kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkler Kanada'yı keşfediyor
Türkler Kanada'yı keşfediyor


Düne kadar uzak ve soğuk bir 'göçmen' ülkesi olarak bilinen Kanada artık Türklerin eğitim için en çok tercih ettiği ülkeler arasında. Güvenli ve ucuz olmasıyla dikkat çeken bu ülkeye geçen yıl bin Türk öğrenci gitti.

Yurtdışında eğitim almak isteyen birçok Türk artık Kanada'yı tercih ediyor. Dört yıl öncesine kadar yılda en fazla 100 öğrencinin eğitim gördüğü Kanada'da bu rakam geçen yıl bini aştı. Türklerin Amerika ve İngiltere'den sonra en çok tercih ettikleri üçüncü ülke haline gelen Kanada, ucuz ve güvenli bir ülke olması ve dünyanın en iyi üniversitelerine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Türkler'in Kanada'ya ilgisinin nedenlerini, oradaki eğitim şartlarını İstanbul'da bulunan Kanada Eğitim Merkezi Müdürü Köksal Ekinci ile konuştuk. Kanada'nın Türkiye Büyükelçiliği bünyesinde 2001 yılında kurulan Kanada Eğitim Merkezi, Kanada'ya eğitim görmeye gitmek isteyenleri bilgilendirmekle görevli. Resmi bir kurum olan merkezin bilgilendirme dışında hiçbir ticari işlevi yok. Ekinci, Kanada Eğitim Merkezi'nin dünyanın 17 ülkesinde, Kanada devleti tarafından kurulan bir organizasyon olduğunu söylüyor: "Kanada Büyükelçiliği bünyesinde faaliyet gösteriyor. Amacı Kanada'yı, Kanada eğitimini ve eğitim kurumlarını tanıtmak. Türkiye'deki merkez Avrupa'nın ilk ve tek merkezi olma özelliğini taşıyor. İtalya ile Yunanistan'ın arasından Türkiye'de kurulmasına karar verildi. İtalya ve Yunanistan'daki faaliyetler de buradan koordine ediliyor." Türkiye'den her yıl yaklaşık 5 bin kişinin Amerika'ya, 2 bin kişinin İngiltere'ye eğitim görmeye gittiğini belirten Köksal Ekinci, bin öğrencinin de Kanada'yı tercih ettiğini söylüyor. Yani Kanada, Türkiye'de en fazla tercih edilen üçüncü ülke durumunda. Dört yıl öncesine kadar yılda en fazla 100 Türk giderken hızla artan bu ilginin sebebini Köksal Ekinci'ye sorduk. "Çocuklarını yurtdışına eğitime gönderecek aileler bilinçlenmeye başladı. İyi bir araştırmadan sonra karar veriyorlar. Kanada'nın tercih edilmesinde birinci sırada güvenlik geliyor. Özellikle 11 Eylül ve sonrasındaki olaylardan sonra Kanada'ya ilgi arttı. İkinci sırada Kanada'da eğitimin diğer ülkelere oranla daha ekonomik olması geliyor. Ve bir diğer etken de Kanada'nın çok kültürlülüğe açık olup geleneksel değerlerini koruması. Tabii artışta Kanada Eğitim Merkezi'nin kurulması, böylelikle doğru ve detaylı bilgilere çok kolay ulaşılabilmesinin de büyük etkisi var." Ekinci, Kanada'daki üniversiteler hakkında da şu bilgileri veriyor: "Kanada'da 100 üniversite var. Bunlardan 5'inin dışında hepsi devlet üniversitesi, üstelik dünya standartlarında. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamalarında her zaman ilk 20'lerde yer alıyor. Kanada'ya dünyanın her yerinden öğrenci gidiyor. Yılda ortalama 150 bin yabancı öğrenci Kanada'da eğitim görüyor." Türklerin yüzde 35'i üniversite, yüzde 30'u master programı, yüzde 30'u dil, yüzde 5'i bir yıllık mesleki sertifika programı ve yüzde 5'i de lise eğitimi için Kanada'ya gidiyor.

EĞİTİM FUARI BAŞLIYOR

Kanada'ya üniversite eğitime gidecek öğrencilerde öncelikle başarı aranıyor. Lisede yüzde 70'in üzerinde başarı şartı koşuluyor. Bu şart, aslında Kanada'daki eğitimin kalitesini de ortaya koyuyor. Ardından ülkede İngilizce ve Fransızca eğitim olduğu için bu dillerden birini iyi derecede bilmek şart. Ekinci Türkler'in en çok mühendislik eğitimi için Kanada'ya gittiğini söylüyor. İkinci sırada işletme, daha sonra da uluslararası ilişkiler, iletişim, psikoloji, tasarım gibi sosyal bilimler tercih ediliyor. Kanada'da bir yıllık üniversite eğitiminin maliyeti ise 7-10 bin dolar arasında. Konaklama da dahil edilince bu rakam yıllık ortalama 13-15 bin doları buluyor. Ekinci "Ayda en fazla 200 Kanada doları (1 Kanada doları, yaklaşık 1.1 YTL) ile çok rahat yaşarsınız. Gıda ve tekstil Türkiye'den daha ucuzdur. Yemek de yine Türkiye ile aynı veya daha ucuz. En iyi yerde ev kiraları 350-500 dolar civarında" diyor. Dil eğitiminin ücreti ise aylık 700- 1000 dolar arasında. Yarım pansiyon konaklama dahil bir program tercih ederseniz aylık 1000-1200 dolar ödemeniz gerekiyor." Köksal Ekinci Kanada'daki eğitim ücretlerinin Amerika, İngiltere gibi diğer ülkelerdeki eğitimden yüzde 40 civarında daha ucuz olduğunu vurguluyor. Kanada Eğitim Merkezi, ilgilileri bilgilendirmek için önümüzdeki günlerde eğitim fuarları düzenleyecek. 23 Şubat'ta Ankara Hiltonsa Hotel'de, 26-27 Şubat tarihlerinde ise İstanbul Ceylan Intercontinental Hotel'deki Kanada Eğitim Fuarı'nda merak ettiğiniz her türlü bilgiyi alabilirsiniz.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Ayetullah ama Humeyni değil
 9 yıl önce ölmüş olmalıydım
 Howard Hughes
 Bush yönetiminin sevmediği gazeteci
 Ortadoğu'da fitili Lawrence ateşledi
 İslamabad terzisi
 Bir oyla başlayan tartışma
 Aşklarımız hep acı olmuştur
 6 milyon dolar için koşuyorlar
 Güzelliği mutlu olmasına yetmedi
 Trafik kazasıyla gelen bebek
 Tek keyifleri tiyatro
 Nişantaşı'na yeni bir sanat merkezi
 Bağımsız filmlerle buluşma zamanı
 Tuvalet kağıdı deyip geçmeyin
 İki ayrı ödül verilecek
 Kabe manzaralı devremülk için Türkler de sıraya girdi
 Bu takılar müzeye yakıştı
 Rıza'nın hayatı bir roman
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Tamam elime düştün işte
Son bir haftadır bütün Türkiye...
MEHMET ALTAN
Kimsenin görmediği ressam...
Gece eve döndüğümde posta...
KAZIM KANAT
Antep yemeklerinin adı var ama Maraş yemekleri bir...
REFİK DURBAŞ
Ne diyorsun şair?
Diyorsun ki: "Büyük çaresizlikle...
Paslanmayan kadın
Paslanmayan kadın
İlk kez rahmetli Fikret Kızılok'un bir röportajında duymuştum bu...
Atasay'ın tasarım danışmanı Süer
Atasay'ın tasarım danışmanı Süer
2005'in takı modası hakkında bilgi veren Atasay'ın danışmanı Özlem...
Erken yaşlanmanın önüne vitaminle geçin
Yaşlanmada kalıtımın yüzde 30, çevre faktörleri ve yaşam biçiminin...
Akciğer kanserinde yeni umut
Gelişmiş ülkelerde akciğer kanseri tedavisinde sıkça kullanılan...
Dünya lezzet ustaları İstanbul'da buluşuyor
Çeşitli ülkelerden 200 ünlü aşçı, Uluslararası Mutfak Şefleri Yarışması için...
Dünyanın merkezinde bir yemek
New York'taki etkili ve yetkili herkesin favori adresi The Four Seasons...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.