kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
6 milyon dolar için koşuyorlar
6 milyon dolar için koşuyorlar
Atçıların morali düzeldi
Ribella'nın jokeyi Halis Karataş

Türk lokumu şampiyon 'Riella'

Dubai'deki yarışın birincisi Riella, 6 milyon dolara koşuyor.


6 milyon dolar için koşuyorlar

Zor günler yaşayan Türk atçılığı sorunlara rağmen uluslararası alanda adını duyuruyor. Türk atı Ribella, dünyanın en önemli yarışı Dubai Racing Carnival'da birinci oldu.

Türkiye'de yarış atı sektörü çok zor günler yaşıyor. At yarışlarından yüzde 60'a varan yasal kesintilerden dolayı Türkiye Jokey Kulübü (TJK) zarar etmeye başladı. Bir an önce önlem alınmazsa at yarışlarının yapılamaması ihtimali bile var. Yarış olmaması da, haraların kapanması ve at yetiştiriciliğinin sona ermesi anlamına geliyor. Bu kötü tabloya rağmen Türk yarış atları uluslararası başarılar elde etmeye başladı. Dubai'deki başarılar da bunun en güzel örneği. Dünyanın en önemli at yarışları arasında sayılan "Dubai Racing Carnival" da artık Türk atları da yarışıyor. İlk kez 2003 yılında bir atla katıldığımız yarışlarda bu yıl iki atımız koşuyor. 27 Ocak'ta başlayan ve 26 Mart'ta Dubai World Cup yarışlarıyla sona erecek olan karnavalda Ribella adlı Türk atı, Cup Verdi yarışında birinci oldu. Diğer atmız Kaneko, Sheikh Maktoum Challenge Round 1'de ikinci oldu. Bu iki atımız şimdiye kadar dört koşuya katıldı ve hep ilk dörtte yer aldı. Aldıkları puanlar sayesinde de karnavalda yarışlara devam ediyorlar. Ribella 2 milyon dolarlık Dubai Duty Free, Kaneko ise 6 milyon dolarlık Dubai World Cup'ta koşmayı hedefliyor. Dünyanın en iyi atlarının yarıştığı Dubai'de atlarımızın gösterdiği başarı dünya basınında büyük yer aldı. Ocak sonunda başlayıp mart sonunda Dubai World Cup yarışıyla sona eren Dubai Racing Carnival gerek prestiji gerekse ikramiyesi açısında dünyanın en önemli at yarışı organizasyonu olarak değerlendiriliyor. Bu yıl 25 milyon dolar ikramiye dağıtılacak olan yarışların final koşusu olan Dubai World Cup'ın ikramiyesi ise tam 6 milyon dolar. Ve yarış dünyanın en yüksek ikramiyeli yarışı ünvanına sahip... Türkiye'den ilk kez 2003 yılında Grand Ekinoks, Dubai yarışlarında koştu. Grand Ekinoks City Of Gold koşusunda 2. olmuştu. Halis Karataş ile Dubai World Cup günü koşulan 2 milyon dolar ikramiyeli Dubai Sheema Classic koşusunda ise 5.'lik elde etmişti. 2004 yılında Dinyeper de Dubai'de koşmuştu. Dinyeper, 6 milyon dolarlık Dubai World Cup koşusunu 10. olarak tamamlamıştı. Bu yıl Dubai'ye iki atımız gitti. Selman Taşbek'in Ribella'sı ve Celalettin Alkan'ın Kaneko'su Duba Racing Carnival'de yarışıyor. Şimdiye kadar Kaneko Sheikh Maktoum Challenge Round 1'de (ilk yarış) 2. oldu. 10 Şubat'ta Sheikh Maktoum Challenge Round 2'yi (2. yarış) koştu ve 3. oldu, 200 bin dolar ikramiye kazandı. Ribella ise Dubai'deki ilk koşusunda 4. oldu. İkinci koşusu olan Cape Verdi koşusunda ise birinciliği alarak bütün dikkatleri üzerinde topladı. Ribella'nın bir sonraki koşusu 25 Şubat'ta. Ribella ve Kaneko aldıkları dereceler sayesinde Racing Carnival'da yarışlara katılmayı sürdürüyor. Amaç, Dubai World Cup'a katılmak.

TECRÜBEMİZ YETERSİZ
Dubai'de aldığı birincilikle dikkatleri üzerine toplayan Ribella'nın sahibi Selman Taşbek, Türk atlarının yabancı atlardan hiçbir eksiği olmadığını iddia ediyor ve "Bizim atlarımızın dünyanın en iyi atları arasında yer aldığını Dubai'de gösterdik. Ribella aldığı birincilikle bunu ispatladı" diyor. Taşbek, Dubai'deki başarımızı ise şöyle değerlendiriyor: "Dünyada her zaman başa baş mücadele edebilecek kalitede atlarımız var. Taylarımız ihtiyaçları olan her şeyi alarak son derece sağlam yetişiyorlar. Dolayısıyla hiçbir bakımdan yabancılardan aşağı kalır yanımız yok. Dubai'de Duty Free koşusunu iki sene üst üste bir Zimbabwe atı olan Peeping Tom kazandı. Türk yetiştiriciliği uzun senelere köklü orijinlere dayanıyor. Bizim atlarımızın da bu büyük koşuları kazanması sürpriz olmamalı. Atlarımız ilk kez yurtdışına gitmenin ve farklı şartlarda koşmanın dezavantajını yaşadılar. Ribella önemli faullere maruz kalmasına rağmen ilk koşusunu çok iyi koştu. Daha iyi koşabileceğini de sonraki yarışta gösterdi. Kaneko da gayet iyi gidyor." Selman Taşbek, bundan sonraki hedeflerini de şöyle sıralıyor: "25 Şubat'taki koşuya katılacağız. Bu koşudan sonra da esas hedefimiz, 26 Mart'taki Dubai World Cup'ın önemli koşularından biri olan olan Gr1 Duty Free koşusu. Tabii daha sert rakiplerle daha zorlu bir koşu olacak fakat Ribella'nın iyi mücadele edeceğine inanıyorum. Kaneko için de rahatlıkla konuşabilirim çünkü orada bir milli takım havası içerisinde senin atın benim atım demeden birlikte çalışıyoruz. Kaneko'nun da dünyanın en büyük koşularından Dubai World Cup'ı koşma ihtimali var." Selman Taşbek, atının başarısını Türkiye'nin başarısı olduğunu belirterek yabancı basında bu yönde çıkan haberlerden dolayı çok mutlu; "Beni en sevindiren husus Ribella'nın Selman Taşbek'in değil de Türkiye'nin Ribella'sı olarak yabancı kaynaklarda tanıtılması. Türk atçılığı gerçekten büyük sükse yaptı. Turkish Delight (Türk Lokumu) olarak birçok gazetede çıkan haberler çok sevindirici. Milyonlarca dolar harcasak bu kadar reklam yapamazdık herhalde." Başarılarla gururlanan Taşbek, eksiklerin olduğunu da gizlemiyor; "Antrenörüme de jokeyimiz Halis Karataş'a da şunu söyledim; atlarımızın değil ama insanımızın iki eksiği var. Biri lisan, iyi derecede İngilizce konuşmak şart. İkincisi ise medeni cesaret. Bu iki yönde kendimizi geliştirirsek başarılı olmamamız için hiçbir sebep yok."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Ayetullah ama Humeyni değil
 9 yıl önce ölmüş olmalıydım
 Howard Hughes
 Bush yönetiminin sevmediği gazeteci
 Türkler Kanada'yı keşfediyor
 Ortadoğu'da fitili Lawrence ateşledi
 İslamabad terzisi
 Bir oyla başlayan tartışma
 Aşklarımız hep acı olmuştur
 Güzelliği mutlu olmasına yetmedi
 Trafik kazasıyla gelen bebek
 Tek keyifleri tiyatro
 Nişantaşı'na yeni bir sanat merkezi
 Bağımsız filmlerle buluşma zamanı
 Tuvalet kağıdı deyip geçmeyin
 İki ayrı ödül verilecek
 Kabe manzaralı devremülk için Türkler de sıraya girdi
 Bu takılar müzeye yakıştı
 Rıza'nın hayatı bir roman
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Tamam elime düştün işte
Son bir haftadır bütün Türkiye...
MEHMET ALTAN
Kimsenin görmediği ressam...
Gece eve döndüğümde posta...
KAZIM KANAT
Antep yemeklerinin adı var ama Maraş yemekleri bir...
REFİK DURBAŞ
Ne diyorsun şair?
Diyorsun ki: "Büyük çaresizlikle...
Paslanmayan kadın
Paslanmayan kadın
İlk kez rahmetli Fikret Kızılok'un bir röportajında duymuştum bu...
Atasay'ın tasarım danışmanı Süer
Atasay'ın tasarım danışmanı Süer
2005'in takı modası hakkında bilgi veren Atasay'ın danışmanı Özlem...
Erken yaşlanmanın önüne vitaminle geçin
Yaşlanmada kalıtımın yüzde 30, çevre faktörleri ve yaşam biçiminin...
Akciğer kanserinde yeni umut
Gelişmiş ülkelerde akciğer kanseri tedavisinde sıkça kullanılan...
Dünya lezzet ustaları İstanbul'da buluşuyor
Çeşitli ülkelerden 200 ünlü aşçı, Uluslararası Mutfak Şefleri Yarışması için...
Dünyanın merkezinde bir yemek
New York'taki etkili ve yetkili herkesin favori adresi The Four Seasons...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.