kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ses kısıklığınız 10 gün içinde geçmediyse dikkat!
Ses kısıklığının nedenleri

Ses kısıklığınız 10 gün içinde geçmediyse dikkat!

Uzmanlar ses kısıklığının mutlaka önemsenmesi gerektiğini vurguluyor. Sesiniz bir hafta on günü aşkın bir süredir kısıksa bir hekime başvurmanız gerekiyor. Zira bu durum gırtlak kanserinin veya başka önemli hastalıkların habercisi olabiliyor

Akciğerlerden dışarı çıkan hava, gırtlaktan geçerken ses telleri değişik frekanslarda titreşerek sesi oluştururlar. Nefes alırken ses telleri ayrık durur. Ancak istemli olarak ses çıkaracağımız zaman (bağırma, konuşma ve şarkı söyleme sırasında olduğu gibi) birbirine yaklaşır ve karaciğerden hava çıkarken titreşerek ses üretirler. Ancak ses tellerinin gevşemesi ya da düzensizleşmesi halinde kusursuz olarak yaklaşma ve senkron olarak titreşme fonksiyonu bozuluyor ve seste değişiklikler oluyor. Sesimizde değişiklik meydana getiren pek çok etken var ve bu etkenler ses kısıklığına yol açabiliyor. Peki, ses kısıklığını ne derecede önemsemek gerekiyor? Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş- Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cüneyd Üneri'ye göre, ses kısıklığının süresi bir hafta, on günü geçiyorsa bu uzun süreli ses kısıklığına giriyor. Bu durumda kesinlikle bir hekime başvurmak gerekiyor.

ÇOK BAĞIRMAYIN
Ses kısıklığının pek çok nedeni olabilir. En sık görülen ses kısıklığı nedeni "akut larenjit" denilen iltihabi bir durum. Larenjit tıp dilinde gırtlak iltihabı anlamına geliyor. Prof. Dr. Üneri, larenjitin soğuk algınlığına, viral üst solunum enfeksiyonlarına ya da aşırı ve uzun süreli bağırmaya bağlı olduğunu belirtiyor. Ses kısıklığı bir hafta, on günü geçtiğinde daha da dikkatli olmak gerekiyor. Birkaç gün içinde hafifleyerek düzelmeyen ses kısıklığının arkasında başka sebepler aranmalı. Bunların arasında sesi kötü kullanma (özellikle sesleri ile çalışan öğretmen, avukat gibi meslek gruplarında sık görülür), GERD (mideden asit taşımasına bağlı reflü hastalığı), sinüzitler, olumsuz çevre faktörlerine bağlı tahrişler (toz ya da çeşitli kimyasallara maruz kalma gibi) sayılabilir. Uzun süreli ses kısıklığı gırtlak kanserinin de en önemli belirtisi. Ancak her ses kısıklığını gırtlak kanserine bağlamak da doğru değil. Prof. Dr. Üneri polikliniklerine başvuran her hastanın muayenesinde endoskopinin kullanıldığını belirterek şöyle devam ediyor: "Endoskopi yardımıyla ses tellerinin durumu net olarak görülür, ses kısıklığı henüz başlamadan bile ses tellerinin üzerindeki değişikliklerle ciddi bir problem olup olmadığı anlaşılabilir. Ses kısıklığı olan hastalarda kısıklığın nereden kaynaklandığı görülerek tanı konur. Ses telinde, nodül, yara olup olmadığı kontrol edilir." Ses tellerinde tümör saptandığında bile hemen endişeye kapılmamak gerekiyor. Gırtlak kanseri, tedavide başarının yüksek olması nedeniyle kanser türlerinin en iyilerinden kabul ediliyor.

VAKİT KAYBETMEYİN
Gırtlak kanseri kanser türlerinin en iyilerinden kabul ediliyor ama erken tanı şartıyla! Özellikle sigara içenlerin ses kısıklığının uzun sürmesi halinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmaları gerekiyor. Gırtlak kanserinin ilk belirtisi ses kısıklığı. Daha sonra kulağa vuran ağrı, öksürük ve balgamla kan gelmesi görülebiliyor. Ses tellerinde kitle ile karşılaşıldığında ilk yapılması gereken, cerrahi yaklaşımla biyopsi yapmak ve bunun sonucuna göre tedaviyi planlamak. Ses kısıklığının tedavisi, nedene göre değişiyor. Enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisi uygulanıyor ve sesin dinlendirilmesi öneriliyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Ses Kısıklığınız 10 Gün İçinde Geçmediyse Dikkat!
 Ödev Saatini İyi Planlayın Çocuğunuz Başarılı Olsun
 Kulak Çınlaması Psikolojik Olabilir
 Neştersiz Lazer Ameliyatı Kısırlıktan Kurtarıyor
 Tüp Bebekte Başarı Oranı Yüzde 40
 Adeta Sperm Avcılığı Yapan Uzmanlar: "tek Bir Spermin...
 Bu Faktörler Baba Olmayı Engelliyor
 Kısırlığa Karşı Yeni Umut Şeker İlacında!
 Güzel Olmak İçin Doğal Yollar Seçin
 Hem Güzellik Hem Sağlık Kaynağı: Elma Sirkesi
 Türkiye'de Yasal Değişiklikler Yapılsa Her Kısır Çift Anne...
 Sigara Kullanan Kadına Magnezyum Takviyesi
 Kalp Hastaları Soğuktan Korunmalı
 Kış Günlerinde Makarna İle Isının
Behice Boran içimde ukte kalır
Behice Boran içimde ukte kalır
Müjde Ar, Türkiye İşçi Partisi'nin genel başkanlığını yapan ve...
Yapın, huzur bulun
Yapın, huzur bulun
Günlük koşturmaca içinde enerji kanallarımızı tıkayan detayların...
Olcay'ın yeni sevgilisi kim?
Olcay'ın yeni sevgilisi kim?
Haluk Bilginer'den boşandıktan sonra adı Fazıl Say'la anılan Zuhal...
Rüya çift ayrılıyor mu?
Rüya çift ayrılıyor mu?
Azra Akın ve Kıvanç Tatlıtuğ'un arasına kara kedi mi girdi? İki ayrı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.