kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kıbrıs'ta CTP-DP beklentisi
KKTC Milletvekili listesi

Kıbrıs'ta CTP-DP beklentisi

KKTC'de dün yapılan milletvekilliği erken genel seçimlerinde, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) ittifakı kazanırken aldığı 44.5 civarında oy tek başına iktidar olmasına yetmedi. 25 milletvekili çıkaran Mehmet Ali Talat'ın başında bulunduğu grubun iktidar olabilmek için 6 vekily çıkaran Serdar Denktaş'ın DP'si ile koalisyon yapması bekleniyor.

KKTC'de dün yapılan milletvekilliği erken genel seçimlerinde, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) oylarını büyük oranda artırmasına rağmen tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşamadı. 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi'nde 24 milletvekilliği kazanan CTP'nin, hükümetin diğer ortağı Serdar Denktaş başkanlığındaki Demokrat Parti (DP) ile
yeniden koalisyona gitme olasığı, Lefkoşa'da seçim sonrasının en güçlü senaryosu olarak kabul ediliyor.

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, seçim öncesi propaganda döneminde birbirlerine karşı sert çıkışlar yapmamaya özen göstermiş, koalisyonun yeniden kurulabileceği yönünde sinyaller vermişti. KKTC'de 14 Aralık 2003'te yapılan genel seçimlerde yüzde 35.18 oy alarak 19 milletvekili çıkaran CTP, dünkü seçimde oylarını yaklaşık yüzde 10 oranında artırıp 25 milletvekiline ulaşırkan, DP de 14 Aralık'da yüzde 12.93 olan oy oranını yüzde 13.49'a çıkardı.

14 Aralık'ta 7 milletvekili çıkaran DP, bu kez oyunu artırmasına rağmen meclise 6 milletvekili gönderdi. Yaklaşık 14 ay once, toplam 26 milletvekili ile koalisyonu kurabilen ancak 3 milletvekilinin istifasıyla azınlıklık hükümeti durumuna düşen CTP-DP koalisyonu, bir kez daha kurulduğu takdirde, bu kez 31 milletvekiline ulaşacak ve daha rahat çalışma imkanı bulacak.

Talat ve Serdar Denktaş, seçim sonrasında yaptıkları ilk açıklamalarında, koalisyon kararının partilerinin yetkili organlarında alınacağını belirtmiş olsalar da, Barış ve Demokrasi Hareketi'nin (BDH) mecliste yalnızca 1 sandalye ile temsil edilmesi ve CTP ve DP liderlerinin daha önce yaptıkları birçok açıklamada Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile koalisyona gitmeyeceklerini söylemiş olması nedeniyle, CTP-DP koalisyonu çok güçlü bir hükümet olasılığı olarak görülüyor.

KKTC'de hükümetin kurulması için mecliste 26 çoğunluğa ulaşılması gerektiği gözönünde bulundurulursa, meclis aritmetiği içinde CTP'nin yer almadığı bir koalisyon kurulması mümkün görülmüyor.

UBP, BDH OY KAYBINA UĞRADI

KKTC'de 14 Aralık 2003'te yapılan genel seçimlerde tarihinde ilk kez ikinci parti konumuna düşen UBP, bu seçimlerde de oy kaybına uğrayarak yine ikinci parti oldu. Oy kaybına rağmen UBP'nin meclise gönderdiği milletvekili sayısı değişmedi ve UBP 14 Aralık'ta olduğu gibi yine 18 milletvekili çıkardı.

UBP, önceki seçimde yüzde 32.93 olan oy oranının, dünkü seçimde yüzde 31.71'e gerilemesine engel olamadı. Bu sonucun arkasından, UBP'de parti içi revizyon ve ''partinin vitrininin yenilenmesinin'' gündeme gelmesi bekleniyor. Seçimlerin kan kaybeden bir diğer partisi de BDH oldu. Önceki seçimlere Toplumcu Kutuluş Partisi (TKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve
Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) ittifakıyla giren ve yüzde 13.14 oy oranı ile 6 milletvekili çıkaran BDH, ittifakın dağılmasıyla bu seçimde ciddi bir baraj sıkıntısı yaşadı ve yüzde 5.81 oy oranıyla ancak bir milletvekili çıkarabildi.

İttifaktan ayrılan TKP ve BKP seçime TKP adı altında tek listeyle girdi. Ancak, yüzde 2.41 oy oranıyla barajı geçemedi. Bu durumda, bir önceki seçimin ittifakının toplamda yaklaşık yüzde 5'lik oy kaybına uğradığı ve bu oyların büyük oranda CTP'ye kaydığı gözleniyor.

KATILIM BEKLENENİN ÜZERİNDE

KKTC halkı, son 14 ayda bir genel seçim, bir referandum ve bir yerel seçim olmak üzere toplam üç kez sandık başına gitmiş olmasına rağmen, dün yapılan seçimlerde de ''sandık yorgunluğunu'' bir kenara bırakarak, büyük ölçüde seçime katıldı. Seçimlere katılım, beklenenin üzerine çıkarak yüzde 80.76 oldu. KKTC halkı, bu seçimlerin yorgunluğunu atmadan, yaklaşık 2 ay sonra bu kez de yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere yeniden sandık başına gidecek.

TALAT'IN HERKESİ KUCAKLAYAN TAVRI

CTP lideri Talat, seçim sonuçlarını değerlendiren ilk konuşmasında, birlik ve beraberlik mesajı verirken, ''herkesin hükümeti'' olacaklarını söyledi. Seçimlerden başarıyla çıktıklarını, ancak temel amaçlarının KKTC halkının tümünü temsil eden bir yapı oluşturmak olduğunu ifade eden Talat, gelecek dönemin Kıbrıs konusu açısından kritik olduğuna işaret ederek,
Kıbrıs'ta adil, kalıcı, eşitlikçi barış arzu eden herkesi kendilerine destek olmaya çağırdı.

Talat'ın bu bütünleştirici söylemi, Lefkoşa'da, cumhurbaşkanladaylçok büyük bir olasolduşeklinde deCTP, seçimlerdeki başarbu akşam Lefkoşa önü Meydanüzenleyeceşölende seçmenleriyle kutlayacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Yeni Kültür Bakan Koç
 AK Parti'de yeni istifa
 Geçen: AK Parti'de devam edeceğim
 AKP'de istifalar yolda
 'Aleviler iyi ki var' mesajı
 Çiçek: Taciz olayları artınca telefona teknik takip de arttı
 Ağar: Yakında seçim var
 Hırsızlar, Ağar'a meydan okuyor
 ABD'den Baykal'a ılımlı mesaj
YAVUZ DONAT
AKP'nin 'formülasyon' sorunu
Mehmet Dülger oldukça...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Yolsuzlukla yaşamak
Size garip geldi mi hafta başında...
Doktora meydan dayağı
Bir aracı çalmaya kalkışan hırsızlar, olaya müdahale eden doktoru...
Yaşama tutundu
Türk pop müziğine kız kardeşi Rana Alagöz ile birlikte yıllarca emek...
Latife Hanım'ın mektupları önemli değildir
Latife Hanım'ın mektupları önemli değildir
Araştırmalarıyla gündemde sık sık tartışmalar yaratan Prof. Dr.
5 gösteri: 40 gözaltı
5 gösteri: 40 gözaltı
Taksim'de dün aynı saatlerde düzenlenen 5 ayrı gösteriden ikisine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu