kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'de yasal değişiklikler yapılsa her kısır çift anne baba olabilir
Hamile kalma şansı yaş ilerledikçe azalır
En başarılı yöntem

Türkiye'de yasal değişiklikler yapılsa her kısır çift anne baba olabilir

Prof. Dr. Aydın Arıcı, Türkiye'de artık kısır çiftlerin yüzde 90'ının tedavi edildiğini söylüyor. Yüzde 10'luk kesim ise taşıyıcı anne, 'donör yumurta veya sperm' tedavileri yapılamadığı için bebek sahibi olamıyor. Bu yöntemler de ülkemizde yasal olarak uygulansa, kısırlık tarihe karışacak

Artık herkes anne baba olacak. Kısır olmak aşkınızı engellemesin, ilişkinizi bozmasın, sizi üzmesin. Tıptaki son gelişmeler artık hemen hemen herkese anne baba olma şansı tanıyor. Bu yazı dizisinde kısırlık konusundaki son gelişmeleri konunun uzmanı doktorlar sizin için anlattı. Kısır olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz? Şişmanlık, yaşam şekli, stres çocuk sahibi olmanızı hangi durumlarda engeller? Sperm avcısı doktorlar tek bir spermle bile baba olunabileceğini müjdeliyor. Tüp bebek tedavisine ne zaman başvurmanız gerekli? Endoskopik lazer tedavisi ile kısırlığa son vermenin yollarını merak ediyor musunuz? Alanında uzman doktorlar sizin için kısırlıktan kurtulma yollarını anlattı.

Onlar hayatlarını anne baba olamayan çiftleri tedaviye adadılar. Prof. Dr. Aydın Arıcı, Doç. Dr. Fatih Göçer, Uzm. Dr. Naciye Mülayim ve Uzm. Dr. İbrahim Sözen, Yale Üniversitesi'nden transfer olarak Türkiye'ye geldi. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Departmanı Kısırlık Bölümü Başkanı ve Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Bölüm Koordinatörü olan Prof. Dr. Aydın Arıcı, kısırlıkla ilgili son gelişmeleri anlattı.

Kısırlık sizce ne zaman tarih olacak?
Bundan 10 yıl önce "Çocuk sahibi olmanız imkânsız" dediğimiz birçok çift, günümüzde yeni tedaviler sayesinde çocuk sahibi olabiliyor. Mikroenjeksiyon metodu geliştirilmeden önce, çok düşük sperm sayısı olan erkeklerin baba olmaları olanaksızdı. Günümüzde artık bu sorun en kolay tedavi edilen kısırlık sebeplerinden biri oldu. Aslında iş teknolojiye kalsa, herkes çocuk sahibi olabilir. Gelişen teknoloji ile beraber sorunların birçoğunun gelecekte giderileceğine inanıyorum.

Kısır çiftlerin ne kadarı şu anda tedavi imkânı bulamıyor?
Türkiye'de artık kısır çiftlerin yüzde 90'ı tedavi edilebiliyor. Tedavi edilemeyen yüzde 10 ise taşıyıcı anne, donör yumurta veya sperm tedavisi yapılamadığı için tedavi edilemiyor. Bu işlemler de yapılabilse ve de çift tarafından kabul edilse, kısırlığın tedavisi şu anda yüzde 100'e yakın.

Kısırlığın sebepleri neler?
Kısırlık kadından, erkekten veya her ikisinden birden kaynaklanabilir. Kısırlık vakalarının yüzde 40'ı erkekte sperm sayı ve kalitesinin düşüklüğüne bağlıdır. Vakaların yüzde 20'sinde kadında yumurtlama problemleri, yüzde 20'sinde ise tüplerin tıkalı olması ve rahmin bebeği taşıyabilme özelliklerine sahip olmaması gibi sorunlar kısırlık nedenleridir. Yüzde 20 vakada da hem erkekte hem kadında sorun vardır. Bunların yanı sıra endometriozis gibi hastalıklar, çevresel faktörler, akraba evlilikleri, genetik sorunlar ve dengesiz beslenme de kısırlığın oluşmasında rol oynayabilir. İş ve aile hayatında olabilecek aşırı stres de üreme fonksiyonlarını negatif yönde etkileyerek kısırlığa yol açabilir.

Yurtdışında uygulanıp başarı sağlayan ama Türkiye'de uygulanamayan tedaviler var mı?
Türkiye şu sıralar kısırlık tedavisi açısından dünyanın en başarılı ülkelerinden biridir. Yurtdışında uygulanan, ileri teknoloji gerektiren birçok tedavi şekli başarılı bir şekilde ülkemizde uygulanabiliyor. Ancak, Türkiye'de hukuki düzenlemeler nedeniyle halen donör, yani eşininki haricinde yumurta veya sperm kullanarak kısırlık tedavisi yapılamıyor. Ayrıca, yine kanuni nedenlerden dolayı, Türkiye'de bebeğin doğana kadar başka bir kadının rahminde taşındığı 'taşıyıcı annelik' yöntemi de uygulanmıyor. Bir kadının rahmi yoksa veya hiç yumurta üretemiyorsa veya eşinin hiçbir sperm üretimi yoksa, bunların tedavisi Türkiye'de kanunen mümkün değil.

Kısırlık tedavisi hep masraflı mıdır?
Kısırlık tedavisi her zaman masraflı değildir. Birçok genç çift, sadece bilgilendirilme ve doğru tarihlerde cinsel ilişkinin sağlanmasıyla dahi hamile kalabilir. Bunun yanında, adetlerin düzenlenmesini sağlayan basit bir hormon tedavisi veya yumurtlamayı uyaran çok masraflı olmayan ilaçların hastaya uygulanması, birçok çiftin çocuk sahibi olmasını sağlayabilir. Sperm sayısının veya hareketliliğinin azalmış olduğu durumlarda aşılama (inseminasyon) tedavisi de nispeten az masraflı ve başarılı tedavilerdendir. Tüm bunların başarısızlıkla sonuçlandığı veya tüplerin tıkalı olduğu veya çok

düşük sperm sayısının bulunduğu durumlarda tüp bebek veya cerrahi işlemler uygulamaktayız.

Dünyada bu alandaki son gelişmeler nelerdir?
Dünyada kısırlık konusundaki en son gelişmeler genetik konusunda yoğunlaşıyor. İlerleyen yaşlarda yumurta kalitesindeki azalmayı önleyici veya düzeltici metotları geliştirmeye yönelik birçok araştırma yapılıyor. Bunların yanı sıra, tüp bebek tedavisinde daha başarılı sonuçların alınması için yeni metotlar geliştiriliyor. Hormonal bozuklukların daha iyi anlaşılması sayesinde de yeni ilaç tedavileri geliştiriliyor. Gelecekte kısırlık dahil birçok soruna çözüm olabilecek diğer bir gelişme de kök hücresi araştırmaları. Tahminimce beş yıl içinde yumurta veya sperm üretemeyen bir kişinin kök hücrelerinden sperm veya yumurta üretilerek, çocuk sahibi olması mümkün olabilecek.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Ses Kısıklığınız 10 Gün İçinde Geçmediyse Dikkat!
 Ödev Saatini İyi Planlayın Çocuğunuz Başarılı Olsun
 Kulak Çınlaması Psikolojik Olabilir
 Neştersiz Lazer Ameliyatı Kısırlıktan Kurtarıyor
 Tüp Bebekte Başarı Oranı Yüzde 40
 Adeta Sperm Avcılığı Yapan Uzmanlar: "tek Bir Spermin...
 Bu Faktörler Baba Olmayı Engelliyor
 Kısırlığa Karşı Yeni Umut Şeker İlacında!
 Güzel Olmak İçin Doğal Yollar Seçin
 Hem Güzellik Hem Sağlık Kaynağı: Elma Sirkesi
 Türkiye'de Yasal Değişiklikler Yapılsa Her Kısır Çift Anne...
 Sigara Kullanan Kadına Magnezyum Takviyesi
 Kalp Hastaları Soğuktan Korunmalı
 Kış Günlerinde Makarna İle Isının
Behice Boran içimde ukte kalır
Behice Boran içimde ukte kalır
Müjde Ar, Türkiye İşçi Partisi'nin genel başkanlığını yapan ve...
Yapın, huzur bulun
Yapın, huzur bulun
Günlük koşturmaca içinde enerji kanallarımızı tıkayan detayların...
Olcay'ın yeni sevgilisi kim?
Olcay'ın yeni sevgilisi kim?
Haluk Bilginer'den boşandıktan sonra adı Fazıl Say'la anılan Zuhal...
Rüya çift ayrılıyor mu?
Rüya çift ayrılıyor mu?
Azra Akın ve Kıvanç Tatlıtuğ'un arasına kara kedi mi girdi? İki ayrı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.