmek zorunda kalacaktı. 4 yıl sonra bir motosiklet kazasıyla hatırlanmış ve gazeteler Afganistan'da vazife gördüğünü yazmıştı. Tarihlerden 13 Mart 1935'ti ve yine motosiklet kazası yaşayacaktı. Binlerce Osmanlı askerinin aç susuz bırakılıp, vahşice öldürülmesinden sorumlu Lawrence, iki çocuğun yaşaması için ölüme gitmişti. (19 Mayıs 1935) Lawrence'in homoseksüelliği pek tartışılmaz. Derea'da Türklerin tecavüzüne uğradıktan sonra homoseksüel olduğu iddiası artık gülümseme ile karşılanıyor. Psikanalistlere göre gayrimeşru doğumun etkisi Lawrence'ın hayatını etkilemişti. Bir tek kadına evlenme teklifi yapmıştı. Erkeklerin hayatında kadınlara yer olmadığını söyleyecekti: "Kadınlar, erkeklerin fiziki başarılarına engel teşkil eder." İlk arkadaşı 17 yaşındaki Richard adında Amerikan ve İngiliz kanı taşıyan bir beyazdı. Homoseksüelliğe yönelik hayatı iki Arap'la siyahlaşacaktı. Daum ve Hamudi en yakınlarıydı.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Ayetullah ama Humeyni değil
 9 yıl önce ölmüş olmalıydım
 Howard Hughes
 Bush yönetiminin sevmediği gazeteci
 Türkler Kanada'yı keşfediyor
 İslamabad terzisi
 Bir oyla başlayan tartışma
 Aşklarımız hep acı olmuştur
 6 milyon dolar için koşuyorlar
 Güzelliği mutlu olmasına yetmedi
 Trafik kazasıyla gelen bebek
 Tek keyifleri tiyatro
 Nişantaşı'na yeni bir sanat merkezi
 Bağımsız filmlerle buluşma zamanı
 Tuvalet kağıdı deyip geçmeyin
 İki ayrı ödül verilecek
 Kabe manzaralı devremülk için Türkler de sıraya girdi
 Bu takılar müzeye yakıştı
 Rıza'nın hayatı bir roman
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Tamam elime düştün işte
Son bir haftadır bütün Türkiye...
MEHMET ALTAN
Kimsenin görmediği ressam...
Gece eve döndüğümde posta...
KAZIM KANAT
Antep yemeklerinin adı var ama Maraş yemekleri bir...
REFİK DURBAŞ
Ne diyorsun şair?
Diyorsun ki: "Büyük çaresizlikle...
Paslanmayan kadın
Paslanmayan kadın
İlk kez rahmetli Fikret Kızılok'un bir röportajında duymuştum bu...
Atasay'ın tasarım danışmanı Süer
Atasay'ın tasarım danışmanı Süer
2005'in takı modası hakkında bilgi veren Atasay'ın danışmanı Özlem...
Erken yaşlanmanın önüne vitaminle geçin
Yaşlanmada kalıtımın yüzde 30, çevre faktörleri ve yaşam biçiminin...
Akciğer kanserinde yeni umut
Gelişmiş ülkelerde akciğer kanseri tedavisinde sıkça kullanılan...
Dünya lezzet ustaları İstanbul'da buluşuyor
Çeşitli ülkelerden 200 ünlü aşçı, Uluslararası Mutfak Şefleri Yarışması için...
Dünyanın merkezinde bir yemek
New York'taki etkili ve yetkili herkesin favori adresi The Four Seasons...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.