kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmet Zorlu iş dünyasının doruklarında bir işadamı. Önerileri arasında enerji ve endüstri mühendisliği de var. “Çünkü” diyor Zorlu, “Dünyadaki enerji kaynakları gitgide azalıyor, yeni enerji kaynakları için enerji mühendisleri gerekecek. Endüstri mühendisleri ise maliyet konusunda fark yaratıp, verimliliğe dikkat eden şirketlerin tercihi olacak.”
İşin püf noktası: Doğru seçim
Gençler için bu tüyolar çok önemli

Enerjide İyi İş Var

Geleceğin gözde meslekleri konusunda ilk tavsiye Zorlu Grubu'nun Başkanı Ahmet Zorlu'dan: Enerji kaynakları azalıyor, enerji mühendisine ihtiyaç olacak.

İşin püf noktası: Doğru seçim

Ekonomi ve eğitim dünyasına yön veren duayenler önümüzdeki on yıla damgasını vuracak meslekleri SABAH'a anlattı. Enerji, endüstri, yazılım mühendislikleri, tıp ve fizikte araştırma bölümleri öne çıktı.

Dünya nüfusuyla, iklimiyle, coğrafyasıyla, politikasıyla ve teknolojisiyle hızla değişiyor. Meslekler ve meslek tercihleri de bu değişimden payına düşeni alıyor. Bir döneme damgasını vuran doktorluk, mühendislik ya da avukatlık gibi etkili ve prestijli meslekler, zamana ayak uydurma endişesiyle alt başlıklarda yeniden hayat buluyor. Düne kadar adı bile duyulmamış olan meslek grupları için art arda kurslar açılıyor, eğitim seminerleri düzenleniyor, gençler yetenekleri ve "merak" ları çerçevesinde bambaşka bir dünyanın içinde yetişiyor. Değişime ayak uydurmak isteyen eğitim kurumları ders programlarını sil baştan düzenliyor. Bütün bunlar dünyadaki değişim çerçevesinde, insan gücünü ve aklını en verimli şekilde kullanma çabasından kaynaklanıyor.

Ekmek için çok çalışılmalı
İşsizlik oranının yüzde dokuz buçuk olduğu, üniversite mezunu binlerce gencin işsizlikten kıvrandığı Türkiye'de de ekmek aslanın ağzında. Ekonomi ve eğitim dünyasının duayenleri işsizliğin en alt seviyelere çekilebilmesi için, gelecek on yıl içinde iş hayatına damgasını vuracak mesleklerin neler olduğunun iyi araştırılması ve tercihlerin ona göre yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Böylece açıkta kalan insan gücü oranının azalacağına dikkat çekiyorlar. İş ve eğitim dünyasının patronlarına göre örneğin önümüzdeki on yıla damgasını vuracak meslekler içinde adına çok da aşina olmadığımız e-ticaret muhasebecisi, tasarım mühendisi, insan hakları avukatı gibi meslekler yer alacak. Bu çerçevede güncel bir mesleğe yönelip gelecekte işsiz kalmak istemeyen gençlerin kendilerini iyi tanımaları, becerilerinin farkında olmaları ve bunları çağın gereğine göre yenileyebilmeleri gerekiyor. İlgi duyulan alanla, alınan eğitimin başarıda büyük bir rol oynadığı bilinen bir gerçek, ancak iş hayatının içine girdikten sonra kişinin sürekli olarak kendini geliştirmesi de önemli. İş dünyasının ve eğitim kurumlarının işbirliği Türkiye'de henüz istenilen seviyede değil. Uzmanlar bunun için ekonomi dünyasının ihtiyaç duyduğu meslekleri yetiştirecek yüksek öğretim kurumları ile iş dünyasının daha sıkı bir işbirliği içinde olması gerektiğine dikkat çekiyor. Öğrencilik hayatında edinilen iş deneyiminin (stajlar) sektörü tanımada ve ilişki kurmada hayati bir öneme sahip olduğu, eğitim ve iş dünyası işbirliğinin gerekliliği için verilen bir başka örnek.

Danışabilecekleri kimse yok
Meslek tercihi konusunda Türkiye'de yaşanan sıkıntının bir başka boyutunu ise yetersiz danışmanlık hizmetleri oluşturuyor. Gençler, kendilerine yol gösterilmesine en çok ihtiyaç duydukları tercih belirleme evresinde yeterli danışmanlık hizmeti alamıyor. Kariyer planlama çok uzun zaman dilimini içeren bir süreç olmasına rağmen bu konuda etkili hizmet verecek resmi ya da özel kurumların sayısı bir elin parmağını geçmiyor. İş dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu önümüzdeki on yılda etkili olacak meslekleri ve nedenlerini sıralarken gençlere işte bu anlamda çok önemli ipuçları veriyor.

Zorlu'dan gençlere
"Elektronik, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği gelecekte Araştırma Geliştirme (AR-GE) konusundaki çalışmalar hız kazanacağı ve teknolojinin önemi tüm alanlarda artacağı için etkili mesleklerden olacak. Bu meslek grupları hem iş dünyasında hem de Zorlu Grubu'nda önemini daha da artıracak. Örneğin sadece Zorlu Grubu olarak, şu an 500 civarında olan Ar-Ge kadromuzu birkaç yıl içinde bin kişiye çıkarmayı planlıyoruz. Gelecekte insanların evde geçirdiği sürelerde ciddi artış olacak. Teknoloji insanların dışarı çıkmadan her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak. Evde geçirilen süre artınca zamanın daha keyifli geçirilebilmesi için ev tekstili ve elektronik eşyalara ilgi daha da artacak. Daha fonksiyonel ve estetik tasarımlar tercih edilecek. Bu nedenle Tasarım Mühendisliği geleceğin meslekleri içinde yer alacak."

Gönül Korkut


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Doktora meydan dayağı
 Yaşama tutundu
 'Balıklar'ın aşkı devam ediyor
 Matematik ve fizik dallarının avantajı var
 Yaşamın süresi altı soruda gizli
 Ağrıya tek çare ilaç değil
 Değişim kadınla başlıyor
 Yedizler için yurtdışı umudu
 Ameliyatta gazlı bezi kolunda unuttular
 Sema'nın pozu sanat eseri oldu
 Elindeki meyve bıçağı Merve'yi öldürdü
 Cinayet bir yıl sonra aydınlandı
 Gümrük kapısında suçüstü
 Taksici 17 kez bıçaklandı
 Bir baskın iki suçu aydınlattı
 Serseri kurşunla can verdi
 Depoda göçük: Bir ölü
 Dikkat!.. İstanbul'da bu yollar onarımda
 Alo SABAH İstanbul
 İyi ki doğdun
 Başımız Sağolsun
 Cevap Ve Düzeltme
MEHMET BARLAS
AK Parti iktidarı da ebedi değil ki..
Harold Nicolson ...
MAHMUT ÖVÜR
'Rakibi değil, ekip arkadaşıyım'
İstanbul Büyükşehir...
SAVAŞ AY
Marketlerde kuruş vurgunu mu var?..
Konya'dan arayıp...
REFİK DURBAŞ
Aleviler'in cemevi sorunu
SABAH'ın 4 Şubat 2005...
EMRE AKÖZ
Ferhan Şensoy: Komediden drama
SABAH'ın birinci...
YAVUZ BAYDAR
'Gasp' haberleri kafaları karıştırdı
Önceki günkü iki...
Real Fener
Real Fener
Fener'in iki yüzü var... Avrupa'da, zayıf Real Zaragoza'ya yenildi.
Rota Selçuk!
Rota Selçuk!
Taraftar, Real Zaragoza maçında yuhaladıkları genç oyuncunun gönlünü...
AKP'de istifalar yolda
Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş'ın yarın partiden istifa etmesi...
'Aleviler iyi ki var' mesajı
Mersin'de "dünyanın en büyük cemevi" açılışına 50 milletvekiliyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu